Aknevastane vaktsiin näitab esimesi edusamme (3)

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Teadlased on juba mõnda aega tegelenud aknevastase vaktsiini välja töötamisega ja nüüd on katsetes ilmnenud ka esimesed edusammud. 

«Akne esinemissagedus täiskasvanud naistel kasvab iga aastaga ja keegi ei tea päris täpselt, miks see juhtub,» sõnab aknespetsialist Joshua Zeichner ajakirjale Allure. 

Kuna akne on väga levinud nahahaigus nii meeste kui naiste seas, on teadlased California Ülikooli laboris juba mõnda aega tegelenud aknevastase vaktsiini loomisega, kuid protsess on osutunud arvatust keerulisemaks.

«Aknet põhjustab bakter Propionibacterium acnes, kelle vastu ei ole võimalik vaktsiini luua, sest tegemist on organismile olulise bakteriga,» sõnab Eric C. Huang, kes on aknevastase vaktsiini leidmise juures juhtiv teadlane.

Vaktsiin proovib bakterite asemel sihikule võtta põletikku laialikandva toksiini. «Me leidsime antikehad toksiini vastu, mida seostatakse põletikuliste protsessidega. See tähendab, et teoreetiliselt saaks vaktsiin blokeerida Propionibacterium acne bakteri negatiivsed mõjud ilma bakterit ennast kahjustamata,» räägib teadlane. 

Eelmisel nädalal avalikustas Huang aknevastase vaktsiini katsetuste esimesed tulemused. Katsete käigus süstiti hiirtele antigeene ja tulemused olid edukad.

Teadlased testisid ka terapeutilise aknevastase vaktsiini efektiivsust aknet põdevate patsientide naharakkudel ja tulemustest selgus, et vaktsiin vähendas märgatavalt põletikulisi protsesse.

Kuigi katsed on olnud edukad, läheb aknevastase vaktsiini turule toomisega veel aega. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles