NAISTEJUTUD Kuidas naistega rääkida? «Õudselt palju komplimente ei tööta, naistele mõjub hoopis...»

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Naistejutud - nii me seda teemegi! Taavi Otsus ja Kristina Herodes.
Naistejutud - nii me seda teemegi! Taavi Otsus ja Kristina Herodes. Foto: Kristin Pajuste
  • Parim tarkus suheldes naistega: rahu, ainult rahu.
  • Kui suhelda ei oska, siis hakka lihtsalt pihta - harjutamine teeb meistriks.
  • Kuristikku ei ületata paari väikese sammuga, vaid ühe suure hüppega.

Kuidas naistega jutule saada? Kuidas rääkida naistega nii, et sinu sõnad ka tema südameni jõauksid? Paljastame suure hulga suhtlemissaladusi ja anname soovitusi, millest tõesõna abi on. Mehe edus või ebaedus naiste seas mängib suurt rolli tema tämber, aga üllatus küll - sedagi saab arendada ning seeläbi oma trumpe tugevdada.

Naistele nauditav kuulamine, mis sobib hästi nii kaasa mõtlemiseks kui ka vastu vaidlemiseks. Saates paitab sel korral kõrva Kristinka lemmikhääl Taavi Otsus.

Esimene tõde, millega oleks kasulik tutvuda: paljusõnaline mees ei pruugi naiste silmis sugugi olla supersuhtleja nagu ta ise endast arvab. Ta võib paista hoopis tüütu libekeel või lobamokk. Sõnadega tasub targalt ringi käia, sest ärgem unustagem - sõnadel on siiki väärtus olemas. Kui me ise oma väljendatud mõtteid ei hinda, miks peaksid neid hindama teised?

Samuti tasub targalt ringi käia komplimentidega. Tark mees ei tulista neid vasakule ja paremale lootuses, et see õrnema soo silmis plusspunkte teenib. Oo ei! Selline lahmimine kahandab öeldu tähendust. «Komplimente peab olema, aga need peavad olema strateegiliselt hästi paigutatud,» ütleb Taavi Otsus. «Õudselt palju komplimente kõlab kuidagi valesti. Sest kui neid komplimente on liiga palju, siis nad ju devalveeruvad!» Hea kompliment on see, mida sa siiralt mõtled. See paistab välja. «Seda näevad kõik, me oleme kõik intuitiivsed inimesed - kas sa mõtled seda päriselt või mitte. Öelda asju ainult  ütlemise pärast on mõttetu ajaraiskamine.»

Kuula ka seda: «Mina teesklen seda, et olen funktsioneeriv täiskasvanud inimene»

Rääkides arukast vestlusoskusest tuleks esimese asjana omandada paus. Vahel ütleb vaikus rohkem kui sada sõna ja loob lähedust, mida ükski lause ületada ei suuda. Osa mehi on küll kidakeelsed ja paus ongi nende suhtlusarsenalis peamine - see on muidugi liialdus. Kuid loomulikult tekkinud pausil vestluses võiks lasta olla. Ei pea midagi ütlema.

«Paus on väga hea asi,» ütleb Taavi. «Kuid see sõltub väga tugevalt olukorrast. Osalt ma pean ütlema, et ma olen ise selline inimene, et ühel hetkel lihtsalt saavad sõnad otsa ja ma lihtsalt vaikin. Teisalt tunnen, et see on mingi ürgne mehelik funktsioon - kui naisterahvas tuleb minu poole mingi probleemiga, siis esimene instinkt on üritada seda kuidagi lahendama hakata.» Kuid naistele on väga tihti vaja üksnes ärakuulamist.

See on klassikaline olukord, kus hea südame ja heade kavatsustega mehed puusse panevad. Emotsioonide väljaelamine kuulub lihtsalt naiselike naudingute esikolmikusse, see on asi, mida neile meeldib teha. Iseasi on, kuidas mehed selles olukorras vastu peavad. «See on igavikuline küsimus,» nõustub Taavi.

Hääli on meil terve spekter

Aga alustame algusest. Esimese paari sekundiga ei otsusta sümpaatiat või antipaatiat kõrvade kaudu ära sinu jutu voolavus või sisu, oh ei - määravaks saab hoopis tämber! «See on nagu see laul «Genialistidelt» et seksikas keha pole oma teha. On isa teha, on ema teha,» naljatab Taavi Otsus. «Mina oma hääle olen suuremas osas saanud isalt, kellel on väga sarnane tämber.» On tõsi, et suur osa häälematerjalist sünnib kaasa. Kuid palju saab ka ise ära teha - arendada oma häält ja õppida seda paremini kasutama. Meil kõigil on terve spekter erinevaid hääli ja lihtsaim viis muuta oma tämber meeldivamaks on saada hingamine korda, rahuneda maha ning võtta pisut kõnetempot alla. Tavaliselt sellest juba piisabki.

Kuula ka seda: 5 kuritegu, mida head inimesed väga sageli teevad

Naistejutud stuudios on Taavi Otsus. Räägime teemal «Naised armastavad kõrvadega»
Naistejutud stuudios on Taavi Otsus. Räägime teemal «Naised armastavad kõrvadega» Foto: Kristin Pajuste

Voolavad ja jäigad tõed

Üks võimalik koht, millest võib palju probleeme tekkida, on ka tõdede tajumise erinevus. Leidub «absoluutse tõe mehi», kes usuvad, et asjad on nii nagu nemad teavad. Enamik naisi on aga hoopis rohkem voolavate ja abstraktsete tõdede usku. «Ma olen ise süüdi selles, kohe kindlasti,» tunnistab Taavi Otsus. «Võiks isegi öelda, et ma kipun olema ninatark. Mis on väga häiriv - kui ma tean midagi, siis mul on komme parandada. Aga see viib teise poole veel rohkem endast välja, sest ilmselgelt see on emotsionaalses olukorras ebaoluline.» Mida rohkem me kasvame inimestena, seda rohkem me õpime end vaos hoidma. Enda õiguse tagaajamine ei ole enamasti vajalik, sest mitu erinevat vaadet mahub lahedasti kõrvuti eksisteerima. Üks ei pea teist maha suruma.

Kuula ka seda: Millised teod on surmaotsus suhtele?

Naistejutud salvestus. Kristinka unustas ennast kuulama Taavi sügavat bassihäält ja neid siiraid, sügavaid mõtteid, mida ta otsustas saates jagada.
Naistejutud salvestus. Kristinka unustas ennast kuulama Taavi sügavat bassihäält ja neid siiraid, sügavaid mõtteid, mida ta otsustas saates jagada. Foto: Kristin Pajuste

Suhtlemisoskus tuleb harjutamisest

Mitte keegi meist ei sünni suhtlemistalendina, kõik me õpime seda praktika käigus. Aga kui me ei suhtle, siis see oskus ka ei arene. Teame paljusid võimekaid, südamlikke, imelisi mehi, kes on suhtlemises ebaikindlad ja lausa nimetavad ennast ise kroonilisteks ebaõnnestujateks. Pole mõtet öelda: «Ma ei oska vestlust arendada, ma ei saa naistest aru.» Ja kui mees usub, et ta midagi ei oska, ei taha ta sellega tegeleda, et mitte häbisse jääda. Kogu aeg see arvamus kasvab, ehkki kui lihtsalt hirmust üle astuda ja praktikat teha tuleksid kiirelt ka oskused.

Mis siis ikka juhtuda saab? Kui sa ühele ei meeldi, siis sobid sa tõenäoliselt teisele. Äraütlemise hirmust ennast suhtlemisvõimalustest ilma jätta on enda suhtes väga julm. «See on üks halvemaid asju, mida elus teha, sest proovima alati peab,» rõhutab Taavi Otsus. «See on mingisugune enesealalhoiuinstinkt, mis on tegelikult ülijabur! Sest läbi kukkuma peab.» Aga mis on kõige kummalisem - me kardame sotsiaalses keskkonnas kohutavalt korvi saada, kuid sel ei ole meie edasises elus tegelikult mingit kaalu. Kui minna veel veidike edasi kaoks nii hirm kui pettumus täiesti.

«Kuristikku ei ületata paari väikese sammuga, vaid ühe suure hüppega,» ütleb Otsus. Praktika käigus oskused paranevad. Vahet ei ole isegi, milliselt suhtlusoskuse tasandilt sa alustad - kui harjutad rohkem, arened kiiremini, kui harjutad vähem, on arengutee mõnevõrra pikem.

Mis töötab?

«Kui sa naist kuulad, siis päriselt kuula,» soovitab Taavi Otsus. «See on stsenaarium, mis on päriselt töötanud - aktiivne kuulamine.» Hea kuulamise oksust saab õppida, kuid meil on tunnetus sageli ka sünnipäraselt olemas. Kuula teist samamoodi nagu sa tahad, et sind ennast kuulataks. Iseenda pealt on meil väga hea spikker võtta.

Kui teine tahab sinuga midagi jagada, siis lase minna kõigil solvumistel ja trotsidel - muidu on aeg, mille te vestluseks võtsite, kasutu ja kontakt olematu. Võimalusi lähedust luua ei tasu raisata! «Oo, kui see oleks vaid nii lihtne,» märgib Taavi. «See on juba puhtalt enesehügieeni küsimus kuidas saada nendest trotsidest ja mõttetutest tunnetest üle. Emotsioone me haldame inimestena erinevalt. Pahatihti kui trots juba peale tuleb saan ma aru, et see on mõttetu, aga selle allasurumine on keeruline.» Kuid võti polegi oma tunnete allasurumine vaid nende aktsepteerimine, mõistmine ja mõtestamine. Tehes seda enda suhtes ausalt, aga kahjustamata kedagi teist. Kuula ära terve 1 tunni ja 1 minuti pikkune jutuajamine kõrvade kaudu armastamise teemal - leiad hulgaliselt mõtteid, millega kaasa tulla või vastu vaielda. 

Kuula ka seda: «Esimese asjana ei ole vaja vastu seina lükata ja suudlema kukkuda!» 

Taavi Otsust näeb täna Kanal 2 saate Krimi saatejuhina, multitalendi häält kuuleb mitmel pool raadios ja Taavi erakordselt mõnus hääl kõlab ka ansamblis Ska Faktor. mmm....

Ansambel Ska Faktor, esiplaanil Taavi Otsus
Ansambel Ska Faktor, esiplaanil Taavi Otsus Foto: Liis Treimann

Kuula ka seda: Elumees avaldab, mis naistele peale läheb. «Alati jäi keegi näppu! Minu jaoks üks ja ainus enam ei piisa...»

Sulle meeldis? Kõik Naistejutud podcasti 241 osa saad tasuta järele kuulata siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles