Kas pidada dieeti või teha trenni?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesed, kes soovivad kaalu langetada, arvavad sageli, et peavad valima kas mõne dieedi või treeningkava vahel. Neile, kes trenni ega drastilisi menüümuutusi ei armasta, sobiks kõige paremini mõõduka treeningu ja tasakaalustatud toitumise kombineerimine.

Aga kui sa tõesti soovid valida dieedi või treeningu vahel, siis siin on sulle väike juhend, mille on koostanud tervisele keskenduv veebileht healthmeup.com.

Dieedid

Kalorid: dieedid, mis on mõeldud kaalualandamiseks, koosnevad reeglina madala kalorisisaldusega toitudest või toitudest, mis ei anna üldse kaloreid. Oluline on meeles pidada, et keha vajab teatud hulgal kaloreid, et toota energiat ja rakke.

Ainevahetus: kaalulangetust toetavad toiduained kiirendavad ainevahetust. Vürtsid, marjad, spinat, paprika, tsitruselised, õunad jms on ideaalsed toidud, mis mõjuvad ainevahetusele hästi. Aga kui kaua suudavad nad rasvu põletada?

Dieedi pidamise miinused: dieettoidud tõstavad energia taset vaid lühiajaliselt. See on aeglasem moodus lisakilodest vabanemiseks. Enese näljutamine või jojo-efekt tekitab isusid erinevate «keelatud» asjade järgi ja lisakilod tulevad kiirelt tagasi.

Dieedi pidamise plussid: õige dieet tõstab energia taset, mis omakorda suurendab vastupidavust, et suudaksid trenni teha.

Treening

Kalorid: kaalulangetuse võtmeks on see, et tuleb ära põletada rohkem kilokaloreid, kui sa sisse sööd ja trenn aitab seda teha. Treening suurendab vastupidavust ja muudab sind füüsiliselt aktiivsemaks.

Ainevahetus: trenni tegemine toetab ainevahetuse toimimist. Õige toitumine ja treening aitavad kaalu langetada ning kasvatada lihaseid. Selleks, et kaalu langetada, tuleks päevas vähemalt tund aega trenni teha.

Treeningu miinused: halb kehahoiak võib tekitada vigastusi. Trenniga üle pingutamine võib põhjustada lihasmassi kadumist, liigesvalu, häirida unerütmi ja muuta loiuks. Vahel on raske trenni jaoks motivatsiooni leida, selleks tasuks leida treening, mis sulle kõige paremini sobib või lasta treeneril koostada treeningkava, kus on võimalikult palju erinevaid harjutusi, et sa ära ei tüdineks.

Treeningu plussid: kaalulangetust on võimalik saavutada trenni ja õige toitumise tulemusel. Oluline on aeglaselt lisakilodest vabaneda, sel viisil on kergem ideaalkaalu hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles