USKUMATU LUGU Vene passiga naine sai kutse Eesti sõjaväkke (12)

Edgar Gergel
, Limon.ee juht
Copy
Naised sõjaväkke? Pilt on illustreeriv.
Naised sõjaväkke? Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Emaspäeva hommikul kell 9.03 sai Eestis elav Olga* teate, mis ehmatas ta kaameks: «Olete kutsutud kaitseressursside ameti arstlikku komisjoni.»

Esiteks on Olga naisterahvas, teiseks on ta Eestis elav Venemaa kodanik. «Kas nüüd peavad ajateenistusse minema kõik, isegi Venemaa kodakondsusega naised?» küsib Limon.ee portaali lugeja Olga. 31-aastase tallinlanna sõnul oli ta esmalt üllatunud, siis asendus üllatus hirmuga. «Olen kogu elu Eestis elanud. Olen siin sündinud. Kes teab, mis siis saab, kui pean kodumaa kaitsmiseks ka sõjaväkke minema?!»

Kaitseressursside osakonna SMSiga algas Olga töönädal. Häiritud naine asus kohe tegutsema ja kutsele põhjendust otsima. Tõsi, mitu aastat tagasi vahetus Olga telefoninumber, kuid tol hetkel ta isegi ei mõelnud, et see saaks olla eksitus. Numbrivahetusest oli möödunud väga palju aega ning naise teada ei kuulunud tema number enne tema kasutusse jõudmist umbes kuus kuud mitte kellelegi. «Mõtlesin, et Eesti kaitseministeerium ei saa ju viga teha. Või saab?» mõtiskleb Olga.

Lugeja edastas toimetusele ka kuvatõmmise laekunud kutsest.
Lugeja edastas toimetusele ka kuvatõmmise laekunud kutsest. Foto: Lugeja foto

Number, millelt teade tuli, on tõepoolest ametlik. Sellest annavad tunnistust riigiportaali eesti.ee andmed. Kasutatud number on kaitseressursside osakonna kontaktnumber.

Võib vaid oletada, kuidas peaks teate kätte saama isik, kellele see tegelikult mõeldud oli. Kui sõnum jõudis vale adressaadini, kas see tähendab siis, et inimene, keda nad tõesti arstlikus komisjonis näha tahavad, sellest veel midagi ei tea? Järelikult ei pruugi ta osata ka vajalikul ajal kohale ilmuda.

Olga sai kaitseväeteenistusest järgmise vastuse.

Foto: Личный архив автора

Olga läks kohe kaitseressursside ameti kodulehele ja uuris, kas tal on tõesti vaja 6. veebruaril tervisekontrolli minna. Nagu selgub, ei ole ta siiski kaitseväekohustuslaste hulka arvatud ega pea sõjaväkke minema.

Seetõttu otsitakse suure tõenäosusega noort meesterahvast, kellele see telefoninumber varem kuulus. Paraku ei tulnud numbri varasem omanik selle peale, et muuta oma kontaktandmed ka eesti.ee veebilehe süsteemis.

*Vihje saatja esineb loos varjunimega, toimetusele on isik teada.

Kaitseressursside ameti vastus:

«Valele isikule võib SMS minna juhul, kui mingil põhjusel on meie kasutuses olev kontaktnumber vale. Antud juhul on see number ühe meie poolt arstlikku komisjoni kutsutud inimese kontaktnumbriks, mis on pärit riigiportaali eesti.ee kontaktandmetest. Inimene, keda soovisime arstlikku komisjoni kutsuda, on suure tõenäosusega oma numbrit hiljuti vahetanud või riigiportaali mingil põhjusel vale numbri märkinud.

Tegemist on meeldetuletava SMSiga, mille saadame meeldetuletuseks reeglina umbes nädal enne komisjoni toimumist arstlikku komisjoni kutsutud isikutele. Tegemist ei ole ilmumiseks kohustava kutsega. Kutse toimetame isikule kätte teistel viisidel. Oleme nüüdseks teadlikud, et tegemist on vale numbriga ning vastav märge on tehtud ka kaitseväekohustuslaste registrisse.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles