Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

HEA TEADA Põhjus, miks su hingeõhk haiseb ka pärast hambapesu

Copy
Foto: Shutterstock

Oled terve paki TicTace kurgust alla kallanud, kuid tunned endiselt, justkui oleks väike näriline sulle suhu surnud? Ekspertide sõnul võib süüdi olla mitu asja.

Halitoos, mis on meditsiiniline termin halva hingeõhu kohta, võib olla ajutine, näiteks sõid sa küüslauguleiba. Kuid halb hingeõhk, mis ei kao ehk krooniline halitoos võib viidata millelegi muule.

Viirus või infektsioon

Suulehk võib kerkida kurgust, eriti kui oled haige. Kui sul on külmetushaigus või mõni muu ülemiste hingamisteede infektsioon, võib suureneda lima tootmine, et aidata kehal viiruseid ja baktereid minema ajada. Lima kombineerituna bakteritega kurgus panebki hingeõhu lehkama.

Samuti tekib ninakinnisuse korral kuivus – sülg ning lima kuivavad ja aitavad kaasa vastiku lõhna tekkele.

Viirusest või infektsioonist tingitud halitoosi raviks joo palju vett ja loputa ninakäike, et vabaneda kinnisusest.

Allergia

Sarnaselt külmetushaigustega tekitavad ka allergiad ninakinnisust ja lima suurenemist.

Mandlikivi

Mandlitele tekib toidujäätmetest, surnud rakkudest ja bakteritest kiht. Praht kõveneb, kui selle ümber koguneb kaltsium, moodustades mandlikivi.

Reflukshaigus

Refluks on veel üks halva hingeõhu süüdlane. Selle korral kipub maosisu, nagu seedimata toit, sapp ja maohape, üles söögitorusse. See võib viia happelise lõhnaga halitoosini, kirjutab New York Post. Maohappe ravimine antatsiidsete ravimitega või praetud ja vürtsikate toitude eemaldamine dieedist, samuti hilisõhtune söömata jätmine võib aidata refluksi ja kehva hingeõhu vastu.

Tagasi üles