Neli fitnessimüüti, mis oleks targem kohe ära unustada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vali trenn, mis sulle meeldib.
Vali trenn, mis sulle meeldib. Foto: Vida Press

Soovitusi kaalu langetamiseks leiab väga palju ja mõnikord võib infoküllus hädasolija päris segadusse ajada. Milliseid nõuandeid järgida?

Hello Healthy tuletab meelde, et paljud su eelarvamused kaalulangetamise suhtes võivad olla tekkinud kellegi teise kogemustele tuginedes ja ei pruugi tegelikult kehtidagi. Tervislik eluviis ei tohiks olla piinarikas katsumus, vaid pigem meeldiv ja loomulik.

  1. Trenni tegemiseks ei pea ärkama koos kukega. Tegelikult on kõige parem aeg treeninguks siis, kui sa saad sellega päriselt tegeleda. Kuigi hommikusel treeningul on omad hüved (näiteks on üks uuring näidanud, et hommikuti treenijad magavad paremini), on ka õhtune treening kasulik. Näiteks tuli ühe teise uurimusega välja, et õhtusel ajal on treeningud intensiivsemad. Lõpuks ei olegi oluline see, millal trenn toimub, vaid see, et füüsiline koormus oleks järjepidev.
  2. Kaalulangetamiseks ei pea tegema tundide viisi aeroobset treeningut. Tegelikult näed tulemusi kiiremini siis, kui ühendad aeroobse treeningu vastupidavustreeninguga. Lisades oma plaani lihastreeningu saavutad ka kaunima ja paremas toonuses kehakuju. 2012. aastal avaldati väljaandes Applied Physiology uuring, milles osales kolm gruppi - üks grupp tegi vaid lihastreeningut, teine ainult aeroobikat ning kolmas mõlema kombinatsiooni. Kõige rohkem õnnestus kaalu kaotada neil, kes tegelesid nii aeroobika kui lihastreeninguga. Kuigi kardiotreeninguga on võimalik korraga palju kaloreid kulutada, saab kiiremini ja kauem püsivaid tulemusi siis, kui teha lisaks lihastrenni.
  3. Trenn ei pea olema piinarikas. Unusta ära, et sa peaks trennis kannatama nii, et hing on paelaga kaelas. See on naeruväärne! Liiga paljud algajad vigastavad oma selga, põlvi või õlgu seetõttu, et valivad enda taseme jaoks liiga intensiivsed treeningud, milleks nad pole veel suutelised. Kui tunned end pärast trenni halvasti, võib olla, et teed sellega endale rohkem kahju kui kasu. Väga kurnava ja laastava treeningu tõttu võid isegi ülejäänud päeva jooksul vähem kaloreid kulutada kui tavaliselt. Pealegi kerkib nii oluliselt vigastuste oht ja peagi võid leida end olukorrast, kus sul on igasugune füüsiline koormus mõneks ajaks välistatud. Katsu leida endale selline treening, mis on motiveeriv ja pakub piisavat väljakutset, aga ei lõhu su keha. Treeninguga alustades või ka harjutusi muutes võid tunda päev või paar pärast koormust lihasvalu, kuid kui sa ei suuda seetõttu isegi liikuda, oled ilmselgelt liiale läinud. Trenn peaks olema nauditav ja lõbus tegevus, mida hakkad rõõmuga ootama. Sel juhul on sellega jätkamine loomulik ja sundimatu ning tulemused saabuvad justkui iseenesest.
  4. Selleks, et olla terve, vormis ja energiline, ei pea sa välja nägema nagu fitnessmodell. Instagramis ja Facebookis võid näha igapäevaselt pilte tüdrukutest, kel on täiuslikud kõhulihased ja vingelt vormitud õlad. Nii võib kergesti jääda mulje, et see on normaalsus ja kergesti saavutatava eesmärk. Reaalsus on aga midagi muud ja seda püüeldes võid kergesti pettuda või arvata, et sa ei ole piisavalt heas vormis. Jäta heaga meelde, et paljud neist fitnessmodellidest rikuvad piltide nimel oma tervist liigse dieeditamise ja ületreenimisega, mis pole sugugi tervislik ega ka väärt eeskuju. Loomulikult ei saa seda ette heita igaühele ja kauneid kõhulihaseid on võimalik saavutada ka tervist kahjustamata, kuid täiuslikkuseni vormitud fitnessmodelli välimust ei peaks võtma normaalsusena, mille poole igaüks peaks püüdlema. Välimus ei ole alati tervise näitaja. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles