Loomulikult pole kõik teraviljad üks ja seesama, mistõttu ei pruugi süsivesikute tulihingeline vältimine tuua soovitud tulemusi. Prevention selgitab lähemalt, mis võib juhtuda siis, kui süsivesikute tarbimist piiratakse liiga palju.
Sa kaotad kaalu vee arvelt
Vähendades toidu hulgas süsivesikute osakaalu märgatakse tavaliselt väga kiiret kaalukadu. Sel puhul võib rõõmujoovastus olla ennatlik, sest kaal ei kao mitte rasva vaid vee arvelt. «Süsivesikuid talletatakse kehas glükogeenina, iga süsivesiku gramm talletab oma raskusest kolm või neli korda rohkem vett,» selgitab dieetarst Marie Spano, kelle sõnul kaotab keha vee arvelt päris palju kaalu, kui süsivesikuid juurde ei sööda ja keha hakkab energia saamiseks kasutama glükogeenivarusid.
Tekib tunne, nagu jääksid grippi
«Aju saab peamiselt energiat süsivesikutest,» ütleb Spano. «Kui süsivesikuid süükase väga vähe, saab aju vaid napilt kütet, eriti kuna glükogeenivarud on otsakorral.» Lõpuks, kui glükogeen on otsas, hakkab keha energiaks kasutama keharasva ja toimib tänu ketoonidele. Selle tulemuseks on halb hingeõhk, suukuivus, väsimus, nõrkus, pearinglus, unetus, iiveldus ja hajameelsus. Tekib halb enesetunne, mida võib võrrelda grippi jäämisega. Lõpuks kohaneb organism ketoonidel toimimisega ja enesetunne võib paraneda. Siiski pole see Spano sõnul parim energiaallikas.
Rafineeritud süsivesikud on kurikuulsad selle poolest, et tõstavad ja langetavad järsult veresuhkru taset. Selline tugev kõikumine tekitab suurt söögiisu, millest on raske üle olla. Selleks, et isusid vältida, tuleks süüa kiudainerikkaid täisteravilju.