Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

NÄE ENNE TEISI Aldo Järvsoo: «Ma olen aru saanud, et draamat on elus niigi piisavalt – sa ei pea riietes seda juurde tootma»

TFW eelvaade. Aldo Järvsoo. Foto: Eero Vabamägi
Copy

Tallinn Fashion Weeki tõeline moemagustoit on Aldo Järvsoo etendus, mis võtab kokku moegeeniuse 30 aasta ideed. Ja mood tuleb lavale Niguliste kirikus, kus 26 aastat tagasi toimus ebareaalselt vägev etendus, mida moegurmaanid siiani mäletavad. Aldo ütleb: «Riie ei tohi inimest kanda, vaid ikka vastupidi.» Tal on teisigi moetarkusi varuks.

Vestlesime Aldoga moenädala ettevalmistuste keerises. Jah, me saime teada seda, mida teised veel ei tea. Vaata videot!

Aldo, mida sa sel korral lavale tood?

Ma näitan enda loomingu läbilõiget 30 aasta jooksul. Hakkasin kokku arvutama ja sain teada, et olen 45 kollektsiooni teinud. Ja igast kollektsioonist on mul paar asja, millest on saanud mu enda täielikud lemmikud. Neid ideid olen aina edasi ja edasi arendanud. Ja nüüd pidin igast kollektsioonist välja valima oma lemmikud. Oli raske!

Aldo Järvsoo kergitab saladuseloori, mida ta TFW lavale toob.
Aldo Järvsoo kergitab saladuseloori, mida ta TFW lavale toob. Foto: Eero Vabamägi

45 kollektsiooni, sinu puhul igas ligi 60 mudelit... kas uut etendust saavad inimesed neli tundi vaadata?

Ei-ei-ei. Tuleb endale piirid peale panna, ma ei lämmata kindlasti inimesi moega.

Vaata ka teisi Tallinn Fashion Weeki lugusid!

Kuidas küpsevad teemandid? Surve all! Ja kuidas saada parimad ideed kätte? Ikka paned pressi peale. Mis need parimatest parimad siis on, mis läbi pääsesid?

Algne inspiratsioon tuleb mul Itaaliast, suve hakul sattusin Milanosse keskaja kunsti pildistama. Ja siis, kui ma tagasi tulin, tekkis äratundmine – ma tahan selle sõu teha kindlasti Niguliste kirikus. Ja kui ma käisin seal kohapeal meelde tuletamas, siis kogu sealne kuntsikogu, altarid, maalid – see on Euroopas olevaga väga sarnane. Kust tulid näiteks minu kollektsiooni peakatted – pildistasin üles pühakute päid, sealt sain idee, mis mind kõnetas. Ja leidsingi sellise lahenduse!

Millised värvid lavale paned?

Kõik sellised kumavad kalliskivitoonid – see on läbiv teema. Isegi kui võtsin kleidi idee mõnest varasemast kollektsioonist, siis teen selle uues koloriidis, mis sobib värskesse kollektsiooni.

Jumalanna kleidi lõige tuli mu kollektsiooni kahe aasta tagusest Miraaž etendusest Lennusadamas (modell Maribel Vääna /MJ Models)
Jumalanna kleidi lõige tuli mu kollektsiooni kahe aasta tagusest Miraaž etendusest Lennusadamas (modell Maribel Vääna /MJ Models) Foto: Aldo Järvsoo arhiiv

Aldo, kui sinu kohta noppida pärleid, mida on öelnud kunstiajalootegelased, staarid ja kuulsused, siis öeldakse – geniaalne värvimeel, geniaalne lihtsus ja ületamatu ideede puhtus. Ja kui nüüd vaadata seda, mis mina praegu tuliuuest loomingust selga proovisin – siin on kõik see olemas! Kuidas sa seda lood?

Ajaga on tekkinud see, et olen muutunud lõigetes lihtsamaks. Ma ei armasta enam nii palju draamat ja detaili juurde panna. Ma olen aru saanud, et draamat on elus niigi piisavalt – sa ei pea riietes seda juurde tootma. Kui ka värv on dramaatiline, siis vorm peab olema lihtne.

Miks lihtne?

Lihtsuses peitub ilu.

Sa oled ise öelnud – selleks, et inimest hästi riidesse panna, peab kleit kandja enda esile tooma.

Täpselt nii! Riie ei tohi inimest kanda, vaid ikka vastupidi.

Aldo Järvsoo tiivakleit on kollektsioonist Higway aasta 2003 (modell Kaia Kont-Kontson)
Aldo Järvsoo tiivakleit on kollektsioonist Higway aasta 2003 (modell Kaia Kont-Kontson) Foto: Aldo Järvsoo arhiiv

Kuidas sa tead, mis ühele või teisele inimesele ideaalselt sobib?

Nii nagu ma sulle stangelt tõstsin selle kleidi – see värv ja lõige täpselt sobibki sulle. Eks ma oma klientidega teen samamoodi. Isegi kui ma kavandan midagi väga hullu, siis ma tean, et see kõikidele ei sobi. Aga mul astub sisse see üks inimene, kelle jaoks see on täpselt õige. Vau – tema tunneb end selles hästi. Ma usaldan oma vaistu ja see alati töötab.

Ma pean tunnistama, et meie puhul võttis stilistika protsess täpselt kolm sekundit – nii kaua, kuni Aldo sirutab oma pika käe, võtab kinni riidepuust ja ütleb: «See!» ja tuleb tunnistada, et Aldo stiilivaist ei vea tõesti alt mitte kunagi.

Aitäh.

Aldo Järvsoo värvimeel on legendaarne.
Aldo Järvsoo värvimeel on legendaarne. Foto: Erlend Štaub

Eesti oodatuim moesündmus Tallinn Fashion Week toob 22.–25. oktoobril Kultuurikatlas publiku ette Eesti disainerite kõige uuemad kodumaised kollektsioonid. Sõel on tihe, lavale pääsevad vaid parimad tegijad! Lisaks selgub, kes võidavad Eesti mainekaimad moeauhinnad Kuldnõela ja Hõbenõela. Otsusta, kes väärib publiku lemmiku tiitlit ja võida tõeliselt uhkeid auhindu! Hääletada saab siin

Anna ise hääl ning jaga linki ka oma sõpradele – parim peab saama pärjatud!

Kõik moenädala kuumad uudised leiad erirubriigist Tallinn Fashion Week.
Vaata Aldo varasemat loomingut kevadisel moenädalal.

Sügisene Tallinn Fashion Week on Eesti suurim moesündmus. Viie päeva jooksul saab nautida parimate kodumaiste disainerite autorikollektsioonide esmaesitlusi. 

Sügisene programm on sel korral tavapärasest erinev – Kuldnõela gala eel avatakse moenäitus ja on ka täiesti eraldi lisapäev. Moenäitusel Odi et Amo esitlevad oma loomingut Ketlin Bacmnann ja Riina Põldroos. Programmi on lisandunud värskeid disainereid, kes pole varem moenädalal osalenud, aga ka neid, kes Eestis juba mõnda aega toimetanud, kuid pole ammu etendusi korraldanud.

Vanad ja uued lemmikud

Sügisel 2024 esitlevad oma loomingut palavalt armastatud Mammu Couture, Liina Stein, Vilve Unt, Brand NO.8 ning äsja New Yorgis oma loomingut näidanud Nora Isle. Uudisena toob Amanjeda by Katrin Kuldma moelavale tervikliku meestele loodud kollektsiooni esimest korda eraldiseisva etendusena. 

Moenädalale paneb sädeleva punkit Aldo Järvsoo suurejooneline moevaatemäng, mis märgib geeniuse 30 aasta täitumist loomingulisel areenil. Aldo 26 aasta tagust Niguliste etendust mäletatakse tänaseni, uus ajalugu loov spektaakel toimub samuti Nigulistes ja sõltuvalt ruumi mõõtmetest väga piiratud publikule.

Kes teritavad pilku, võiksid uute tulijate debüütetenduste osa kalendrisse märkida Katta Grüner II, Hertta ja Mai Niemi etendused. Ja moepubliku südame võitnud Sibille Maask astub sel sügisel lavale täiesti omaette etendusega!

Kes otsib moodi, mida otsekohe selga panna, leiab väärt ideid Althea, Alpaka ja Siret Designi kollektioonidest. 

Kes jahib põnevust, hulljulgust ja eredaid elamusi, võiks kindlasti koha sisse võtta Toivo Freeman Pilti etendusel – nende julgus ja paljastused ajavad konservatiivsemal moepublikul harja punaseks. Teine kindel raputaja on Perit Muuga – mingid maitsepiirid teda ei huvita, metsik loovus pääseb lahti. Carol X Ott kuulub noore talendina alati kõige meeldejäävamate autorite sekka ning rabada plaanib see tulihing selgi korral. 

Tipptegijate seast oskavad suurepäraselt etendust pakkuda õige mitmed, aga päris kindlasti ühendab draama, kontrastid, meitserlikkuse ja energia Kirill Safonov.

Kuldnõela nominendid on Oksana Tandit, Arina Baranovskaja (Iris Janvier), Tiina Talumees.

Hõbenõela nominendid on Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard (Mania Grandiosa), Karl-Christoph Rebane, Johanna Paiste (Ärni Blum).

Soeta Tallinn Fashion Weekile pilet SIIT ning Aldo Järvsoo laupäevasele moeetendusele pilet SIIT.

Foto: TFW
TFW eelvaade. Aldo Järvsoo oma ateljees.
TFW eelvaade. Aldo Järvsoo oma ateljees. Foto: Eero Vabamägi
Tagasi üles