Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

LASE HEA MAITSTA Vananedes tuleks seda toitu süüa üha rohkem

Copy
Foto: Shutterstock

Alates sünnihetkest muutuvad meie kehad ja toitumisvajadused pidevalt – seepärast on arusaadav, et vananedes vajame teatud toite kas rohkem või vähem. Söök võib olla ka haiguste ennetamisel määrava tähtsusega.

Kui otsida üht kindlat toiduainet, mida võiks vananedes rohkem süüa, soovitavad eksperdid kvaliteetset valku, nimelt lõhet. Vanemad täiskasvanud peaksid sööma lõhet vähemalt kaks korda nädalas. Valku vajame lihaste säilitamiseks ja jõu hoidmiseks.

Kõik meie rakud, sealhulgas meie ajurakud, vajavad funktsioneerimiseks tervislikke rasvu. Kui me neid ei saa, võime sattuda füüsiliselt ja kognitiivselt hätta. Kui lõhe sulle ei sobi, söö nahata linnuliha, mune ja tofut. See on eriti oluline 65-aastaste ja vanemate jaoks.

Kuigi valgud ja tervislikud rasvad on vananedes suurepärane mõte, siis söö kindlasti ka lehtköögivilju (näiteks kapsast ja spinatit), sest neis on palju kasulikke aineid aju jaoks. Granaatõunad on aga rikkalikud antioksüdantide allikad.

Mehed vajavad lihasmassi säilitamiseks üldiselt rohkem valku, ühtlasi on neil ka suurem kalorivajadus suurema lihasmassi ja kiirema ainevahetuse tõttu. Tsink on meestele eriti oluline, kuna toetab eesnäärme tervist ja immuunsüsteemi.

Naiste jaoks on kaltsium ja D-vitamiin luude jaoks üliolulised, eriti pärast menopausi, kui luuhõrenemise risk suureneb. Rauavajadus väheneb pärast menopausi, kuid jääb energiataseme jaoks oluliseks. Foolhape on oluline ajule ja südame-veresoonkonnale. Sojatoodetes leiduvad fütoöstrogeenid aitavad aga leevendada menopausi sümptomeid, kirjutab Huffington Post.

Tagasi üles