Külmetusest saab kohe tegutsedes kiirelt jagu

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimesed külmetuse tunnusmärgid - kõditav kurk, uimane olek, valulik keha - annavad aimu haigusest, mis võib vähemalt nädalaks rivist välja viia. Health.com annab nõu, kuidas saab kiirelt haigusele vastu astudes hea enesetunde üsna kiirelt taastada.

Mitmeid terviseportaali jagatud nõuandeid tuleb järgida kohe esimestel tundidel, kui on ilmnenud külmetuse sümptomid. Olulisim on kehale puhkust anda ja varustada piisava hulga vedelikuga.

Joo vett ja mahla. Kohe, kui tunned esimesi haiguse sümptomeid, tuleb organismi hakata vedelikuga varustama. Piisav hulk vedelikku kehas aitab vähendada külmetusest tulenevaid vaevusi, olgu selleks valutav kurk või kinnine nina.

Kurista soolaga. Soolaga kuristamine aitab vähendada kratsivast kurgust tulenevaid vaevusi, vähendades põletikku. Lisaks aitab suu loputamine organismist viiruseid ja baktereid välja uhada - kuristamist võib ka profülaktikaks kasutada.

Hoia nina puhas. Soolalahusega ninasprei kasutamine kohe esmaste külmetussümptomite tekkimisel aitab nende vaevuste mõju vähendada. Soovitatakse ka kuuma dušši võtta, kuna soe niiskus aitab nina lahti teha.

Arstimid esimesel kahel tunnil. Valulikkusest lahtisaamiseks soovitatakse kindlasti mõnd valuvaigistit kasutada, näiteks paratsetamooli. Alternatiivravina soovitatakse allergiaravimeid, näiteks Zyrtec aitavat tilkuva nina ja vesiste silmade vastu. Selliste meetmete puhul on soovitatav kindlasti perearstiga konsulteerida!

Mesi. Mesi toimib sama hästi kui tavapärased köharohud ja maitseb paremini, võta üks või kaks teelusikatäit, söö niisama või sega tee sisse.

Esimesel kuue tunni jooksul tähtis puhkus. Kui vähegi võimalik, ära tee tööd! Keha võitleb viiruse vastu paremini, kui saab puhkust. Kui siiski lähed haigena tööle, tuleb jälgida, et ei ohustaks nakatamisega kaastöötajaid – pese regulaarselt käsi, kasuta desinfitseerivat puhastusvahendit. Esimesed paar päeva on kõige nakkusohtlikumad!

Ära unusta vedelikku tarbida! Joo palju vett, mahla või teed, söö lõunaks kanasuppi.

Raputa haigus maha. Kui seisund vähegi juba lubab, siis võiks teha kerget trenni, näiteks võimelda, aga rõhk on siin tõesti sõnal «kerge». Mõõdukas füüsiline liikumine muudab organismi tugevamaks.

Päeva lõpuks tervislik kõhutäis. Tervislik toit aitab tugevada immuunsüsteemi, söök peaks sisaldama rohkelt valke tailiha, kala, oad, kõrvale teravilja, nt kiudainerikast pruuni riisi, ja antioksüdantide poolest rikkaid köögivilju. Enne magaminekut võib veel sooja dušši võtta ning puhata tuleb hästi.

Järgmisel päeval. Kui enesetunne on jätkuvalt kehv või on palavik, oksendad või on väga tugev peavalu, tuleks arstile helistada, kuna tegemist võib olla millegi tõsisemaga kui lihtsalt külmetus. Muudel puhkudel jätka sama rutiini, nagu juba kirjeldatud, et hoida enesetunne hea ja külmetusest kindlalt jagu saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles