Seitse põhjust, miks sul pole vingeid kõhulihaseid trennist hoolimata

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi öeldakse, et kõhulihaseid vormitakse köögis, siis võib nähtav kuuspakk jääda kättesaamatuks ka siis, kui teha hoolega trenni ja süüa nagu viieline. 

Kuulsuste personaaltreener Erin Oprea selgitab portaalis Women’s Health, et kõigil on väga raske saavutada sellist kõhtu, millest tegelikult unistatakse. Eksiteele sattujaid iseloomustavad tihtipeale tüüpvead, mida ta aitab parandada.

Sa teed vaid istessetõuse

Sa teed küll nii palju istessetõuse, et oled lõpuks näost sinine, kuid kõhulihased välja ei tule. «See on kõige halvem moodus, kuidas kõhulihaseid treenida. Mõtle suuremalt,» ütleb Oprea, kelle sõnutsi koosneb kõhuosa väga paljudest lihastest, millest istessetõusud puudutavad vaid väheseid. Tee erinevaid ja mitmekülgseid harjutusi, mis kaasaksid rohkemaid lihaseid. Vaata videot artikli lõpus!

Sa ei kaasa süvalihaseid

Treener Aaron Guy selgitusel saavad kõhu ristlihased põhjendamatult vähe tähelepanu. Need on süvalihased, mis töötavad nagu korsett ja kui need on tugevad, siis tõmbavad kõhu kokku nagu vöö, selgitab ta. Selleks, et trennis saaksid oma osa ka kõhu ristlihaseid, tuleb teha liitharjutusi nagu näiteks jõutõmbeid ja raskustega-hüpetega kükke.

Sa ei treeni piisavalt oma selga

Pingsalt kõhule mõeldes jäetakse tihtipeale ka selg vajaliku koormuseta. Treenides selja keskosa ja rinda saad alles oma rühi paika. «Tänu heale rühile seisad sirgelt, paistad enesekindlam ja kaasad kogu päeva vältel oma korsetilihaseid, ning paistad ja tunned end saledamana,» ütleb Guy.

Sa ei kasvata lihaseid

«Ma näen tihti inimesi, kes liigutavad liiga kiiresti ja tõstavad liiga kergeid raskusi,» ütleb omalt poolt treener Heather Barbieri, miks kõhulihased jäävad paljudele kättesaamatuks. Selleks, et kasvatada tugevaid lihaseid (mida on silmnähtavateks kõhulihasteks vaja), tuleb kasutada suuri raskusi. Tema sõnul tähendab see seda, et enne väsimuspiiri suudad ära teha vaid 6-12 kordust. Puhkepausid seeriate vahel peaksid olema 60-90 sekundit.

Sa ei ole pihta saanud, kuidas oma vaagnaluud liigutada

Kui sa oled kõhulihaseid treenides märganud, et alaselg hakkab valutama, siis on see selge märk, et sa kaasad hoopis oma alaseljalihaseid, mitte kõhu esiosa. Selleks, et trenni teha kõhule, peaksid puusad olema kallutatud ettepoole nii, et selg ei läheks nõgusaks. Õige vormi hoidmiseks mõtle harjutuse ajal oma vaagnaluule, hoia alaselg vastu maad ja kujuta ette, et tõmbad naba selgroo vastu.

Sa treenid kõhtu vaid «kõhupäevadel»

Oprea sõnul ei tohiks üldse olla selliseid päevi, mis on keskendunud vaid ühele lihasgrupile. «Minu treeningrutiini ei jõua sellised asjad mitte kunagi,» lubab ta. Selle asemel tuleks tema sõnul suunata oma energia kogu keha funktsionaalsele treeningule. Mitmekülgselt treenides kaasad rohkem lihaseid, põletad suuremas koguses rasva ja imiteerid naturaalsemalt seda, mida keha igapäevaselt teeb.

Sa ei tee kõrge intensiivsusega intervalltreeningut

Tõsi küll, et HIIT on väga raske, kuid see on ka väga hea rasvapõletaja. «Lühikesed kõrge intersiivsusega intervallid, mille vahel on lühikesed aktiivse taastumise pausid on kõige efektiivsem moodus, kuidas põletada rohkem kaloreid ja kiirendada oma ainevahetust nii, et keha põletaks päeva jooksul veelgi rohkem kaloreid,» nendib Guy. Tee kõrge intensiivsusega intervalltreeningut mitmel moel. Näiteks sprindi õues või jooksulindil, hüppa hüppenööriga jõutreeningu vahel, tee kükke jne. Kopsus võib küll tulitada, aga kõhulihased tänavad sind selle eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles