NAISTEJUTUD ⟩ Marju Karin: «Ärge muutke ennast odavamaks kui tegelikult olete!» (2)

Marju Karin Foto: Marju Karini Erakogu
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Enesekindlus – millest see sõltub? Miks osal seda on ja teistel pole? Miks ebakindlad ei salli enesekindlaid ja peavad neid ülbeteks? Ja mida kõike naised oma välimusega ette võtavad, lootuses nii enesekindlust leida... Ettevaatust, sel teel võib end kogemata hoopis odavaks muuta!

Vastuseid neile küsimustele aitab leida üks tõeliselt enesekindel naine – kirjanik, näitleja ja ilukliiniku omanik Marju Karin.

Näitleja ja kirjanik said kõlavate tiitlite hulka lisatud meelega, et mõni saaks soovi korral vihastada. Kuid keegi ei keela nii Marju kohta öelda – tema raamat «Naine» oli 2020. aasta müüduim teos ning ühes Eero Spriidi ja Margus Vaheriga on ta ülimenukas vestlus-show's näitlejana laval. «Ega ta ei tuleks minuga lavale, kui mul talenti ei oleks,» ütleb kuraasikas naine rahulolevalt naerdes. «Ma suudan väga hästi inspiratsiooniga toime tulla.»

Marju Karin ja Kristina Heordes «Naistejutud» podcasti stuudios.
Marju Karin ja Kristina Heordes «Naistejutud» podcasti stuudios. Foto: Kristina Heordes

Kuula ka seda: «Aga siis tuli mu ellu armastus ja sain aru, millest kõigest olen puudust tundnud!»

Vundament, mis sõltub endast

Aga aitab sissejuhatusest ja asume asja kallale – enesekindlus on üks pagana oluline teema. «Enesekindlus tuleb sellest, mida sa endast arvad,» teatab Marju Karin. «Isegi kui sa oled kõige rumalam, aga väga enesekindel, saavutad sa oluliselt rohkem kui siis, kui sa oled maailma kõige targem, aga sul ei ole mitte kordagi enesekindlust, et oma kaardid lauale lüüa ja öelda: «Teate, tegelikult on nii!»»

Just enesekindlus paneb paika, kuhu me elus jõuame. Mitte tarkus, võimed, välimus, headus või mistahes muud voorused. Ei! «Ja ärge üle muretsege! Alati on keegi targem, ilusam ja parem, see lihtsalt on nii.»

Marjul on veel üks kasulik põhimõte, mida ta ise silmas peab: «Ära mõtle liiga palju!» Mõtlemine ei aita. Enamasti me upume kahtlustesse ja üleanalüüsimisse, mis lämmatab algatuse energia.

«Katsuge võimalikult ruttu õpipoisi staatusest välja pääseda ja õpetajaks saada,» on järgmine uljas soovitus. «Asjast hakkate te taipama siis, kui hakkate seda asja õpetama. Päriselus kooli lõpetamine veel targaks ei tee.» Milleks liiga kaua mustandeid teha? Mis siis, kui eksid – ka see õpetab.

Ka Marju tööl ilumaailmas on eeskätt enesekindluse toetamise siht. «Kui inimene näeb hea välja, siis tema võimekus sotsiaalselt hakkama saada on väga palju suurem,» kinnitab ta. «See annab talle sotsiaalses ruumis suuremad võimalused. Proovige minna suurfirma esindajaks, kui näete väga rääbis välja – no ei võta teid keegi!»

Marju soovitab inimesi oma elus kaine pilguga vaadata. «Soovitan visata kõrvale oma elus kõik inimesed, kellele te tahtsite meeldida, aga te ei meeldinud,» ütleb ta endale omase otsekohesusega. Otskohene naine eemaldab oma tutvuskonnast ka kõik need, kes alandavad teisi, näiteks teenindajat. Inimese tegelik väärtust tulebki ilmsiks siis, kui vaatad, kuidas ta endast madalamasse suhtub. Kõrgem või madalam – see kõik on vaid illusioon selles hetkes, aga halb inimene näitab selgelt oma olemust. «Ta ju lõhub minu maailma ja minu väärtushinnanguid!»

Head mõtted, et enesekindlam olla

1. Kahtlemine on enesekindluse osa. Kõik teevad seda, ka need, kes tunduvad väliselt kõige enesekindlamad.

2. Ära mõtle liiga kaua. Hakka tegutsema! Tegevusega tuleb kogemus ja koos kogemusega hakkab kasvama ka enesekindlus selles vallas.

3. Kui tahad midagi selgeks saada, hakka õpetama. 

4. Ära karda eksida. Eksimine on parim koolitus.

5. Enesekindlust saab kasvatada nii edu kui ebaedu, kui seda õigesti vaadata, osata järeldusi teha ja osata paremini edasi minna.

6. Enesekindluse jaoks pole tingimusi. Saavutus toidab enesekindlust vaid siis, kui see on siht või äsja saavutatud. Asjad, raha, staatus, võim... see pole see.

7. Vaata üle, kes su ümber on. Kaaslased, kes sind kritiseerivad, tagasi hoiavad, pisendada püüavad, kadestavad või kibedusega mürgitavad, on su enesekindluse sabotöörid. On sul neid tõesti vaja? 

Loe ka seda: Domineerimine. «Naine tahabki seda – keegi tuli ja võttis mind nagu mees!»

Kõike ei pea tegema 

Marju Karin on iluäris tegev naine, kuid ta ei pea mõistlikuks sugugi kõike, mida ilu ihaledes ette võetakse. «Nõustangi praegu natukene nooremaid naisi, et ega kõike ei pea tegema,» teatab ka. «Tänapäeval tulevad minu juurde naised, kellele ma kümme aastat tagasi ütlesin, et ärme tee üht või teist asja. Nad käisid kuskil ära, tegid mingi asjad ära ja nüüd on natuke õnnetud. Õnneks on paljud asjad tagasipööratavad. Vanusega tekib ikkagi ilumaitset rohkem.»

Mida ei tasu endaga teha? «Midagi, mis loob välimuses mulje, et te olete odavam, kui tegelikult olete,» on radikaalselt aus vastus. Tasub mõelda. Tahtes olla ilus, kas nõustud olema odav? Kui palju endast oled tähelepanu nimel valmis maha müüma? «Ehk siis väga noor tüdruk väga suurte huultega. Kahjuks või õnneks meil on stereotüübid, mida ma ise poliitteadustes oma doktoritööna uurisin. Väga raske on saada vastutusrikast töökohta, kui teil on ülisuured huuled. Seda ei taheta anda, sest inimesed jälgivad seda kuvandit. Stereotüüp on väga tugev jõud nii akadeemilistes seltskondades kui mujal.» Iluprofi hinnang on otsekohene – nähtavalt võltsi ja koledat pole mõistlik teha. Kuigi massiivset koledat huult on kõige lihtsam teha.

Loe ka seda: Polegi pepu, büst ja pikad jalad! Mehi võluvad naiste juures hoopis teised asjad... 
Marju Karin annab väärt soovituse: «Ärge tehke endaga midagi, mis loob välimusest mulje, et te olete odavam, kui tegelikult olete!»
Marju Karin annab väärt soovituse: «Ärge tehke endaga midagi, mis loob välimusest mulje, et te olete odavam, kui tegelikult olete!» Foto: Kuvatõmmis saatest

Kelle nimel end «ringi teha»?

Kes on selle võimendatud tehisilu tarbija? Suheldes tutvuskonna meestega, tunnistab enamik, et hiigelsuured huuled, võimendatud pepud, hiidrinnad ja muud iluliialdused nende maitse sugugi ei ole. Kuid siin võib ka topeltmäng olla. «Mehed tellivad bordellist just nimelt selliseid naisi, mida nad seksfilmides näevad,» teab Marju Karin. «Ei ole päris nii, et mehed seda üldse ei taha ja meie kõik teeme. Ei ole see midagi nii, et mehed ei taha. See on otseselt maskuliinsest ühiskonnast tulev. Abikaasat nad, jah, ei taha, et see oleks teistele nagu «lits». Aga ise kasutavad nad hea meelega sellise preili teenuseid. Minul endal on üks klient, kellele ma teen suuri huuli, sest ta saab oluliselt rohkem raha nende eest. On ettekujutus, et see teeb paremat tööd. Mis jällegi ei vasta tõele – kitsam huul pidi palju parem olema. Mulle on mehed öelnud.»

Praeguses maailmas jääb mulje küll selline, et lase end ümber lõigata just nii, nagu soovid – kõike saab teha, kui on piisavalt raha. Kuid riske ei tasu alahinnata. «Pepuimplantaatide puhul me näeme juba päris palju tagasilööke,» teab Marju Karin. «See on üks, mille kohta ka maailma kirurgid on hakanud ütlema – ei ole kõige mõistlikum.» 

Ka oma näoga tasuks parem tutvuda, mitte seda muutma tormata. «Kõik need fox eyes – niitidega ülespoole viidavad silmad. Esiteks on ta mõttetu, teiseks on ta traumaatiline, kolmandaks ta ei püsi. Kolm-neli nädalat paistes, tihti on ka ebaühtlus.» Marju Karin leiab, et oma unikaalse ilu peab säilitama. Vanusega ei juhtu midagi muud, kui tekib väsimus ja vajumine. Tema töö eesmärk on tuua näkku tagasi värskust, säilitades ainulaadsust. «Et tõsine ilme poleks resting very sad bitch face (väga kurb ülbe nägu – toim).»

Kuula ka: Kannatad ärevuse all? Saad selle enda trumbiks keerata kui teed nii...

Miks paljudel jääb enesekindlust puudu? Sage põhjus on üllatav – see tundub liiga suur teema. Suurte asjadega ei taha me tegeleda. Aga iga suur ja oluline asi koosneb väikestest ja jõukohastest juppidest. Enesekindlus pole siin erand. Harutame ta juppideks.

«See ongi sinu enda valitud keskkond, su enda valitud mõtlemislaad ning see, et sa saad aru – ei ole vahet, kuidas sa oma teekonda läbid,» selgitab Marju. «Kes on mu ümber, kes olen ma ise ja kuidas ma end ümbritsevas tajun. Ega sul palju rohkem vaja ei olegi.»

Marju Karinil on varuks veel suur hulk praktilisi näiteid ja elukogemusi, mis aitavad enesekindluse üles leida ja sellesse ise uskuma hakata. Saates saavad vastuse ka kuulajate küsimused. Leia see tund oma elust ja investeeri iseenda enesekindlusesse. 

Loe ka seda: Kaks kindlat märki, mis madala enesehinnanguga inimese reedavad 

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 273 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles