Eksperdi nõuanded naistele, kuidas tulemuslikult raskusi tõsta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Hiljutine uuring näitas, et üha rohkem mehi peab jõutreeninguga tegelevat naist väga atraktiivseks. See pole muidugi ainus põhjus, miks raskusi tõsta, sest peale kaunima keha saavutamise teeb see naise ka tugevaks ja enesekindlaks.

Jõutreening muutub naistegi seas üha populaarsemaks. Personaaltreener Rich Sturla jagab Daily Mailis häid soovitusi, mida peaks naine silmas pidama, kui ta raskustreeninguga alles algust teeb. «Raskuste tõstmine on üks parimaid mooduseid, kuidas naine saab oma tervist ja füüsist parandada,» usub ta. «Raskustreening, raskuste tõstmine, vastupidavustreening – nimeta seda kuidas tahes – aitab naisel muutuda tugevamaks, saledamaks, sportlikumaks ja tervemaks.»

Ära usu müüti, et jõutreening teeb naise kogukaks. Liigne keharasv teeb naise kogukaks, mitte tugevad lihased. Raskuste tõstmine ei tee sind üleliia suureks, ainsaks erandiks on naised, kes kasutavad selleks steroide.

Naised on niimoodi loodud, et kui targalt tõsta, saab rasvu põletada just nendes piirkondades, kus tahad sellest lahti saada ja samal ajal kasvatada tugevaid lihaseid. Mida rohkem lihasmassi on, seda rohkem kulub energiat ka puhkeperioodil. Lühidalt öeldes kiireneb lihasmassi abil ainevahetus ja rasvapõletus on efektiivsem. Enamikul naistel pole aga nii palju testosterooni, mida oleks vaja nn lihasmäe kasvatamiseks. Võid nõu küsida lähimalt mehelt ja ta kinnitab, et sellise tulemuse saavutamine on väga raske.

Tee omale selgeks õige treeningvorm. See on hädavajalik, mistõttu tasub sellele aega pühendada. Palju lihtsam on algusest saati õigesti treenida kui hakata hiljem halbu harjumusi välja juurima. Soovitan leida endale tunnustatud treener või õppida korraliku treeningvideo pealt.

Vilumus peaks tulema baasharjutuste pealt. Alustuseks tee omale põhiharjutused selgeks ja jää nendele kindlaks. Miks? Mõtle nii: mida on lihtsam lahendada, kas kuut mõistatust või kahtekümmet? Esialgu ei tasu mõelda sellele, et kehale peab pidevalt vaheldust pakkuma või et iga lihase treenimiseks on vaja iseäralikke harjutusi. Alusta lihtsalt.

Parimate tulemuste saavutamiseks pead saama heasse vormi ja tugevamaks põhiliste inimkehale harjumuspäraste liigutustega:

  • kükid (või nende variatsioonid),
Foto: SCANPIX
  • jõutõmbed (või nende variatsioonid),
Foto: SCANPIX
  • kätekõverdused (või neile sarnanevad horisontaalsed tõuked),
Foto: SCANPIX
  • rippes horisontaalsed lõuatõmbed (vaata videot allpool),
  • ülepea tõsted (või sarnased vertikaalsed tõuked),
Foto: SCANPIX
  • lõuatõmbed (või sarnased vertikaalsed tõmbed).
Foto: SCANPIX

Järgi korralikku treeningprogrammi. Kui oled jõutreeninguga alles algust teinud, vajad hästi läbimõeldud ja tasakaalustatud programmi. Algajal pole mõtet teha seda, mis on mõeldud juba edasijõudnule. Võid ju mõelda, et oled ülitubli, ent tegelikult näed kõige paremaid tulemusi siis, kui treening vastab sinu kogemusele ja võimetele.

Keskendu tugevaks saamisele. Igaüks peaks mõtleme eelkõige sellele, kuidas saada tugevaks, ükstapuha, mis ta peamine eesmärk on. Eriti oluline on algajal keskenduda teatud tugevustasemele jõudmisele. See on ka parim moodus, kuidas tulemusi saavutada, sest kui sa näed, et jõuad iga kord rohkem, on motivatsiooni edasi pingutada.

Kui sul ei ole jaksu, ei saa sa arendada kõiki neid omadusi, mille pärast jõutreeninguga üldse tegelema hakkasid. Mida rohkem jõudu sul on, seda suurem võimalus on oma sooritust parandada ja vormida välimust.

Sea omale eesmärke, mis on motiveerivad ja põhinevad mingitel tulemustel. Suure tõenäosusega ei ole 3-4 korda nädalas jooksulindil jooksmine eriti motiveeriv. See on ka üks põhjus, miks pikaajaline kardiotreening pole tugevama ja kaunima keha loomisel jõutreeninguga võrreldav.

Isegi kui tahad kõigest rasva põletada ja liibuvates riietes parem välja näha, on soovitatav panna omale konkreetseid eesmärke. Näiteks, et teed viis kätekõverdust või teatud arvu lõuatõmbeid. Nii ei kao sul tahtmine teha trenni järjepidevalt. Mis sest, et tegelikult võib su peamiseks sooviks olla kaalulangetamine, peaksid keskenduma sellele, et saada kõigepealt tugevamaks. Nii on sul treenides lõbusam, trenn on nauditavam ja sa muutud kiiresti enesekindlamaks. Üsna pea märkadki, et riided istuvad seljas palju paremini.

Alusta juba täna. Ära oota uut aastat ega ka homset. Hakka juba täna pihta! Mis peaks olema esimene samm, et see teoks teha? Võib-olla soovid treenerit, kes õpetaks sulle õiget tehnikat ja aitaks eesmärke püstitada. Või pead treeningplaani läbi mõtlema. Või ehk oleks lihtsalt aeg otse jõusaali minna. Mis iganes see on, tee seda täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles