Kas näljast koriseva kõhuga magamaminek on kahjulik?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas ma ikka vajan seda praegu või söön hommikul?
Kas ma ikka vajan seda praegu või söön hommikul? Foto: Vida Press

Üks levinud toitumismüütidest on see, et õhtul pärast kella kuut ei tohi enam süüa. Nüüdseks on ammu teada, et see pole päris tõsi ja kaalu saab langetada ka siis, kui süüa midagi paar tundi enne magamaminekut. Küll võib aga juhtuda, et kõht jääb siiski õigel ajal täitmata ja uneajaks on nälg nii suur, et kõht koriseb. Edasi kannatada ja vait olla?

Kuigi levib hirm, et hilisõhtune söömine teeb paksuks, ei ole ka näljasena magamaminek hea, sest võib põhjustada unetust ja lihasmassi kahanemist, edastab Greatist.

Uuringud on näidanud, et näljavalude tõttu on aju vaimselt ergas, mis võib rikkuda unekvaliteeti. Vähene uni võib omakorda aeglustada ainevahetust ja kergitada hormoon greliini taset, mis suurendab söögiisu ja võib isegi kaalutõusule kaasa aidata. Kui unepuudus on pidev ja raske, nõrgestab see immuunsust ning võib põhjustada mitmeid haigusi.

Näljasena magama minek ei pruugi põhjustada ainult lühemat uneaega, vaid on kahjuks ka neile, eks tahavad kasvatada lihasmassi. Nimelt on uuringutega välja selgitatud, et tühja kõhuga uinumine võib aeglustada seda, kui kiiresti keha valke lihaste kasvuks töötleb. Kui keha ei saa pikka aega vajalikke toitaineid, hakkab lihasmass vähenema, et energiat kokku hoida. 

Selleks, et öö hakul ei tekiks suurt nälga, planeeri oma toidukorrad ette ja ära jäta neid päeva jooksul vahele. Kui avastad ikkagi, et teki alla pugedes hakkab kõht korisema, ei ole see siiski põhjus kõht korralikult täis pakkida, vaid eelista midagi väikest ja kerget. Pealegi võib hilisõhtune suur söömine tekitada kõrvetisi ja omakorda und rikkuda. 

Kuigi uuringute tulemused võivad veidi erineda, on sellele vaatamata kindel, et hilisõhtune kaloririkaste toitude söömine võib tõepoolest rasvumist soodustada, eriti kui päevane kalorinorm on juba ületatud. Lahku lähevad arvamused selles osas, kas söömine tuleks lõpetada enne kella kaheksat õhtul või võib süüa sama kalorihulga jagu toitu kellaajast hoolimata.

Seega tuleks näljatunnet ennetada korraliku toitumisega päeva ajal ja leida viimase toidukorra jaoks mõistlik aeg, mis ei laseks suuremal näljal tekkidagi. Kui kõht jääb ikkagi tühjaks, aitab hädast välja kerge suupiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles