7 unustatud hügieenireeglit, mida eirates oma tervist rikud

Naine
Copy
Loe ja ära enam unusta.
Loe ja ära enam unusta. Foto: Shutterstock

Kui mõned olulised hügieenireeglid vahele jätad, on tervis kerge kõikuma. Teadmatusest rikutud puhtusenõuded võivad tervisele tugeva löögi anda, seega vii ennast kurssi ja püsi terve! 

Isikliku hügieeni kirjutatud ja kirjutamata reegleid on tohutult palju. Enamik inimesi piirdub peamisega: harjab hambaid, lõikab küüsi, peseb juukseid ja käib duši all. Kuid nad teevad ka hunniku vigu, mis rikuvad nahka ja halvendavad immuunsüsteemi. Millised on peamised vead, mida inimesed enda eest hoolitsemisel iga päev teevad? 

1. Ära kasuta dušigeeli liiga sageli

Paljud inimesed lähevad enesehooldusega liiale. Nad käivad mitu korda päevas duši all ja kasutavad geeli iga pesukorra ajal. Kuid seebitoodete kuritarvitamine teeb nahale karuteene, sest peseb sellelt kaitsekihi maha. Samas ei tohiks dušigeelist täielikult loobuda, vaid lihtsalt veidi harvem kasutada, näiteks üle ühe pesukorra. Sinu nahk tänab sind. 

2. Parem on pesta käsi seebiga

Covidi pandeemia kehtestas ühe olulise hügieenireegli – koju jõudes ja pärast avalike kohtade külastamist tuleb korralikult käsi pesta. 

Paljud inimesed on aga Covidi-pandeemia ajal nii harjunud kandma kätepuhastusvahendit kotis ja kasutavad seda kätepesu asemel. See aga kahjustab pikaajalisel kasutamisel naha kaitsekihti. Parim kätepesuks on tavaline seep. 

3. Ära hoia kosmeetikat vannitoas 

Paljud teevad tõsise vea, kui jätavad oma nahahooldustooted vannituppa. Parem on kosmeetikat seal mitte hoida, kuna ruumis on üsna kõrge õhuniiskus. Bakterid paljunevad aktiivselt nii kreemipurkides kui ka pintslitel, millega tooteid näole kannad.

4. Rätikuite pesemine

Üks kehahoolduse põhireegel, mida ei tasu eirata – vannitoas tuleb rätikuid regulaarselt vahetada. Nädalaid pesemata rätikud on kriitiline viga, mis põhjustab aknet ja muid terviseprobleeme.

Kohevast kangast rätikutel hakkavad aja jooksul paljunema kahjulikud mikroorganismid. Seetõttu on parem pesta neid korra nädalas ja vahepeal korralikult kuivatada.

5. Naba puhtaks!

Sellesse piirkonda koguneb tohutult palju mustust ja seal paljunevad aktiivselt ka bakterid. Selle vältimiseks on vaja naba puhastada vähemalt kord nädalas.

6. Kannad korda

Enesehoolduse ajal peate tähelepanu pöörama nii olulisele kehaosale, nagu kannad. Nendelt tuleks vähemalt kord või paar nädalas surnud nahk maha raspeldada. Õhtuti on soovitatav jalgu pesta seebiga ja korralikult kuivatada. 

7. Hoolitse oma küünte eest

Oluline hügieenireegel on regulaarne maniküür. Maniküürijad ei anna mitte ainult küüntele korrapärast kuju ja kena üldilmet, vaid hoolitsevad ka teie käte naha eest. Määrdunud kätelt levivad pahalased hõlpsasti suhu ja võivad tekitada tõsiseid terviserikkeid. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles