NAISTEJUTUD Vägivalla motiiv: teist panniga väiksemaks peksta tundub ainus võimalus end suuremana tunda

Copy
Jõuluajal kasvab konfliktide hulk kodudes drastiliselt. Miks? Mis aitaks?
Jõuluajal kasvab konfliktide hulk kodudes drastiliselt. Miks? Mis aitaks? Foto: Shutterstock

Incel tähendab meest, kes on enda sõnul tahtmatult tsölibaadis. See on vihaste meeste subkultuur, mis paraku on jõudnud ka Eestisse ning sedasama viha võib tegelikult suuremas plaanis näha ka näiteks poliitmaastikul.

Vaatame ka vägivalla põhjuseid - ründaja teeb kõik, et tegelikku põhjust varjata: ta tunneb end alaväärsena ning püüab seda kompenseerida teist panniga madalamaks pekstes.

Aastalõpul tõuseb radikaalselt peresisese vaimse vägivalla tase. Taasavaldame 2020 esmaeetris olnud osa, et toetada neid, kes selle all kannatavad.

Kuidas täpselt on seotud incel'id, vihaselt röökivad poliitikud ja maskuliinne viha? Mida teha, kui su partner on vihane ja oma viha sinu peal välja elab? Kuidas üldse pääseda vihalõksust ning, mis peamine, miks meid nii palju vihaseid mehi ümbritseb?

Loe ka seda: «Ta tuleb lihtsalt kallale, ründab, ähvardab...» Mida sellises olukorras teha?

See pole veel kõik - tänases «Naistejuttude» saates Dagmar Lamp ja Kristina Herodes mitte ainult ei paljasta incel'ite tõelise olemuse, vaid ka annavad lahenduse, kuidas vihaprobleemid endas ja suhtes lahendada.

Kuula saadet!

Loe ka seda: Marju Karin: «Ärge muutke ennast odavamaks kui tegelikult olete!» 

Saates räägime ka vägivallast lähisuhetes. Kahjuks on see pigem tavaline kui eriline asi. See ei pruugi olla sooline ja ehkki antud saate kontekstis on vaatluse all maskuliinne viha ja ohvrirollis pigem naine, võib see vabalt olla ka vastupidi. Uurime, millest tuleb viha oma kõige kallima inimese vastu? Kuidas sellega toime tulla? Kuidas lahendada mürgised musrtrid suhtes enne kui need mürgitavad suhte? Avastame palju huvitavaid momente, millest on reaalselt nii tuge kui ka praktilist kasu.

Loe ka seda: Domineerimine. «Naine tahabki seda – keegi tuli ja võttis mind nagu mees!»

Kristina Herodes ja Dagmar Lamp räägivad sel korral meeste vihast. Ja vägivallast suhtes. Avastame mitu põhjust, mis on väga tavalised, aga lausa maniakaalse järjekindlusega varjatud ja eitatud.
Kristina Herodes ja Dagmar Lamp räägivad sel korral meeste vihast. Ja vägivallast suhtes. Avastame mitu põhjust, mis on väga tavalised, aga lausa maniakaalse järjekindlusega varjatud ja eitatud. Foto: Dagmar Lamp

Loe põhjalikku lugu elust, mis paljastab vägivalla olemuse: «Teen sinuga, mis tahan, mul on see õigus!»

Väga tihti on lähisuhtevägivalla all kannatava poole jaoks kõige rusuvam see, et ta ei suuda leida põhjust ega motiivi teise käitumisele. Vihapurske vallandab sageli täiesti tühine, isegi välja mõeldud põhjus. Miks inimene, kelle heaks ma püüan teha kõik, kelle meele järgi olemiseks ma nii väga pingutan, teeb mulle meelega haiget? Siin on väga levinud põhjused:

  1. Ta tunneb ennast alaväärsena. Vaimset või ka füüsilist vägivalda kasutav pool väljendab oma sõnades, käitumises ja hoiakutes täpselt vastupidist. Ta teeb end tähtsaks ja teist tähtsusetuks. Alandab, vähendab, kahjustab partnerit. Aga vaadake tegude taha - kas end tähtsana tundev inimene peab seda rõhutama? Ei. Vajadus teha ennast suuremaks tuleb alati tundest, et ollakse väheväärtuslik ja vähetähtis. «Vägivalda kasutab suhtes reeglina see pool, kes tajub end partnerist vähem väärtuslikuna.»
  2. Ta on kade. Inetu, aga tavaline motiiv. Lähisuhtepartner või ka sõber ei suuda tunda rõõmu teise õnnestumise üle, kuna see osutab taas tema enese puudlikkuse tundele. «Naine ei tohi olla minust edukam!» Kahjuks väga levinud hoiak eesti meeste seas. Ta ründab, et partnerit pisemaks teha. Ta saboteerib teise plaane, õõnestab eneseusku või keelab ja takistab otseselt: «Jälle sa töötad, mis õigusega?» Vägivaldse mentaliteediga mees usub tõemeeli, et tema peaks olema partneri elus esikohal ja kõike seda, mis võtab temalt tähelepanu ära, on temal õigus rünnata.
  3. Mida siis teha? Tunda, et teine on parem - seda tuleb ikka ette. Inimesel on seal kaks valikut - kas kasutada võimekat, säravat, suurepärast kaaslast hüppelauana ning muutuda teise tuules ka ise paremaks. See tähendab tööd endaga. Või minna lihtsamat teed - taguda teine endast madalamaks. Nii lihtne see ongi - vägivalla ventiil on alaväärsustunne. Valikuvariandid on alati samad - ülendada ennast või alandada teist. Mõttekoht. 

Kuula ka seda: Psühhopaadid. Kuidas neid ära tunda ja nende kõrval ellu jääda?

Sul on õigus saada abi!

Kui vajad abi, siis tea - ükski mure pole liiga väike, et abi otsida! Toetust vajab nii ohver kui ründaja, sest mõlemad tegelikult kannatavad.

Ohvriabi

Perevägivald ja lähisuhtevägivald

Tugi vägivallast loobumiseks

Eluliin

Emotsionaalse toe telefon

Eesti keeles 655 8088

Vene keeles 655 5688

Loe ka seda: Mõttetu mees! Sa pole normaalne! Ehk tavaline vaimne terror Eesti kodus  

Kuidas vägivalda ära tunda?

Lähisuhtevägivald vaimses vormis on Eesti kodus tavaline. Peamiselt sellepärast, et me eitame selle olemasolu ja teeme halva mängu juures head nägu. Me ei tunne seda ka ära, kuna mõlemad pooled mängus eelistavad endale (ja teisele) valetada.

Vägivaldne pool ei tunnista seda kunagi. Ta õigustab ennast, süüdistab ohvrit, vähendab tema kannatusi, naeruvääristab teise tundeid või lõpetab jutu. «Siin pole midagi rääkida.» Tema eesmärk on jätkata mustrit, mis kindlustab temale suhtes võimupositsiooni ja üleolekutunde. Vägivaldselt käitub kodus tihti inimene, kel seltskonnas laitmatu reputatsioon. Ta suudab end suurepäraselt valitseda, kogub kõik endasse ja elab kodus välja – seal ta ei vaevu oma oskusi rakendama. Vägivald pole afekt, vaid teadlik valik.

Vägivald pole afekt, vaid teadlik valik.

Ohver ei tunnista tõde samuti. Esiteks on ohver olla suur häbi, inimene võib endale aastaid valetada ja teise käitumist õigustada. Teine põhjus on see, et vägivaldsed maneerid imbuvad suhtesse pea alati hiilivalt. Teine katsetab piire, kui julmi sõnu kasutada saab, ilma et teine lahkuks. Just grammhaaval doseerides jõuame suhtlemiseni, mida kohe täisvõimsusel rakendades ei taluks keegi.

Enamasti on ohver olukorrast teadlikuks saades šokis: appi, ma elan ju nukumajas! Mu elu on hea vaid seni, kui kõik toimub teise tahte kohaselt. Ma pole partner, vaid vahend teise vajaduste rahuldamiseks. Minu enda vajadused - neid pole olemaski. Teine pool ärritub juba siis kui neid üldse mainida, aga et neid rahuldada - ennekuulmatu!

Kuula ära kogu saade, leiad kindlasti veel palju toetavaid mõtteid. Kõik Naistejuttude osad saad tasuta järele kuulata siit.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles