HEA TEADA Nii pääsed jaanidel pohmakast (1)

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Sooviksid pikal nädalavahetusel pohmelli all kannatamist vältida, aga kaine püsimine ei tule kõne allagi? See on võimalik! Postimees Naine toob teieni arstide ja ekspertide parimad nõuanded, kuidas pühade ajal halba enesetunnet vältida.

Enne pidu:

Lisa menüüsse mõni suurema rasvasisaldusega toiduaine

Igasugune toit aeglustab alkoholi imendumist organismis, kuid eriti hästi suudab seda rasvane toit. Tervislikke rasvu saab näiteks avokaadost ja oliiviõlist, seega tasuks enne suuremat joomingut neid oma toitudesse lisada.

Eelista kiudainerikkaid toite

Kiudainerikkad toidud, näiteks rooskapsas, läätsed ja popkorn lagundavad kiirelt alkoholi, takistades selle jõudmist vereringesse.

Ära koonerda C-vitamiiniga

C-vitamiin kaitseb suurepäraselt pohmelli eest. Vitamiini saamiseks ei pea ostma üldsegi kalleid toidulisandeid, neid saab ka lihtsatest toitudest. Kui soovid C-vitamiini varusid täiendada, lisa menüüsse tsitruselised, paprika, maasikad, tomatid, erinevad kapsalised ja kartul.

Peo ajal:

Hoiduge lisaainetest

Lisaained annavad alkoholile maitse ja värvi. Neid leidub pea igas alkohoolses joogis, kuid tumeda värvusega jookides, sealhulgas punases veinis ja viskis on neid üldiselt rohkem kui heledates. Need mürgised kemikaalid võivad esile kutsuda põletikulise reaktsiooni, mis soodustab pohmelli. Valida tasuks heledamad ja kõrgema hinnaklassi joogid. Taskukohasemad pole nii filtreeritud ja võivad seega pohmaka hullemaks teha.

Jää ühele joogile ustavaks

Teadagi teeb jookide segamini joomine olukorra hullemaks. Võimalusel püüa tarbida sarnaseid jooke. Nii saad joodud kogustel ka paremini silma peal hoida.

Väldi mulli

Mullide olemasolu – gaseeritud joogis, näiteks šampanjas või gaseerimata likööris, mis on segatud vahuveega või toonikuga – kiirendab alkoholi imendumist. See suurendab omakorda halva enesetunde riski.

Joo vahepeal vett

Vee joomisest räägitakse kogu aeg ja tegu pole kindlasti uue infoga, ent see on siiski ülioluline. Vee joomine pühade ajal on üks parimaid viise pohmelli leevendada või koguni vältida.

Pärast pidu:

Jällegi, joo palju vett

Vesi aitab organismi alkoholiga kehasse jõudnud toksiinidest puhastada. Pärast jaanilõkke ääres veedetud ööd proovi juua veel rohkem vett kui tavaliselt.

Söö süsivesikuid

Röstsai ja spagetid on su uued parimad sõbrad. Lihtsakujulised süsivesikud aitavad lagundada makku jäänud alkoholi, annavad energiat ja võitlevad iiveldusega.

Lisa oma toidule mett

Hea viis madala glükoosisisalduse vastu võitlemiseks on määrida hommikusele röstsaiale supilusikatäis või kaks mett. See annab heaks enesetundeks vajalikke antioksüdante ja fruktoosi.

Kui võimalik, tee trenni

Kuula oma keha: kui oled pohmelli tõttu põhimõtteliselt töövõimetu, pole mõistlik end treenima sundida. Aga kui tunned ennast piisavalt hästi, et väike sörkjooks teha, mõjub see su tervisele suurepäraselt. Kerge kuni mõõdukas treening tagab vereringe ja ainevahetuse parema töö ning vabastab keha toksiinidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles