USA eksperdid soovitavad karjäärinaistele munasarjakoe külmutamist

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA viljakuseksperdid soovitavad noortele karjäärile pühendunud naistele munasarjakoe külmutamist, et vanemas eas õnnestuks lapsi saada.
 

Dr. Sherman Silber ütles Denveris toimunud Ameerika reproduktiivmeditsiini ühingu konverentsil, et naine, kes tahab näiteks 40-aastaselt last saada, võiks oma munasarja 19-aastaselt külmutada, kirjutab BBC.

Dr. Silberi sõnul annaks selline protseduur palju parema tulemuse kui munarakkude külmutamine. Suurimaks eeliseks on nimelt see, et munarakke külmutatakse tavaliselt üsna väikeses koguses ja sellest ei pruugi piisata, et naine tulevikus kindlasti lapseootele jääks.

Munasarja ühe osa külmutamine võib aga tohtri sõnul tagada tervelt 60 000 munaraku säilimise. Munarakkude külmutamise negatiivse poolena tõi ta välja ka selle, et kui naine soovib säilitada mitme tsükli jooksul saadud munarakke, peab ta iga kord protseduuri eest eraldi maksma. Munasarjakoe tüki kirurgiline eemaldamine ja külmutamine on aga ühekordne protseduur.

Üle maailma on juba olemas seitse keskust, kus pakutakse külmutatud munasarjakoe säilitamist. Suurbritannias sellist võimalust aga veel ei pakuta, kirjutab BBC.

Briti viljakusühingu esimees Tony Rutherford märkis, et protseduuri efektiivsust pole veel piisavalt kontrollitud - eriti seda osa, mis puudutab koe tagasisiirdamist, kui naine on rasestumiseks valmis.

Dr. Silberil endal on õnnestunud läbi viia kolm edukat külmutatud munasarjakoe siirdamist, mille tulemusena sündis lõpuks ka kolm last. Üle maailma on munasarja või munasarjakoe siirdamise tagajärjel sündinud kokku 23 last.

Siiski hoiatas teine briti viljakusekspert Susan Seenan, et ükski säärane meetod ei anna garantiid lapse saamiseks. «Inimesed peaksid olema väga ettevaatlikud ega tuginema sellele kui edu garantiile tulevikus, kuna oma viljakust ei ole võimalik millegagi kindlustada,» märkis ta.
«Viljatust võib põhjustada ka munajuhade läbimatus või viljatu partner,» rõhutas ta.

SA Eesti Geenikeskus kirjutas 6 aastat tagasi, et Belgia teadlastel õnnestus esmakordselt kasutada aastaid külmutatuna seisnud munasarjakude, mis samale naisele siirdamise järgselt võimaldas patsiendil loomulikul viisil rasestuda ja tuua ilmale terve laps.

Patsiendi munasarja talitlus taastus viie kuu möödudes pärast siirdamist ja veel kuus kuud hiljem rasestus patsient loomulikul teel. Munasarjakoe külmutamise põhjuseks oli antud juhul patsiendil avastatud haigus, mis vajas munasarju kahjustavat keemiaravi ja kiiritamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles