Viis ohumärki, et trenn teeb sulle liiga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Viimasel ajal kasutatakse trenni utsitamiseks ja motiveerimiseks üha sagedamini väljendeid, mis sisaldavad sõna «valu». Justkui oleks elementaarne, et kui trenni tehes pole valu, pole ka tulemusi. See on ohtlik mõtteviis, mis võib põhjustada pöördumatuid vigastusi ja teha edasise treeningu võimatuks. 

Tõsi küll, et pärast uue treeningu proovimist, treeningkava muutmist või koormuse suurendamist võib trennile järgneval kahel päeval tunda kerget lihasvalu, mis pole kuidagi ohtlik. Magusvalus tunne annab märku, et midagi on muutumas ja keha saab tugevamaks, kirjutab Prevention. 

On aga teistsuguseid valusid, mis annavad märku, et midagi on valesti. Siin pole muud, kui tuleb tähelepanelikult oma keha kuulata, et edaspidi ohumärke ära tunda.

Su lihased vappuvad. «Mõningane värin ei ole põhjus muretsemiseks,» ütleb spordiarst Jessica Matthews, «kuid kui värin muutub nii suureks, et sul on raske oma käsi kontrollida, võib see olla märk sellest, et lihased annavad alla.» Peale selle, et nii võivad raskused lihtsalt käest kukkuda, on ka suur oht vigastuste tekkimiseks. «Kui sa oled liiga väsinud, ei suuda sa säilitada treeningu ajal õiget tehnikat,» lisab ta. «Selle tagajärjel võib tekkida lihasrebestus.»

Sa koged äkilist, teravat ja kiirgavat valu. Üldine ja kasvav valulikkus lihastes on normaalne, sest annab märku, et trenn pakub pinget. Midagi on valesti aga siis, kui valu saabub ootamatult ja on intensiivne. «Ära üritagi end sellest läbi suruda,» hoiatab arst. «Nii võid vigastada oma lihaseid või liigeseid.»

Pärast jooksu on jalg või põlv kergelt paistes. Punetus, tursumine või püsiv valu võivad näidata, et tegu on mõne ületreenimisest tingitud terviseprobleemiga. «Võta paar päeva vabamalt,» soovitab ortopeed Moira McCarthy. Edaspidi tasub sul end enne jooksu kauem soojendada ja teha dünaamilisi venitusharjutusi. Kui aga valu kestab ja on iga jooksuga uuesti tunda, tuleb pöörduda arsti poole. 

Trennist on möödunud kolm päeva, aga sul on ikka veel valus. Tegid nii kõvasti trenni, et lihasvalu ei anna siiani järele. Mõningane kangus keres on ootuspärane: kui koormus oli väga suur, läheb lihastel taastumisega kauem aega. Kui valu ei ole lahtunud 48 tunniga, oled end ära kurnanud ja üle pingutanud. Ära tee uuesti trenni enne, kui tunned, et keha on selleks valmis. «Kui sa teed trenni piiratud liikumisvõimega, hakkavad vähem kahjustatud lihased koormust kompenseerima ja see võib ajapikku põhjustada tõsiseid vigastusi,» hoiatab Matthews.

Harjutuse ajal lööb õlga, põlve või puusa valu. Kui tunned valu konkreetse liigutuse ajal, võib see olla märk vigastusest, hoiatab McCarthy. Eriti kui valu on terav, tuleks pöörduda viivitamatult arsti juurde. Kui aga valu on vähemärgatav, peaksid end treeninguks paremini ette valmistama - venita ja soojenda end korralikult ning joo piisavalt vett. Võimalik, et peaksid ka koormust vähemaks võtma. «Ära ürita iga hinna eest teistega võistelda,» noomis arst, kelle sõnul tuleb iga treeningu puhul jälgida oma enesetunnet. Proovi väiksemaid raskusi ja liiguta end aeglasemalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles