Kümme parimat viisi kodus treenimiseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas tahad end vormi saada ilma spordisaalis käimata ja kalleid trenniseadmeid ostmata? Aga palun! Allpool on toodud 10 kodust treenimisviisi, mis ei nõua mingit varustust.

1. Harki-kokku hüpped: just nimelt, vana hea harki-kokku hüppamine nagu lapsepõlves. See on trenni alustamiseks suurepärane soojendusharjutus, mis piisava intensiivsusega tegemisel annab hea koormuse südamele.

2. Jalutamine: kui ilm on mõnus, on see suurepärane välitrenn. Leia jalutamiseks hea koht ja naudi värsket õhku, päikesepaistet ja vaadet. See on palju huvitavam ja põnevam kui toanurgas linttrenažööril sammumine.

3. Paigaljooks: kui sa välja minna ei saa ja sul kodus treppi või stepipinki pole, proovi kohapeal joosta. Seda võib teha näiteks telekat vaadates või siis MP3-mängijat või raadiot kuulates. Püüa säilitada korralik tempo, et kasutegur oleks suurim.

4. Harjutused astmel: need annavad hea koormuse südamele ja ühtlasi vormivad jalgu. Seisa nii, et sinu ees oleks trepi alumine aste või mis tahes muu tugev ja sama kõrgusega pind. Astu sellele alguses ühe, siis teise jalaga, seejärel astu alla esmalt ühe, siis teise jalaga. Intensiivsema trenni saamiseks tõsta tempot.

5. Kätekõverdused: need aitavad suurepäraselt tugevdada käsivarre-, õla- ja rinnalihaseid. Kui harjutus tundub esialgu liiga raske, proovi olla põlvedel, mitte sirgete jalgadega ja varvastel. Kui sulle hakkab juba tunduma, et nii on liiga lihtne, tee harjutust sirgete jalgadega, et harjutus oleks raskem.

Harjutus muutub veelgi tõhusamaks siis, kui tõstad jalad sirgelt tooli peale. Õla- ja rinnalihaste arendamiseks on see suurepärane viis.

6. Jalatõsted: see harjutus viib kõhulihased vormi. Tõsta jalad selililamangus umbes 30 cm kõrgusele õhku ja hoia neid umbes 10–15 sekundit. Kui sa ei suuda nii kaua hoida, proovi teha harjutust kõverdatud jalgadega.

7. Ülakeha tõsted: suurepärane harjutus keha keskosa tugevdamiseks. Õigeid ülakeha tõsteid teed siis, kui oled selililamangus, põlved on 45-kraadise nurga all ja jalatallad tervenisti maas. Pane käed rinnale risti ja rulli ülakeha üles, surudes samal ajal lõuga rinnale. Tõsta ülakeha maast umbes 45 cm kõrgusele, surudes samal ajal nimmepiirkonda vastu põrandat. Harjutust teed õigesti siis, kui tunned kõhulihaste kokkutõmbumist.

8. Kükid: suurepärane harjutus jalgadele ja tuharatele. Õigesti tegemiseks seisa nii, et jalad on õlgade laiuselt harkis, siis kükita allapoole, kuni reied on maaga paralleelselt, ja seejärel tõuse aeglaselt uuesti püsti. Hoia kogu harjutuse ajal selg sirge ja pea püsti.

9. Jalgade ja käte tõstmine: see harjutus tugevdab su peamisi lihaseid ning vormib õlgu ja tuharaid. Alustamiseks mine neljakäpakile. Tõsta vasak käsi otse ette ja samaaegselt parem jalg otse taha ning hoia seda asendit 2-3 sekundi jooksul. Korda vastaskäe ja vastasjalaga. Tee harjutust kummagi poolega vaheldumisi.

10. Tantsimine: intensiivne tantsimine on suurepärane aeroobne treening. See on eriti tore seetõttu, et tantsimine pole mitte üksnes suurepärane trenn, vaid ka väga lõbus tegevus. Nende koduste harjutuste abil püsid vormis ilma vajaduseta osta endale spordiklubi liikmekaarti, kulukaid treeningvahendeid või hantleid. Lihtsalt järgi korralikult programmi ja naudi keha vormi saamist!

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles