Lihtne nipp, kuidas kõrge vererõhk ja ülekaal kontrolli alla saada

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kas soovid parandada oma tervist, toitumist ja üldist õnnetunnet? Briti terviseguru ja telearst Michael Mosley annab nõu. Alt leiad viis lihtsat ja teaduslikult põhjendatud näpunäidet, mis aitavad leevendada mitmeid üldlevinud tervisemuresid.

1. Sind vaevab stress või krooniline valu? Harjuta sügavalt hingamist!

Sügav hingamine toimib nagu pidur, mis rahustab keha. Pikad ja sügavad hingetõmbed aeglustavad südant ja alandavad ka vererõhku. Nii vähendab see tegevus ärevust. Sügav hingamine võib olla ka tõhus viis valuga toimetulemiseks. Krooniline valu on tihedalt seotud stressiga ja «kontrollitud hingamise» õppimine on stressiravi oluline osa.

Loe dr Mosley täielikku nõuannet sügava hingamise kohta.

2. Vererõhk on kõrge? Söö rohkelt peeti ja küüslauku!

Väidetavalt suurendavad need kaks toiduainet lämmastikoksiidi taset kehas, mis omakorda põhjustab veresoonte avanemist ja vererõhu langust. Mosley tegi katse, millest järeldus, et nende toiduainete söömine aitab tõepoolest vererõhku alandada. Katsealuste vererõhu langus oli umbes 5 mm Hg. Uuringud näitavad, et selle säilitamisel väheneks insuldi ja südameataki risk umbes 10 protsenti.

Loe dr Mosley täielikku nõuannet vererõhu alandamiseks.

3. Ülekaal tekitab muret? Söö rohkem valku!

Munad, kala, liha, tofu ja teised valgurikkad toiduained aitavad üles ehitada lihaseid ja ensüüme ehk suurt osa meie kehast. Valgurikka toidu söömine on kasvamiseks ülioluline. Valgupuudus on praeguse rasvumisepideemia üks peamisi põhjusi, sest kui inimene ei saa toiduga piisavalt valku, tekib isu ja oht üle süüa.

Täiskasvanud inimene peaks tarbima umbes 15–20 protsenti oma päevastest kaloritest valgu kujul. See moodustab umbes 100 grammi valku, kui süüakse päevas tavapäraselt 2000–2500 kilokalorit.

Loe dr Mosley täielikku nõuannet valgu tarbimise kohta.

4. Oled pidevalt tõbine ja õnnetu? Võta külm dušš!

Külm dušš võib tugevdada immuunsüsteemi ja muuta keha haigustele vastupidavamaks. Külm vesi stimuleerib noradrenaliini ja beeta-endorfiinide tootmist. Külma duši all käies saab aju elektrilisi impulsse ja sellel keemilisel reaktsioonil võib olla mõnele inimesele antidepressantne toime.

Loe dr Mosley täielikku nõuannet külma duši kasulikkuse kohta.

5. Kofeiin pole sugugi nii halb: sellel on ka suur kasu tervisele

Kohv on rikas antioksüdantide ja muude põletikuvastaste ühendite poolest. Kohvi joomist seostatakse Alzheimeri ja Parkinsoni tõve väiksema esinemissagedusega. Parim «annus» kohvi on kaks kuni viis tassi päevas.

Loe dr Mosley täielikku nõuannet kofeiini tarbimise kohta.

Briti terviseguru ja telearst Michael Mosley.
Briti terviseguru ja telearst Michael Mosley. Foto: Duo 4

Oma rikkalike meditsiiniteadmiste ja karismaatilise käsitlusega annab Michael Mosley ka televaatajatele võimaluse enda tervist kontrollida ja muuta oma elu. Dr Mosley elumuutvad tervisesarjad on nähtavad telekanalis Duo 4 nädalavahetuse päevadel kell 18. Loe saadete kohta täpsemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles