Treener annab nõu: kuidas pärast suvepuhkust jälle treenima hakata?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sügis ei ole enam mägede taga. Ka mitmetele spordiklubidele tähendab see, et trenni on oodata palju rahvast. Osa neist on uued inimesed, kes end spordi abil vormi viia tahavad, teised juba vanad tegijad, kes pärast suurt suve uue hooga treenima hakata tahavad. Palusime spordiklubi PlanetSport treeningjuhil ja treeneril Ülle Ptšelovodoval nõu anda, mida silmas pidada, kui pärast mõningast pausi jälle liigutama hakata.

Esmalt toonitas reibas Ülle Ptšelovodova, kel 13 aastat treenerikogemust, et antud soovitused on eestkätt tervisespordi harrastajatele mõeldud, tippsportlasi need ei puuduta. «Järjepidevus on treeningus väga oluline,» märkis ta ning tunnustas neid inimesi, kes suve jooksul vähemalt korra nädalas spordiks aega leidsid.

Jälle trenni

«Kui enne pausi on regulaarselt trennis käidud, siis peaks võrreldes varasemaga väiksema intensiivsuse ning koormusega alustama. Näiteks, kui varem oli tavatreeninguteks jooksmine, siis peale pausi võiks soovituslikult kõnni või kiirkõnniga alustada. Jõusaali või bodypump'i treeningus tuleks alustada väiksemate raskustega,» tutvustas treener lihtsat põhimõtet.

Tervisepordi seisukohalt on Ülle Ptšelovodova sõnul oluline teha kaks–kolm korda nädalas trenni. Kindlasti ei tohiks pärast pausi suure hurraaga iga päev treenima hakata, et jõuda samale tasemele, mis varem. Kohanemisperiood võiks treeneri hinnangul kolm kuni neli nädalat kesta. Samas nentis ta, et väga teretulnud on igapäevaselt 45 kuni 60 minutit reipalt kõndida.

Märgatavalt mõju avaldab juba see, kui pole paar nädalat regulaarselt treeninud, kolmest kuust rääkimata. Ülle Ptšelovodova lohutas, et inimene, kes varem korralikult treeninud on, saab paremini ree peale tagasi.

«Lihastel on n-ö mälu. Kui mingi liikumine on varasemalt selgeks õpitud, siis on hiljem seda kergem meelde tuletada ja taas treenima hakata. Näiteks ei unusta me elu jooksul rattasõidu- ega ujumisoskust ära.»

Kas lihastrenn ja aeroobika sobivad kokku?

Ikka ja jälle jääb sporditeemalistest ajakirjadest silma, et efektiivse treeningu garanteerib kestvus- ja lihastrenni kombineerimine. Kuidas sellega siis ikkagi on? Kas lihastrenni tuleks enne või pärast aeroobikat harrastada?

«Palju sõltub treeningu iseloomust. Pärast joogat või bodybalance´i treeningut ei ole soovitatatav teha aeroobset või lihastrenni, sest nende treeningute jooksul venitatakse ja lõdvestatakse lihaseid. Organismil võib seetõttu olla väga raske taas füüsiliselt pingutama hakata. Samas sobib aeroobne trenn enne keha ja meele tunde kenasti,» rääkis Ptšelovodova.

Treeneri sõnul võib teha aeroobset trenni nii enne kui ka pärast lihastreeningut. «Palju peab oma keha kuulama: mis võib ühele sobida, ei pruugi teisele meeltmööda olla. See sõltub ka sellest, kui suure intesiivsusastmega eelnev treening oli.»

Ületreenimise tunnused

Spordis kehtib samuti tõde, et eesmärgi poole tuleb tasa ja targu liikuda. Loomulikult ei jõua treenimata inimene kohe korraga viis kilomeetrit joosta nii, et süda rinnust välja hüpata ei taha, või 20 kätekõverdust sirgetel jalgadel teha.

Millal on aga viimane aeg koormust vähendada? Ülle Ptšelovodova sõnul siis, kui sporditegija mõne allpool mainitud tunnuse käes vaevleb.

Peamisteks ületreenimise tunnusteks on:

  • kiire väsimine
  • vähenenud koormustaluvus
  • tulemuste/ töövõime langus
  • langenud söögiisu
  • suurenenud ärrituvus
  • keskendumisvõime langus
  • suurenenud vastuvõtlikkus haigustele, külmetustele; peavalud
  • langenud treeninghuvi
  • unehäired
  • pulsisagedus tavalisest kõrgem, nii tavasituatsioonis kui treeningul

«Ületreenimise korral tuleks kohe treeningkoormust vähendada, siis on võimalus, et see möödub paari nädalaga,» manitses treener mõistlikkusele.

Samuti avaldavat pärast trenni saunaskäimine südame-veresoonkonnale lisakoormust. «Minnes pärast treeningut sauna saab organism n-ö teise trenni otsa. Trennijärgsesse saunatamisse võiks pigem ettevaatlikult suhtuda.»


Hea lugeja, kui palju Sina suve jooksul trenni tegid?
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles