Seitse asja, mida ei tohiks teha, kui kannatad kõhukinnisuse käes

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kõhukinnisus on mingil hetkel vaevanud ilmselt igaüht. Ameerika teadlased on välja selgitanud, et naised kannatavad selle käes isegi tihedamini kui mehed, sest naiste soolestik on pikem ja keerukam. 

Kõhukinnisusega kaasneb tavaliselt ebameeldiv tunne ja kahjuks ei olegi võimalik, sellest nii kergelt vabaneda. Kui sind vaevab kõhukinnisus, siis on oluline meelde jätta mõned asjad, mis teevad olukorra veel hullemaks.

  1. Töödeldud toidud. Kui sa tahad, et su ainevahetus oleks sujuv, siis tasuks vältida töödelduid toite, mis on teadupärast rasvased ja põhjustavad kõhukinnisust. Saia, pasta ja küpsiste asemele söö parem kiudainete rikkaid toite, nagu juurviljad, puuviljad, pähklid, pruunriis ja oad.
  2. Alkohol ja kohv. Kõige parem jook kõhukinnisuse vastu on vesi ja eelpool nimetatud ained viivad vee kehast välja, mistõttu aeglustub su seedimine veelgi. Ära muretse tassi kohvi hommikul võid endale ikkagi lubada.
  3. Piimatooted. Kui sa kannatad kõhukinnisuse käes, siis ole piimatoodetega ettevaatlik, sest nendega kaasnev gaasivalu on ilmselt viimane asi, mida sa vajad. Samas on mõned kergemad asjad, nagu Kreeka jogurt, kõvad juustud, parmesani- ja sinihallitusjuust, mida on kehal kergem seedida kui näiteks täispiima.
  4. Mitte trenni tegemine. Isegi kerge treening mõjub kehale positiivselt. Mida vähem aktiivne sa oled, seda suurem oht on kõhukinnisuseks. Vali oma lemmik, kas jooksmine, kõndimine, ujumine, jalgrattasõit või midagi muud ja hakka peale.
  5. Raua- ja kaltsiumitabletid. See on väga huvitav, et need kaks toidulisandit võivad samamoodi seedimist aeglustada. Kui sulle on arsti poolt kumbki neist määratud, siis loomulikult tasub neid edasi võtta. Kui sul otsest vajadust ei ole, siis võid need ka ära jätta. Näiteks raua tablettide asemel võid proovida ka lihtsalt rohkem punast liha süüa. Kui sa kahtled, mida teha, siis konsulteeri kindlasti oma arstiga.
  6. Valuvaigistid. Nende suhtes võiksid ka oma arstiga rääkida. Igapäevased valuvaigistid võivad samuti seedimisele halvasti mõjuda.
  7. Kõhulahtistite liigkasutamine. Apteegist leiad sa kindlasti palju erinevaid kõhulahtisteid. Esmapilgul võib tunduda see hea lahendus, aga kõigile inimestele ei mõju nad ühtemoodi. Nii võid sa endale kasu asemel hoopis kahju teha. Kõige hullem on see, et keha võib kõhulahtistitega ära harjuda ja pikema aja peale kaotab seedetrakt võime normaalselt funktsioneerida. Alati võib proovida ka probiootikume, mis tugevdavad immuunsüsteemi, või konsulteerida oma arstiga. Igal juhul ei tohiks sa seda probleemi ignoreerida, kui kõhukinnisus vaevab sind regulaarselt, vahendab Woman's Health Magazine. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles