Toitumisnõustaja soovitab, kuidas valida hommikusööki

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Toitumisnõustaja Kristel Uibo toob välja viis punkti, mille põhjal hommikusööki valida.

Mitmekesisus: puu- ja köögiviljad sisaldavad erinevaid ja eri koguses vitamiine ja mineraalaineid. Vaata aeg-ajalt oma toidusedel üle, et see ei oleks ühekülgne.

Tasakaalustatus: tähtis pole ainult hommikusöögist saadav energiahulk, vaid et see tuleks ka õigetest toitainetest. Täiskasvanute tasakaalustatud menüüs annavad energiast 10–15 protsenti valgud, 25–30 protsenti rasvad ja 50–60 protsenti süsivesikud. Ühekülgse söömisega tekkiv toitainepuudus mõjutab organismi heaolu ja võib põhjustada haigestumist. Näiteks kaltsiumi ja D-vitamiini puudus võib tekitada luude hõrenemist ja rauapuudus verevaesust. Kui me ei saa toidust vajalikku, sunnib organism meid rohkem sööma – tagajärjeks on kaalumured.

Mõõdukus: magusaid ja rasvarohkeid toite tohib süüa harva ja väikestes kogustes. Ükski liialdus ei ole tervisele hea, isegi «tervislike» toiduainetega on võimalik üle pingutada.

Vajadusele vastavus: organism peab toidust saama nii elutegevuseks vajaliku energia kui ka kõik toitained. Energiat kasutame eelkõige põhiainevahetuse käigushoidmiseks ja füüsiliseks tegevuseks. Selle vajadus sõltub paljuski vanusest, soost, organismi ainevahetuse iseärasusest, füüsilisest aktiivsusest jms. Füüsilist ja kontoritööd tegevate inimeste energiavajadus võib erineda kuni kaks korda. Üleliigne energia põhjustab rasvumist.

Teadlikkus: eriti hoolikalt peavad hommikusööke valima need, kellel on diabeet, ülekaal, ainevahetushäired. Probleeme võib põhjustada aeglane ainevahetus. Tavaliselt soovitan selle kiirendamiseks süüa piisavalt puu- ja juurvilju ning täisteratooteid, samuti juua rohkelt vedelikku (vee, taimetee), mille kogus ei tohiks jääda alla 1,5 liitri päevas. Väga vajalik on treening. Mida rohkem on sul lihaseid, seda rohkem põletad kaloreid ka puhkeolekus. Meestel on rohkem lihaseid kui naistel ja sellepärast võtavadki nad kaalus alla kergemini ja juurde aeglasemalt.

Artikkel ilmus esmakordselt Tervis Plussis 2015. aasta augustis. Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles