Laisad õpilased või looduslik rütm? Helsingis kestab vaidlus koolitundide hilisema alustamise üle

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ishay Botbol / PantherMedia / Ishay Botbol/Scanpix

Teisipäeval lükkas Helsingi linnavolikogu edasi otsustamise, kas soovitada koolidel üle minna hilisemale tundide alguse ajale. Asi võetakse uuesti arutusele järgmisel kuul.

«Inimestel oli palju küsimusi ja nad tahtsid vastuseid,» ütles volikoguliige Emma Kari Ylele. Just Kari oli ettepaneku taga, kuid keeldus kommenteerimast nõukogu arutelusid. «Teema on kasvanud väga suureks ning tegemist oli vaid soovitustega,» ütles ta.

Helsingi haridusosakond pani ette, et koolitunnid võiksid alata vahemikus 8.30-9.00. «Helsingi ei keela ära tunde, mis algavad kell kaheksa, isegi siis, kui soovitused võetakse vastu,» täpsustas Kari.

«Avalikes aruteludes on räägitud laiskadest lastest, kuid ettepanek puudutab hoopis teismeliste kroonilist väsimust,» selgitas Kari, kelle sõnul need teemad teisipäeval arutlusele ei tulnud.

Ettepanek põhineb asjatundjate nõuannetel ning uuringutel, mis viitavad, et teismeliste bioloogiline kell liigub looduslikult hilisemale ajale ning koolid peaksid seda arvestama.

Helsingist saaks esimene Soome omavalitsus, kes soovitab tundidega hiljem alustada. Eesmärk on toetada keskkooliõpilasi, kelle arvamust peegeldas hiljutine uuring – 70 protsenti neist pooldavad hiljem algavaid tunde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles