NAISTEJUTUD ⟩ Kaks kindlat märki, mis madala enesehinnanguga inimese reedavad (1)

Miski, mida sa teed pole piisavalt hea? Äkki võiks lõpetada pingutamise ja vaadata inimest ennast - võti võib peituda seal. Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Sel korral on teemaks präänik, mis mehed hüppama paneb. Milline präänik mõjub? Miks? «Mehed on koerad, neid saab dresseerida,» teatab Raul Kalev. Kogu see präänikuga peibutamine töötab sellepärast, et 85 protsendil inimestel on madal enesehinnang.

Alustame peamisest! Madala enesehinnanguga inimene poeb nahast välja, et seda varjata ja suurt-kõva kuju mängida. Kuid on kaks märki, mis annavad ta alati ära. Kuula, saad teada. Juba kolmandat korda on «Naistejuttude» külaliseks paarisuhete kogemusnõustaja Raul Kalev, saatejuht Kristina Herodes.

Milles on meie suhete suurim mure? Präänikuid ei ole! Kõlab naljakalt, tegelikult mitte. Kui suhtes on palju kriitikat ja nõudmisi, aga mingit präänikut ei anta, on seis halb. Suhe kaotab esmalt rõõmu, siis elujõu ja viimaks pole enam mingit soovi koos olla.

Raul Kalev toob esile läänemaailma statistika – keskmiselt 85 protsenti inimestest kannatab madala enesehinnangu all. Ja see ongi halbade suhete kurja juur. Miks?

Loe ka seda: Seks ja söök: «Sain unistuste keha, aga kaotasin seksiisu!»

«Inimene, kellel on madal enesehinnang, olgu ta mees või naine, ta ei suuda näha ennast piisavalt heana,» ütleb Raul Kalev. «Ja samuti ta ei suuda võtta ennast kokku, et oma partnerit kiita ja tunnustada.» Kuna ta seda ei suuda, siis kasutab ta suhtluseks kõiki teisi vahendeid, mis tema madalat enesehinnangut vähem riivavad ja sellega paremini kokku sobivad. Mis need on? Tavalised asjad. Madala enesehinnangu varjaja ise usub, et nii käitudes upitab ta ennast teiste arvelt ja paistab suurem. Tegelikult on vastupidi.

Inimestel, kes on harjunud kõiges vigu nägema ja kritiseerima, on lihtsalt madal enesehinnang. Ise nad usuvad muidugi, et teevad õiglast kriitikat. Enamasti nad aga ei märka, et teevad ainult kriitikat. Öelda head - seda nad ei suuda, see teeks jusktui neid endid madalamaks.
Inimestel, kes on harjunud kõiges vigu nägema ja kritiseerima, on lihtsalt madal enesehinnang. Ise nad usuvad muidugi, et teevad õiglast kriitikat. Enamasti nad aga ei märka, et teevad ainult kriitikat. Öelda head - seda nad ei suuda, see teeks jusktui neid endid madalamaks. Foto: Shutterstock

Madala enesehinnangu kindlad märgid

Negatiivsus, kriitika, sapised märkused. Neid teeb eranditult inimene, kelle enesehinnang on niivõrd madal, et ta tunneb ise ennast halvasti. Ta kardab lakkamatult, et kui keegi on hea, siis tema paistab veel halvem. Ja püüab teisi enda kõrval maha teha, väiksemaks peksta, alla tõmmata. Siis on pisut turvalisem olla. Heas tasakaalus inimene ei tee seda iialgi. Juba tema vaatenurk elule on teine.

«Nii kui madala enesehinnanguga inimene suu lahti teeb, hakkavad sealt tulema käsud, õpetused, keelud, rahulolematus, kriitika,» väidab Raul Kalev. «See on tema ainus viis endale kuidagimoodi kompenseerida – aga vaata mind, ma olen ju parem! Hakka hüppama nüüd, kui sa tahad minu kõrgusele hüpata.» 

Madala enesehinnanguga inimene asub teisi igal viisil alla suruma, et ise suurem paista. Seda kannustab tema rahulolematus endaga ja soov seda varjata. Keegi ei tohi tema kõrval paista säravam, võimekam või parem kui tema.

Loe ka seda: Kas su suhe jääb püsima? Alguses tundub kõik ilus, aga need märgid ütlevad, mis saab homme...

Isiklikult võtmine. Madala enesehinnanguga inimene oskab igal pool solvangut näha ning tõttab selle peale solvuma. Tal on komme ka üle reageerida, vihastada, asuda enda eest seisma seal, kus temasse miski ei puutugi. Kõik leili minevad kommentaatorid kannatavad sama diagnoosi all.

Terve enesehinnanguna inimene saab aru, et osa asju sõltub temast ja puudutab teda, aga enamik üldse mitte. Ja ka asjadest, mis puudutavad teda ennast, on ohtlikud ja vajavad reageeringut väga vähesed.

Terve enesehinnanguga inimesed tõusevad madala enesehinnanguga tüüpide armee keskel sageli esile just võimega näha teistes positiivset, julgusega seda välja öelda ning julgusega näidata armastust iseennast haavatavaks muutes.

Naistejutud. Kui keegi iga asja peale solvub ja isiklikult võtab, on võti tema enda madalas enesehinnangus. Isegi kui kallim väga pingutab, ei suuda keegi teda piisavalt siidkinnastega kohelda.
Naistejutud. Kui keegi iga asja peale solvub ja isiklikult võtab, on võti tema enda madalas enesehinnangus. Isegi kui kallim väga pingutab, ei suuda keegi teda piisavalt siidkinnastega kohelda. Foto: Shutterstock

Komplimente teha on raske

Enamik mehi ei ütle oma naisele elu jooksul midagi head. Ainsatki komplimenti. Asi pole selles, et nad ei arvaks neist hästi – vahel vägagi hästi. Milles siis asi? «Tead, ma ei suuda! Mulle tunduks see võlts,» on Raul Kalev meestelt kuulnud. Mees ei julge midagi head öelda, sest ta kardab, et naine naeruvääristab teda selle eest. Ja naise puhul kehtib sageli sama. «Ja täpselt nii need Eesti paarikesed sõuavad ja sõuavad, sellele tuleks teha lõpp!» Eestis pole traditsiooni märgata ja öelda head. Iriseja aga ei muuda olukorda paremaks, vaid tapab entusiasmi ja tambib alla meeleolu nii endal kui teistel. 

Loe ka seda: Toome päevavalgele tohutu tabuteema naiste elus 

«Partneritel on teistele kõrged nõudmised,» räägib Raul Kalev. «Aga naised on kavalad, ega nad otse ei nõua, nemad teevad kokkuleppe. Ja kui saavad kuskilt mõne kokkuleppe kätte, ongi mees oma sõna ori – nüüd hakkame tantsima!» Raul on tänaseks ligikaudu aasta mehi suhete teemades toetanud ja selles veenduda jõudnud.

Miski, mida sa teed pole piisavalt hea? Äkki võiks lõpetada pingutamise ja vaadata inimest ennast - võti võib peituda seal.
Miski, mida sa teed pole piisavalt hea? Äkki võiks lõpetada pingutamise ja vaadata inimest ennast - võti võib peituda seal. Foto: Shutterstock

Mehed on koerad

«Mehed on koerad, neid on võimalik dresseerida,» on Rauli teine julge väljaütlemine. Rahvasuus ringleva teooria teine pool on see, et naised on kassid ning neid juba käsu peale kõrval käima ja sitsima ei õpeta. Küll aga meest. «Mina olen samamoodi koer, ma reageerin präänikule,» kinnitab Raul.

Loe ka seda: Valetavad mehed: «Miks meestel on vaja ennast suuremaks rääkida?»

«Ainus mure on selles, et naised ei lähene mehele nagu dresseeritavale koerale, kuigi sellest oleks kasu. Olen rääkinud sadakonna mehega ja mitte ükski neist ei ole vastu vaielnud.» Lühidalt, on lihtne valem, kuidas naine saab meest suunata käituma temale soovitud moel: hoia präänik taskus, näita seda, anna korraga väike ülesanne ja kui see õnnestub, siis kiida. Präänikut saanud mees suudab peagi juba märksa kõrgemale hüpata. Saatejuht muidugi vaidleb ja nimetab sellist taktikat alatuks manipulatsiooniks. Kuid mees naeratab rahulolevalt – keda see manipuleerimine häirib, kui mõlemad pooled sellest kasu saavad?

Kuula ka seda: Midagi veel isiklikumat kui saladused ja kired...

Kas praakmehest saab asja? Lahkavad Raul Kalev ja Kristina Herodes
Kas praakmehest saab asja? Lahkavad Raul Kalev ja Kristina Herodes Foto: Raul Kalev

Mis on hea präänik?

«Kõige parem präänik mehe jaoks on rahuloleva naise naeratus,» teab Raul. «Siis mees tunneb, et ta on hästi teinud. Tema enesehinnang hakkab sammhaaval tõusma.» Kehtib ka vastupidine – kui naine suhtes närtsib, on väsinud ja tujutu, ei märka mees teda toetada. Mees võib sellest teha järelduse – minuga ei olda rahul, mina ei ole hakkama saanud. Ning selle asemel, et olukorda parandada, võib ta hoopis eelistada endasse sulguda.

Loe ka seda: Õnneliku suhte valem: seksige palju, aga kõige tähtsam on hoopis... 

Igasugustes inimsuhetes kehtib lihtne tõde – mida sa märkad, tunnustad ja esile tõstad, seda tuleb ellu juurde. Tähelepanu suunamine on valik, seda saab suunata halvale või heale käitumisele. Niisiis on ka see, kuhu me oma suhtega välja jõuame, igaühe enda valik.

Samuti võiks need, kellele on loomuomane märgata negatiivset, kritiseerida ja teisi enda ümber alatasa alla tõmmata, lugeda uuesti üle loo alguse. Äkki on võti ikkagi endas?

Kuula ära kogu saade, seal on veel palju huvitavaid mõtteid eneshinnangust, saatuslikest vigadest mida me paarisuhetes teeme ja tervamate suhete ehitamisest.

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 262 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles