NAISTEJUTUD Seks ja söök: «Sain unistuste keha, aga kaotasin seksiisu!»

Seks & söök - kuidas need seotud on? Rohkem kui sa arvata oskad! Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Milline on meie suhe söögiga ja söögi seos suhetega? Need kaks on seotud rohkem, kui arvata oskaks. Kas seksikas naine peab olema sale? Mida mehed ise selles küsimuses arvavad? Toome päevavalgele hulga inetuid asju, millest ei räägita. Karm dieet võib kaasa tuua libiido languse. Kalorite agar lugemine viib kiirelt obsessioonini.

Õnnetute suhete taga võib olla halb toitumine ja sellest algav lagunev enesehinnang. Viimane ei sõltu kaalust, küll aga sellest, millisena end näeme.

Jaa – meile sisendatakse meedias ja sotsiaalmeedias, et seksikas naine saab olla ainult sale naine. Aga kui küsida meeste arvamust, on pilt sootuks teine. Mitte nüüd täiesti vastupidine, sest leidub ka ebakindlaid mehi, kes standardist erinevat naist valida ei julge. Kuid valdav osa mehi leiab siiski, et mõõdukalt pehmust ja kurvikust muudab naise ainult kaunimaks. Miks me siis dieeditame?

Tõestatud on ka, et karm dieet toob kaasa meeleolu kõikumise ning libiido languse. «Sain unistuste keha, aga kaotasin seksiisu!» Kaks kolmest meie seast on selle omal nahal valusalt läbi elanud. Ehk otsesõnu: «seksika» keha võid saada, makstes saleduse eest seksiisust ilma jäämisega. Kas see pole mitte ebaõiglaselt kõrge hind?

«Naistejutud». Kristina Herodes, Heidi Ruul ja Dagmar Lamp. Täna räägime seksist ja söögist! Sest mõni meist hetkel ei söö ja mõni teine ei seksi...
«Naistejutud». Kristina Herodes, Heidi Ruul ja Dagmar Lamp. Täna räägime seksist ja söögist! Sest mõni meist hetkel ei söö ja mõni teine ei seksi... Foto: Dagmar Lamp

Seksikad hetked söögiga

Nii Dagmar kui Kristinka on söödava kraami ka magamistoas mängu toonud. Midagi kallima kehalt süüa või juua – oo, see on imetore mäng. Kristinka on olnud tunnistajaks ka järgnevale stseenile: laua ääres olid naise parim sõber ja kallim. Esimene võttis oma sõrme, pistis või sisse ja ulatas kallima ampsamisulatusse. «Saad sa aru – sõrme peal oli kuhjake pehmet võid!» Kumbki ei osanud aga seksikas olukorras adekvaatselt käituda. Oleks võinud ju või meelalt ära lipsata, aga tollel hetkel ei tulnud see kuidagi pähe.

Loe ka seda: Epp Kärsin: «Mees külvas mind üle kingitustega, parimad restoranid ja reisid... Ja siis tuli arve!»

Romantiliseks keha pealt söömiseks sobivad road, mis sulle päriselt maitsevad. Pole mõtet kinni jääda vahukoore või šokolaadikreemi maailma, kui kumbki sulle ei meeldi. Võta midagi soolast, kui see rohkem isu äratab. Hea mõte on ka linnupoja meetodil toidu vahetamine. «Näiteks kui sa jood šampanjat ja üks on pikali,» kirjeldab Kristinka. «Teate küll – pikali on väga halb neelata. Aga see on palju mõnusam, kui kallim paneb linnupoja meetodil värske kihiseva šampanja sulle suhu.»

Miks seks ei tule äkki enam pähe? Põhjus võib olla lihtne: sa sööd liiga vähe!
Miks seks ei tule äkki enam pähe? Põhjus võib olla lihtne: sa sööd liiga vähe! Foto: Dagmar Lamp

Dieet – seksitapja number üks 

«Üritan viimasel ajal end teadlikult sööma saada,» räägib Heidi Ruul. Just tema on see, kes teema lauda tõi, ehk meie «õgard number üks». Kaunitar on pooleteist kuud kestnud suutäite lugemise ja range ülesmärkimise ning toitumisäpi kasutamise käigus kaotanud juba neli kilo. «See võtab hunniku aega! Aga mu enesetunne on parem, kui ma sada protsenti jälgin. Aga ma ei suuda leida mõistlikku tasakaalu, on üks või on teine!» Lisaks toitumise jälgimisele püüab ta ka päevas vajaliku hulga samme täis saada.

Loe ka seda: Midagi veel isiklikumat kui saladused ja kired...

«Mina olen oma elus ülipalju igasugu toitumiskavade, trennide ja värkidega tegelenud,» teatab Dagmar Lamp tüdinud ohkega. «Mina sain sellest lõpuks söömishäire! Ma ütlen sulle väga lühidalt: ei, see ei ole ok, kui sa söömise peale pidevalt mõtled!» Dagmaril lõppes kaalu langetamine obsessiooniga ning ta sai aru, et tema jaoks ainuvõimalik tervislik lahendus on lasta täielikult lahti igasugusest kalorite lugemisest, toitumiskavadest ja äppidest.

«Suhe söögiga mõjutab seda, millised on su muud suhted,» lajatab Dagmar Lamp. «Kui sa ütled: «Mul on täna patupäev!» Õudne sõna! Ma olen Heidil keelanud seda sõna öelda. Võid olla oma dieedi, kui sa soovid. Aga patupäeva sõna mina kuulda ei soovi!»

Kuidas on dieedipidamine mõjutanud Heidi suurt seksiisu? «Siiamaale ei ole nagu muutusi täheldanud,» on kiire vastus. Küllap siis meie kõige kaunim saateosaline sööb ikka piisavalt.

Loe ka seda: Kas su suhe jääb püsima? Alguses tundub kõik ilus, aga need märgid ütlevad, mis saab homme...

«Naistejuttude» stuudios pole sel korral ühtegi toitumisteema spetsialisti, kuid on kolm naist, kellel igaühel omad isiklikud kogemused söömisega, õnnestumised ja ämbrisse astumised.

Kristinka on tulihingeline dieedivastane. Saab ka lihtsamalt – keskendu naudingule ja sellele, et kõik on lubatud. Nii kui stress ja surve kaovad, saab keha ise aru, mida tal vaja on, ning ahvatlused ja isud annavad ise järele. Testitud!
Kristinka on tulihingeline dieedivastane. Saab ka lihtsamalt – keskendu naudingule ja sellele, et kõik on lubatud. Nii kui stress ja surve kaovad, saab keha ise aru, mida tal vaja on, ning ahvatlused ja isud annavad ise järele. Testitud! Foto: Marko Külaots

Äärmused söömises ja mittesöömises on väga ohtlikud. Karm tõde on see, et dieedid töötavad. Enam-vähem kõik, aga alati lühiajaliselt. Keegi ei suuda nälga lõputult alla suruda. Toitumist piirates ei tee sa tegelikult muud, kui sisened kaalu langetamise ja kerkimise nõiaringi. Selles pööreldes saab vabalt kogu oma edasise elu ära sisustada ja endale iga liigse suutäie eest etteheiteid teha, saamata aru – söömine on normaalne asi! Küll aga on mõistlik mõte õppida selgeks paremad söömisharjumused, mis lähtuvad eeskätt täisväärtuslikust toitumisest ja tervisest, mitte kehakaalust.

Loe ka hittlugu: Eesti mehed on rääkinud: «Alla saja kilo pole mingit ilu!» 

Dieedivaba saledustrikk – lihtsalt naudi!

Millised söömisvalemid meie elus toiminud on? Need pole toitumisnõustaja soovitused, vaid kogemused elust.

«Minu jaoks töötab naudinguline suhe toiduga,» on Kristinka põhimõte. See tähendab, et söömiseks võetakse aega, keskendutakse maitsele ning see on rituaal kallima, pere või sõpradega. Mitte iialgi teleka ees, mitte kunagi jooksu pealt, mitte kunagi suvaline kätte sattuv saiake, mis pole kaunilt serveeritud. «Aga kui te tulete mulle rääkima, et ära söö šokolaadi, alkoholi ja saia, siis mine puu taha! Neid ma väga armastan ja ülihea meelega söön.» Kuid on üks kindel valem, mida järgides hakkab ka Kristinka kohe juurde võtma – see on toidukordade vahele jätmine! Kui kiirel päeval jääb lõuna vahele, lõppeb see öise orgiaga ning kaal tõuseb kiirelt ja kindlalt. Isegi kui päeva peale kokku tuleb toidukogus väiksem. Keha saab aru – ahhaa, siin on vaja koguda, äkki ei anta! Ja asub pekki talletama. Lihtne lahendus on hoida toidukorrad regulaarsed, planeeri kasvõi lõuna kalendrisse! Ja põhisöögikordade vahele ka vahepalad. Kui end korralikult toidad, võid tülikad isud ja näksimise unustada, kaal langeb normaalsele tasemele ning püsib seal vaevata.

Loe ka seda: Toome päevavalgele tohutu tabuteema naiste elus 

Heidi Ruul on hiljuti kahanenud neli kilo. Kristinka ja Daki jälgivad hinge kinni pidades, mis juhtub üliseksika sõbranna libiidoga.
Heidi Ruul on hiljuti kahanenud neli kilo. Kristinka ja Daki jälgivad hinge kinni pidades, mis juhtub üliseksika sõbranna libiidoga. Foto: Dagmar Lamp

Regulaarsed söögikorrad on võti

«Väga tähtis asi, mida mina püüan järgida, on kolm söögikorda päevas,» kinnitab ka Dagmar normaalse söömise toimivust. «Ma söön hommikust, ma söön lõunat ja ma söön õhtust. Regulaarsuse hoidmine on ainus, mida ma teen. Hommikusöögi vahele jätmine on minu jaoks kurja juur!»

Mis saab siis, kui hommikusöök jääb ära või toidukord vahele? Keha energiatase kukub punasesse ja kogu arukas söömine lendab vastu taevast. Siis sa lihtsalt pugid või vohmid!

Daki ja Heidi on moekate trendide tuules endale mõlemad ise diagnoosinud ka gluteeni- ja laktoositalumatuse. Seegi võib kehakaalu korrigeerida, kuid vast oleks mõistlik siiski diagnooside panemine jätta arstidele. Gluteeni ja laktoosi vältivate naiste hulk ületab tänapäeval reaalse diagnoosiga inimeste arvu mitmekümnekordselt.

Loe ka seda: Õnneliku suhte valem: seksige palju, aga kõige tähtsam on hoopis... 

Seks ja söök – kuidas need seotud on? Usu, kõiki neid seoseid sa veel ei tea. Stuudios on Dagmar Lamp, Kristina Herodes ja Heidi Ruul, aga kuna viimasel on dieet, ei ole teda näha.
Seks ja söök – kuidas need seotud on? Usu, kõiki neid seoseid sa veel ei tea. Stuudios on Dagmar Lamp, Kristina Herodes ja Heidi Ruul, aga kuna viimasel on dieet, ei ole teda näha. Foto: Postimees

Kalorilugemine röövib kogu elu

Kõik me oleme näinud inimesi, kes tegelevadki kogu elu ainult toitumise jälgimisega. Nad võivad olla väga hea kehaga ja üldse mitte saledad. Kehaehitus ei reeda kahjuks midagi. Aga neid on lihtsalt kurb vaadata. Milleks ohverdada oma elu kalorilugemisele? Kas keegi tõesti usub, et paar kilo vähem kaaludes on ta õnnelikum? Oh ei. Elus on muud palju olulisemat!

Ja mida iganes teed, elu on elamiseks! «Kui me paneksime ausalt mõne oma päris tõsise peo Proseccod mõnda äppi sisse, siis...» teatab Dagmar muretu lustiga. Äpp soovitaks tõenäoliselt rehkenduse teel kaks kuud söömata olla. Aga mis siis. Pidu peab elus olema!

Toidu jagamine on osa armastusest. Samuti meeldib meile uskuda blondide tarkust «võõrast taldrikust napsatud toidus ei ole kaloreid». Kirjuta meile, kuidas Sina sööd, et end hästi tunda ja vormis püsida. Kirju ootame naine@postimees.ee

Kuula ära kogu saade ja saad teada veel palju põnevat:

Kuidas Kristinka sai jagu teda aastaid piinanud magusasõltuvusest?

Miks Daki kunagi ei tahtnud üldse toitu jagada?

Kellel on meie kambast kõige ilusam tagumik maamunal?

Kuidas on seotud festival ja söök?

Kuidas Daki libiido langus ja dieet väga kõvasti omavahel seotud olid?

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 261 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles