Hommikusöögid, mis teevad ainevahetusele head

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole mingi saladus, et hommikusöök aitab ainevahetuse käima tõmmata. Aga kas teadsid, et mõned toiduained võivad su hommikusöögi tõeliseks kaloripommiks muuta? Kuna suvel kanname vähem ja õhemaid riideid, siis on raske ka lisakilosid peita. Seetõttu oleks mõistlik teada, mida tasub süüa, et ainevahetus oleks kiirem ja kehakaal normis.

Daily Makeover uuris toitumisekspert Willow Jaroshilt, millised toidud on hommikusöögiks kõige paremad.

Valgud

Valkude söömine kindlustab, et säilitaksid ja kasvataksid lihasmassi. Puhas lihasmass on ainevahetuse mõttes aktiivsem kui rasvkude, seega mida rohkem on sul lihaseid, seda paremini suudab keha kaloreid põletada, ka siis, kui keha puhkab. Jaroshi sõnul jäävad inimesed kasulikest valkudest ilma, kui haaravad hommikuks vaid ühe saiakese ja kohvi.

Hommikusöögiidee: hommikusöök võiks sisaldada vähemalt 20 grammi valke, mida saab näiteks väherasvasest kreeka jogurtist, millele on lisatud kaks lusikatäit kreeka pähkleid ja peotäis marju. Kui sa ei armasta jogurtit, söö näiteks muna või munavalgeid, pähkleid ja seemneid. 

Terav kaste

Pipras olev kapsaitsiin, mis muudab pipra teravaks, võib ainevahetusele tõeliseks kasuks olla. Kapsaitsiin parandab ainevahetust ja kehatemperatuuri pannes lihaseid energiat kulutama.

Hommikusöögiidee: valmista omale muna või munavalget soovitud viisil ja pane see täistera röstsaiale koos avokaado ja terava kastme või piprahelvestega.

Roheline tee

Rohelises tees olev kofeiin ja looduslikud taimekemikaalid kiirendavad ainevahetust. Jarosh tuletas aga inimestele meelde, et teele ei tasu lisada liiga palju piima, suhkrut või teisi lisandeid. Rohelises tees on ka palju antioksüdante, mis kaitsevad haiguste eest ja panevad naha särama.

Kaltsiumiga toidud

Jarosh ütles, et uuringud on näidanud, et neil, kes kannatavad kaltsiumipuudulikkuse all, võib olla aeglasem ainevahetus. Kaltsiumit võiks iga päev tarbida vähemalt 1000 milligrammi kas siis toidu või toidulisandite näol. 

Hommikusöögiidee: vähese rasvasisaldusega piim, jogurt ja juust on head kaltsiumi allikad. Kaltsiumit annavad ka erinevad tavapiima asendajad (mandlipiim jms). Jarosh soovitas valmistada oma lemmiksmuutit: sega kokku magustamata mandlipiim, peotäis lehtkapsast, porgand, banaan, mustikad, natuke kaneeli ja pähkleid või seemneid, nt chia seemneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles