ME SAAME HAKKAMA Alateadlikud rahahoiakud kujunevad lapsepõlves

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Raha lugeda oskavas, nutikust ja töökust väärtustavas peres kasvav laps saab eluks just hoiakute mõttes hea pagasi.
Raha lugeda oskavas, nutikust ja töökust väärtustavas peres kasvav laps saab eluks just hoiakute mõttes hea pagasi. Foto: Shutterstock

Ära raiska, vaid säästa ja kogu. Kulud ja tulud peavad olema tasakaalus. Exceli tabelis pea arvestust, kui sa mõnda moodsat äppi ei kasuta. Vaid rumal inimene ei oska oma pensionifondi tootlust arvutada ja eriti rumal on valinud vale elektrienergiapaketi.

Soovitusi ja enamasti koos loll-tark-skaalal lisatava hinnanguga mõtteavaldusi selle kohta, kuidas rahaga targalt ümber käia, jagatakse avalikus ruumis üksjagu. Oleme küllap kõik oma arust vähem infor­meeritutele soovitusi jaganud. Olgu siis tegu igapäevase šoppamise või rahaliselt pikaajaliste otsustega, nagu pensioniraha kogumine või, jah, kõiksugused eluaseme ostu ja ülalpidamisega seotud teemad.

Netikelmidele kümneid tuhandeid eurosid kaotanutele tunneme ülalt alla vaadates kaasa – vähemalt enda meelest me ise kunagi ohvriks ei langeks, oleme targemad. Mõistlik finantskäitumine on sotsiaalselt soovitav omadus ja nii üritavad paljud meist jätta muljet kui ses asjas osavast – või vähemalt vaikime oma rahajamadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles