Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Lihtsad viisid, kuidas ärevuse ja stressiga magusalt magama jääda

Copy
Uni ei tule?
Uni ei tule? Foto: Shutterstock

Kui keha ja vaim on stressis ning ärevus matab maad, on kvaliteetne ööuni esimene asi, mis kannatab ja siis algab nõiaring. Ärevusega ei saa magada, väsimus põhjustab omakorda veel suuremat ärritust. Kuidas ennast aidata ja õhtuti sügavalt uinuda? 

Uneekspert Martin Seely on toonud välja viisid, kuidas aidata murelikel ja stressis inimestel kergemini uinuda ning nende unekvaliteeti parandada. Tema soovitusi jagas Huffpost.

Kui tunned ärevust või stressi, võib Sealy sõnul digitaalse liikumiskeelu seadmine aidata senisest paremini magada. Selleks pead paar tundi enne magamaminekut lõpetama sotsiaalvõrgustikes surfamise ja uudistevoo vaatamise. «Sea enda jaoks range magamamineku rutiin ja pea sellest kinni. Ära luba endal lugeda üha enam ja enam «ainult paar säutsu veel»,» ütles ta.

Uudiste lugemise asemel soovitas ekspert enne magamaminekut praktiseerida erinevaid lõõgastustehnikaid, näiteks joogat, meditatsiooni või hingamisharjutusi. Need aitavad vähendada stressihormooni kortisooli taset ja hõlbustavad uinumist. Samuti leevendab unetust lõõgastav soe vann küünlavalgel või päeviku pidamine, kuhu saab oma mõtteid kirja panna ja selle läbi oma aju välja lülitada.  

Teine ekspertide soovitus on proovida 10-3-2-1-0 meetodit. Selleks tuleb lõpetada kofeiini sisaldavate jookide joomine 10 tundi enne magamaminekut. Magama peaks minema alles kolm tundi pärast söömist ja alkoholi tarvitamist. Tööd ja muud närvisüsteemi turgutavad tegevused tuleb lõpetada kaks tundi enne magamaminekut ning tund enne põhku pugemist lülita välja televiisor ja nutividinad.  

Tagasi üles