NAISTEJUTUD Ohtlik akne - nahamured võivad osutada palju tõsisematele probleemidele

Akne on tõsine mure! Heelia Sillamaa, Jeva Skarlet ja Kristina Herodes räägivad ausalt ja ilustamata, mida see inimesega teeb, aga ka sellest, mis aitab. Foto: Heelia Sillamaa
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
  • Räägime väga ausalt, milliseid kannatusi akne põhjustab.
  • Akne ei allu ravile? Põhjus võib olla anorexia nervosa.
  • Akne võib viidata väga tõsistele vaimsetele probleemidele ja neid ka põhjustada.

Räägime täiesti ausalt aknest – millest see tuleb, mida teeb ja kuidas sellest lahti saab? Akne pole kaugeltki vaid kosmeetiline probleem – see on väga tõsine haigus, mis võib üle võtta kogu inimese elu! Oma kogemusi jagavad teleajakirjanik Heelia Sillamaa, kes on ise aastaid raske aknega kimpus olnud, aga täna sellest võitu saanud ning psühhiaatria arst-resident Jeva Skarlet, kes heidab valgust psühhodermatoloogiale, mis käsitleb nahamuresid ja vaimseid probleeme koos. Saatejuht Kristina Herodes. Otsime, mis aitaks ja tõesti – leiame ka lahendusi!

«Minu nahaprobleemid on ringiga käinud,» räägib Heelia. «Teismeeas polnud mul üldse nahaprobleeme – no ikka ilus elu! Ja ülikooli viimasel aastal, kus ma ei osanud seda üldse oodata, tekkis näole akne!» Tõsised nahaprobleemid püsisid raseduseni. «Ja ega ma praegugi saa öelda, et mul oleks ideaalne nahk.» Ometi leidis kaunis naine õige mitu asja, mis naha olukorda märgatavalt parandasid.

Heelia Sillama tunnistab, et väga suurt rolli ebakindluse ja stressi tekkes mängivad teiste inimeste kohatud reaktsioonid. «Kord oli mul üks silmarõõm, kes ütles mulle sellise lause, et no ikka pärl: «Heelia, ära selle akne pärast muretse. Eks minulgi ole omad miinused,»» meenutab Heelia täna. «Ma võtsin seda nii südamesse! Sa nimetad aknet, mis ei ole ju seotud minu iseloomuga, minu miinuseks. Sellised asjad jäävad hästi tugevalt meelde ja hinge.»

Loe ka seda: Toksiline positiivsus on kõige suurem depressiooni tekitaja 

Jeva Skarlet ja Heelia Sillamaa
Jeva Skarlet ja Heelia Sillamaa Foto: Kristina Herodes

«Akne on selline haigus, mis mõjutab väga negatiivselt meie elukvaliteeti,» toob välja arst-resident Jeva Skarlet. «Umbes 60 protsendil patsientidest esineb süütunnet, ärevust ja neil on suurem risk depressiooni ja obsessiiv-kompulsiivsete häirete tekkeks.» Tänaseks on teada, et kõrgenenud stressitase põhjustab akne ägenemist. Ning akne omakorda põhjustab stressi. Kuidas sellest nõiaringist välja pääseb?

«Sellega tegeleb uus valdkond meditsiinis – psühhodermatoloogia. Just see käsitleb neid haigusi korraga,» selgitab Skarlet. «See valdkond on küll päris uus, aga juba praeguseks tehtud uuringud kinnitavad, et tasakaalustavad vaimsed praktikad, meditatsioon ja positiivne mõtlemine mõjuvad hästi ka nahale.» Vaadates inimest tervikuna, on ravitulemused tihti parimad ning kõige püsivamad.

Loe ka seda: Miks sellel, kes teeb rohkem tööd, on sageli vähem raha?

Mis põhjustab aknet?

Stress ja ärevus on nahaprobleemide võimendajad. Vahel ei vii inimene põhjust ja tagajärge kokku, sest stressirikka perioodi ning selle kahjuliku mõju vahel nahal võib olla viitaeg.

Kuid on ka üllatavaid akne põhjustajaid, mida ei teata. «Üks huvitav fakt: kui inimene ei söö piisavalt ja ei saa piisavalt kaloreid, võib tal tekkida ravimiresistentne (ravimitele mitte alluv – toim) akne, mis taandubki siis, kui anorexia nervosa on kontrolli all,» teatab Jeva Skarlet. «Ja veel üks huvitav tähelepanek – inimesed aknega hakkavad tavaliselt piirama oma toitumist, näiteks vältima kindlaid toitaineid, ja see võib omakorda põhjustada söömishäiret.» Arst rõhutab, et sotsiaalmeedias levivatel «ravisoovitustel» pole reeglina mingit tõepõhja all – need võivad suisa kahjulikud olla. 

Aknet võivad põhjustada ka paljud ravimid. «Ma kindlasti küsiks antidepressantide kohta – need on väga sagedased ravimid tänapäeval,» toob psühhiaatria arst-resident välja. «Mõned nahamuredega inimesed varjavad, et nad selliseid ravimeid tarvitavad.» Jeva toonitab, et kui inimese vaimne seisund medikamentoosset ravi vajab, ei tohiks seda naha halvenemise tõttu katkestada, kuid sageli on võimalik leida sobivam ravim. «Mõnikord ravi on äärmiselt oluline, inimene ei suuda üksi hakkama saada.» Lisaks võivad naha ainevahetust kahjustada väga paljud teised ravimid. Ja iga nahapõletik pole ka akne – tegu võib olla ka infektsiooniga. Diagnoosi suudab panna ainult arst.

Loe ka seda: «Esimese asjana ei ole vaja vastu seina lükata ja suudlema kukkuda!» 

Müüdid akne kohta, mis ei pea paika

Kõige enam haiget tegev müüt on uskumus, et aknet põhjustab ebapiisav nahahooldus. See on tohutult ebaõiglane! «Need, kellel on akne, hoolitsevad oma naha eest tavaliselt palju rohkem kui teised,» rõhutab Heelia. Vahel võib liigne puhastamine ja ravimine isegi naha tasakaalust välja viia – tihti annab parema tulemuse hellem nahahooldus.

Veel arvatakse, et vistrikud on teismeliste mure, mis ajaga kaob. See pole nii – akne võib välja lüüa igas eas ja ilma ravita see valdavalt vaid süveneb. Päike võib muuta akne vähem märgatavaks, aga ei pruugi parandada naha seisukorda. Vistrike pigistamine ei pane neid kiiremini kaduma, küll aga võib tekitada pöördumatut kahju põletiku leviku ja armide tekke kujul – nii et õrn ravigeel vistrikule, aga käed hoia eemal!

Oluline on ka märkida – toitumine ei põhjusta aknet! Paljud patsiendid küll täheldavad, et vältides üht või teist toiduainet võib naha seisund paraneda, aga ennatlike järeldustega kiirustada ei tasuks. On suur trend vältida magusat, diagnoosida endal väljamõeldud gluteeni- ja laktoositalumatust, kuid enamasti puudub sel meditsiiniline alus. Ka tuntud patuoinad šokolaad ja rasvane toit ei põhjusta aknet. Üleüldine tervislik, tasakaalustatud ja regulaarne toitumine aga kindlasti parandab naha seisundit, nagu ka üldist füüsilist ja vaimset tervist. Akne pole ka nakkav – puudub täielikult põhjus haigest eemale hoida. 

Arst-resident Jeva Skarlet
Arst-resident Jeva Skarlet Foto: Kristina Herodes

Mis aitab aknet kontrolli alla saada?

Värske õhk ja liikumine. «Alustada tuleks vaimset tervist toetavast eluviisist,» toob doktor Jeva Skarlet välja küllalt ootamatu lähtekoha akne raviks. Kuid tema sõnul on see vundament, millele tervise terviklik süsteem toetub. Pole võimalik end elustiiliga lõhkuda ja samal ajal ravimitega aidata – see annab vaid ajutise tulemuse. Mida tähendab vaimset tervist toetav elustiil? «Regulaarne füüsiline koormus, tervislik toitumine, teadlik puhkus.»

Kuid mitte igasugune liikumine ei anna sama head tulemust. «Mina olen tähele pannud, et kui käisin jõusaalis, oli nahk väga halb, aga kui käin õues trenni tegemas, on see kohe parem. Mu isal on üks tore lause: «Kas sa oled näinud halva näonahaga suusatajat?» Värske õhk mõjub ka zen'imalt.» Loeb ka see, mis on treenimise motiiv – kas tahad alla võtta ja piitsutad end tulemuste poole või naudid vaikust ja rahu? Parema naha kingib just tasakaalustavatel ja enda heaolust lähtuvatel motiividel tehtud treening.

Hell apteegihooldus. Igapäevane näohooldus on väga oluline – tark on kasutada apteegisarju, nende toimeained on tõhusamad. «Minule näiteks Eucerin väga hästi sobib,» toob Heelia välja, mis tema näonahal on tulemusi andnud. Rusikareegel on aga lihtne – supermarketist ei saa kunagi sama kvaliteeti, mida pakuvad teadusuuringutel põhinevad ja rangelt kontrollitud apteegisarjad. Vanasti usuti, et vistrikke tuleb raevukalt kuivatada, tänaseks on teada – kui see ka hetkelise efekti annab, siis naha olukorda see vaid halvendab. «Ei ole vaja kõige vängemat, kõige kangemat, et kui paned näole, siis tunned, kuidas nahk tahaks maha tulla,» jagab Heelia kerge muigega. «Mina ka alguses võtsin hästi alkoholi baasil – ei mõjunud hästi!» Aknet tasub arstida naha loomulikku kaitsevõimet rikkumata.

Mine arsti juurde. Läheme sammu edasi – raskemal juhul on vaja ravi. Jah, nahaarsti ooteajad on pikad, aga pane endale kohe aeg kirja. Akneravi on pikaajaline. Alguses võib naha seisund isegi halveneda – see on paljude raviskeemide kõrvalnäht. Tugevate toimeainetega on retseptiravimid, mis kirjutatakse välja vaid nahaarsti järelevalve all. Mis mõjub sulle, ei pruugi mõjuda sõbrannale! Ning veel üks oluline asi – kui mõni ravim ka väga hästi mõjub, siis kasuta seda täpselt arsti ettekirjutuse kohaselt, omaalgatuslikul ravil võivad olla rasked ja kurvad tagajärjed.

Hoidu stressist. Kokkuvõtvalt on hea soovitus nii akne kontrolli alla saamiseks kui ka üleüldise tervise parandamiseks sarnane – püüa end hoida heas tasakaalus ja stressist vabana. «Kõige parem, kui sul endal on heas mõttes suva,» soovitab Heelia Sillamaa. «Mida rohkem sellele mõtlen, seda rohkem minul läheb näonahk metsa. Ja kui ma suudan sellest üle olla, siis ta läheb jälle paremaks.» 

Heelia Sillamaa
Heelia Sillamaa Foto: Kristina Herodes

Nahaprobleemidega inimesi ähvardab veel üks suur oht – nad võivad eelistada ennast ise isoleerida. Ööseks kusagile jääda, telkida, reisile minna võib tunduda tohutu väljakutse. Kuid kogu sellest ebamugavusest ja hirmust oleks kasulik üle olla – eraldatusest võivad alguse saada veelgi mustemad mõtted ja sügavamad vaimsed probleemid. «Sellest ebamugavustundest üle astumine on hea tasakaalu vundamendi jaoks vajalik,» soovitab Kristinka. «Nahaprobleem ei tähenda, et elu peaks ootele panema.» Ei tohigi panna! Elu toimub täna ja võib olla nauditav sõltumata sellest, kas nahal on vistrikke või mitte.

«See näitabki ära, kes inimestest peaksid sinu elus olema,» on Heelia Sillamaa resoluutne. «Ilmselgelt me keegi ei tahagi enda ellu inimest, kes siis, kui sa lähed matkama, kommenteerib su nägu: «Issand, selline oled ilma meigita!» Su enda sõbrad ju armastavad sind sellisena, nagu sa oled, ja see ongi kõige olulisem.»

Loe ka seda: Kuidas naistega rääkida? «Õudselt palju komplimente ei tööta, naistele mõjub hoopis...»

Kurb tõde on ka see, et paljudele, kellel hetkel endal nahaprobleemi pole, meeldibki solvata. Ebaküpse isiksuse võimumäng, mille eesmärk on tekitada tunne: ma olen sinust üle. Ohvrile võivad need olla väga valusad hetked. Kuid maailmas valitseb siiski tasakaal – selliste julmuste eest kasseerib elu ise sisse õiglaselt kõrge hinna. Me ei peaks selliseid inimesi enda elus hoidma – kustuta see inimene ära.

Mis aitab murest üle saada – pane end teadlikult ebamugavasse olukorda. Too nähtavaks just see, mida sa põed ja varjata soovid, ning saad sellest ebamugavusest sel moel üle. «Üks psühhoteraapia liik – kognitiivkäitumisteraapia – töötabki niimoodi: inimene peab eksponeerima ennast just nendele olukordadele, mis tekitavad rohkem ärevust. Nii ta järk-järgult vabaneb sellest ärevusest.» Mida see tähendab akne puhul? Tunnista ja näita oma nahamuret ja selle probleemi suurus kahaneb päris kindlasti. Kedagi ei jäeta maha ühe vistriku pärast ninal, või kahe või kahesaja, see lihtsalt ei käi elus nii!

Loe ka seda: «Appi, juba teine mees jättis mu maha, aga tegin ju tema heaks kõik!»

Heelia jagas pilti enda aknest ilma meigita ja kinnitab julgustavalt: «Mina olen sellele peamiselt vaid positiivseid kommentaare saanud.»

Kristinkal on külas Jeva Skarlet ja
Kristinkal on külas Jeva Skarlet ja Foto: Heelia Sillamaa

On ka hea pool

Lohutuseks neile, kes täna vaatavad peeglisse ja ahastavad: «Milline ebaõiglus! Miks minul on punnid näos ja teistel ei ole!» Võib tulla selline päev elus, kui vaatad peeglisse ja mõtled: «Ma sain oma nahaga ikkagi üsna hea kaardi.» Rasusemat tüüpi nahk, mida võib kimbutada akne, vananeb oluliselt aeglasemalt. Kusagil 40ndates näed sa tõenäoliselt välja 10–15 aastat noorem kui kunagised silepõsed, kellele kadedaid pilke saatsid. Kui nahka hästi hooldad ja poputad, võid praktiliselt kortsuvabalt pensionini välja purjetada. Võtame teema kokku:

  • Tegutse. Kui sul on nahaprobleem, vajab see ravi – pane kohe arstile aeg kirja!
  • Tunnista oma ebakindlust. Tee meigita stoori ja jaga – usu, hakkab kergem.
  • Leia oma tasakaal. Stress väljendub nahal, ela nii stressivabalt, kui saad.
  • Vaata suurt pilti. Kõigil meil on omad probleemid. See, mis näo peal vastu vaatab, võib tunduda kõige suurem, aga tegelikult ei ole seda. Alati on ka palju asju, mis on hästi. 
  • Tea, et mitte kellegi väärtust ei vähenda see, kui tal on ajutiselt akne. Sa jääd sama väärtuslikuks ja lahedaks inimeseks, nagu sa oled!

Kuula ära kogu saade – saad veelgi rohkem kasulikke nippe, mis aitavad aknest paraneda ja ka isiklikku harmooniat taastada. 

Sulle meeldis? Kõiki saate «Naistejutud» 245 julget, põnevat ning viimase silbini ausat osa saad tasuta järele kuulata siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles