Viis põhjust, miks alustada uuel aastal tantsimisega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihai Blanaru / Panthermedia / Scanpix

Käes on uue aasta algus, inimesed seavad uusi plaane ning kindlasti on paljudel kavas ka vormis püsimiseks ja enese arendamiseks trenniskäimisega alustada. Siit tekib ka küsimus, millist trenni valida, sest võimalusi on tänapäeval palju. Üks võimalus on enda treeninguks valida just tants, olgu selleks kas show-tants, tänavatants või mõni muu tantsustiil.

JJ-Street tantsukooli peatreener Kerttu Luik räägib lähemalt sellest, miks on tantsimine inimesele kasulik.

Mida annab tants inimesele?

Me võime vaadata tantsu mõju inimesele mitmest aspektist ja üks neist on füüsiline. Tants vähendab rasvamassi kehas, annab painduvust ja vastupidavust, treenib lihaseid, seega kehaliselt avaldab tantsimine väga head mõju. Kindlasti annab ta ka vaimselt ja psüühiliselt väga palju, vabastab stressist ja tekitab õnnetunnet. Meie aju toodab sellist ainet nagu dopamiin ning tants ja muusika vabastavad meie kehasse seda ainet, mis tekitab rahulolu ja õnnetunnet. Tants teeb sulle 360 kraadi head, sa oskad siis õigesti venitada, keha lihastoonust tasakaalus hoida, see on igati hea — kõik peaksid tantsima.

Kas tantsimisega saab endale liiga teha?

Kindlasti, kui sa ei oska ja ei tea lihaste hooldust, töötad üle ega anna neile aega taastumiseks. Kui sa teed trenni või tantsid, siis lihases sidemed katkevad ja kui sa ei anna kudede kokkukasvamiseks aega, siis nad ei kasvagi ja sa võid endale palju halba teha. Kindlasti tuleb jälgida seda, et oleks korralik soojendus, venitus ja lihastreeningu tasakaal kehas, et ei treenitaks ainult teatud kohti, näiteks jalgu, selga või kõhtu, vaid kõik peaks tasakaalus olema.

Kui tõhusaks treeninguks võib tantsimist pidada?

See oleks hea küsimus meie lastevanematele, kelle lapsed on siin trennis käinud. Kui nad algul mõtlevad, et mis me ikka siin teeme, keksime, hüppame ühelt jalalt teisele, siis me oleme teinud neile spetsiaalseid täiskasvanutele mõeldud treeninguid, et nad mõistaksid, mida tänapäevane tants endast kujutab. Tavaliselt on viis minutit pärast trenni algust kõigil juba võhm väljas. See on ikka põhjalik andmine, tund aega järjest aeroobset tegevust, kus kogu aeg hüppad, põrkad, jooksed, oled tegevuses ja pole hetki, mil võtad lõdvalt. Tantsus pead ka treenima, pole nii, et keksid muusika saatel, tõstad sõrmi üles ja vetrud ühelt põlvelt teisele. Selles on palju üldfüüsilist trenni erinevatele lihastele. Osal gruppidel on ka testid, kus mõõdetakse, kui palju teed minuti jooksul kätekõverdusi, kui kiiresti jooksed jne. Tants on kehale ja vaimule parim treening.

Kui võtta tantsimist trennina, siis mitu korda nädalas peaks tantsimas käima?

Oleneb sellest, milline on sinu eesmärk. Meil on tavaliselt kaks korda nädalas grupitreening ja kui sa tunned, et tahad rohkem, siis on alati võimalik treeneriga suhelda ja teha trenniväliselt harjutusi: jooksu, kõndi, ujumist. Kuna see tantsuosa on nii raske füüsiline treening kehale, siis tunnist kahel korral nädalas on küll ja lisaks võib teha liikumist, kas jooksmist või kõndimist. Ma usun, et kolm-neli korda nädalas on täitsa hea treening.

Kas trennitulijal peab olema teadmine, mida ta tahab või võib lihtsalt tulla nagu jõusaali?

Absoluutselt võib. Tants on kõigi jaoks. Mina tulin alguses tantsima lihtsalt sellepärast, et see on lahe. See oli minu jaoks vinge tegevus koos teiste noortega ja alles aastatega tekkis mul eesmärk saada väga heaks tantsijaks ja treeneriks. Ei pea olema mingi hull teadmine ja eesmärk, kuid muidugi on see hea, kui eesmärk on, seda kiiremini sa liigud selle poole. Aga ma ei ütleks, et on vaja eelteadmisi, kõik see tekib aja jooksul koostöös oma treeneri ja trennikaaslastega. Kui näed, mis maailmas toimub, siis see inspireerib ja paneb sihid paika.

Miks võiks lapsevanem oma lapse tantsima viia ja ka ise kaasa lüüa, nii vaimses kui füüsilises mõttes?

Minu arvamus on, et tants on parim füüsiline treening üldse, nii vaimule kui füüsisele. Lugege artikleid ja uurimistöid selle kohta, kuidas tants vaimselt ja füüsiliselt mõjub ning tulemused ja järeldused on samad. Ma olen valinud parima lahenduse eluks, minu töö on minu hobi, ma olen tervislik ja õnnelik, sest tants teeb õnnelikuks, viib väga toredate inimestega kokku ja nii on see ka meie JJ-Street tantsukoolis. Meil on lahe seltskond, toredad treenerid, kes tahavad aina paremaks saada, uuema ja parema informatsiooniga kaasas käia. Sama ka lapsevanemale, et kui soovite vaimset toitu ja füüsisele midagi, siis tants on asi, mille võiksite ära proovida. Kui te mõtlete, et hip-hop ja tänavatants on noortele, siis on juba teada-tuntud tõde see, et tants sobib ükskõik millisele inimesele, olgu see siis hip-hop, aeroobika või bodypump või mis iganes. Tuleb õppida väikestele hirmudele vastu seisma, ise järele proovida ja siis otsustada.

KAS TEADSID?

Viis põhjust, miks on tantsimine inimesele kasulik:

  • Tants vähendab rasvamassi kehas, annab painduvust ja vastupidavust, treenib lihaseid, seega kehaliselt avaldab tantsimine väga head mõju.
  • Tantsimine vabastab stressist ja tekitab õnnetunnet.
  • Tants on põhjalik treening, tund aega järjest aeroobset tegevust, kus kogu aeg hüppad, põrkad, jooksed, oled tegevuses ja pole hetki, mil võtad lõdvalt. 
  • Tantsus on palju üldfüüsilist trenni erinevatele lihastele.
  • Tants sobib ükskõik millisele inimesele.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles