Kuidas käituda vahetult pärast trenni?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Paljudel treenijatel on head treeningharjumused: nad joovad treeningu käigus palju vett, teevad korralikult sooja, venitavad pärast oma lihaseid, lähevad seejärel riietusruumi, vahetavad riided ning suunduvad koju. Kuid see, mida sa teed pärast trenni, on kõige olulisem.

Sellel, kuidas kohtled oma keha neil minutitel ja tundidel, mis järgnevad vahetult treeningule, on otsene seos lihaste tugevuse ja kasvamisega ning neile piisava vedeliku transportimisega.

Esmalt on kõige tähtsam maha jahtuda, isegi kui sinu treeninguks oli üksnes jalutamine. Paar minutit kerget aeroobset trenni on hea mõte. See aitab südamerütmi langetada ning enesetunnet parandada, nii et sa ei tunne pärast trenni, nagu oleksid ühtäkki haigeks jäänud. 

Kui jätad trenni järsku katki, langeb vererõhk liiga kiiresti ning võid tunda seejärel, et pea käib ringi. Seepärast on mõistlik teha kerge paariminutiline jalutuskäik, et keha saaks maha jahtuda. Lihastreeningu ajal tõuseb kehatemperatuur ning on oluline, et jahutaksid keha pärast treeningut maha.

Oluline on seejärel ka lihaste venitamine. Jõutrenn tõmbab lihased tavaliselt kokku ning treeningjärgne venitamine aitab lihast ehitada, muuta suuremaks ja tugevamaks. Ole ettevaatlik, et sa venitamisega lihastele ja liigestele liiga ei tee. Kui tunned juba valu, oled liiga palju venitanud.

Vedelikku on vaja tarbida ka pärast treeningut. Soovitav on juua 2-3 klaasi vett kahe tunni jooksul pärast treeningut. Sa ei pruugi end pärast trenni küll janusena tunda, kuid sul on siiski vaja asendada treeninguga kaotatud vedelik, et ei tekiks vedelikukadu.

Viimane asi, millele peaksid pärast treeningut mõtlema, on söömine. Lihastreening kulutab palju kaloreid ja süsivesikuid, kulutades ühtlasi ka lihaseid. Lihaste taastamiseks ning energiataseme tõstmiseks oleks vaja tervislikult süüa. Soovitav on pärast treeningut 90 minuti jooksul süüa aeglaseid süsivesikuid ja valku. Süsivesikud annavad kehale tagasi kulutatud energia ning valk aitab taastada lihaseid, et need muutuksid tugevamaks. Nii püsib keha kuni järgmise treeninguni puhanuna. 

Kui sa neid punkte järgmise treeningu ajal ei unusta, tänab sinu keha sind selle eest. 

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles