Kaal langeb, aga kõht on ikka ees – mida kõhurasva vähendamiseks veel teha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Diego Cervo / PantherMedia / Scanpix

Tervislikult süües ja regulaarselt trenni tehes võib muidugi oodata, et kaal hakkab langema. Paljud naised seisavad seejärel aga silmitsi tüüpilise probleemiga – normaalkaal on saavutatuid, kuid kõhult pole sentimeetreid palju vähemaks läinud.

Loogiliselt peaks ju kaalust maha võttes ka kõhurasv vähenema, kuid inimkeha ei toimi alati nii lihtsalt kui me tahaks. Sageli langebki kaal ebaproportsionaalselt ja mingid probleemkohad võivad ülejäänud kehaga võrreldes jääda täidlasemaks ka normaalkaalu juures, kirjutab PopSugar.

Miks on kõhurasv nii neetult jonnakas? Inimeste kehatüübid on väga erinevad ja mõnel koguneb suurem osa rasva kõhupiirkonda. Enamasti on selle taga levinud põhjused. «Kõhurasv on sageli stressi või insuliiniresistentsuse tunnus. Olles stressis tõuseb kortisooli tase, mille tagajärjel võib rasv ladestuda vööpiirkonda,» selgitab dr Amy Shapiro. «Siin mängivad oma rolli ka geenid – kui vanematel kipub ülekaal kogunema kõhule, siis võib sama juhtuda ka sinuga.»

Peale selle võib treener Cassie Lamberti sõnul mõju avaldada ka kaalulangetusmeetod. «Näiteks aitab süsivesikutevaene dieet kiiresti kaalu langetada, aga see tuleb suuresti vee ja lihaste, aga mitte rasva arvelt,» märgib ta ja lisab, et samamoodi võib mõjuda see, kui teha väga palju kardiotreeningut.

Personaaltreeneri Evan Hardeni selgitusel on liiga kiire kaalulangetamine levinud viga. «Sel juhul on väga raske säilitada lihasmassi, rääkimata siis selle kasvatamisest. Selle tagajärjel väheneb küll kehakaal, kuid mitte keharasv ning kehakoostis jääb kehvaks,» hoiatab ta omalt poolt. Lihasmassi säilitamiseks tuleb kaalu langetada järk-järgult ehk mitte üle kolme protsendi oma keharaskusest nädala jooksul.

Kuigi keharasva ei saa lokaalselt vähendada, on treening- ja toitumismeetodeid, mis aitavad keharasva proportsionaalsemalt vähendada. Selleks on abi näiteks toitumisplaanist, kus on palju kiudainerikkaid toitusid, lahjat valku ja tervislikke rasvu.

«Visualiseeri oma taldrikutäit ja tee see pooleks. Pool taldrikutäiest täida igal toidukorral taimse toidu, puu- ja köögiviljadega,» soovitab Shapiro. «Teine pool jaga veeranditeks, millest üks võiks olla valkudele ja teine täisteraviljadele.»

Lisaks nippe, mida ühtlasema kaalulanguse nimel järgida:

  • Lõpeta söömine siis, kui kõht on 80 protsenti täis, mitte täiesti punni söödud.
  • Kui tunned, et tahad lisa, söö esialgu veidi köögivilju.
  • Väldi töödeldud toitusid nii palju kui vähegi võimalik. Need tõstavad kaalu ja tekitavad söögiisu ebatervislike toitude järele.
  • Söö kiudainerikkaid toitusid, mis täidavad kõhtu pikemaks ajaks, aga sisaldavad vähem kaloreid. Need on näiteks köögiviljad, täisteraviljad, marjad ja õunad.
  • Joo palju vett ja ära tarbi magusaid jooke. Sa ei pea joogist saadud kaloreid toiduks ja sööd sinna veel peale.
  • Väldi praetud toitusid.
  • Söö juustu vaid ühe korra päevas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles