Seitse asja, mida sa ei teadnud päevade kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peter Jobst / Panthermedia / Scanpix

Me teame, et enamikul naistel on enam-vähem kord kuus päevad ja me oskame sellega arvestada ning teame, mida sel puhul tegema peab. Sellegipoolest on asju, mis toimuvad päevade ajal naise kehaga, mille kohta meil on veel palju õppida. 

Vaatame lähemalt kaheksat asja, mida sa ei pruukinud päevade kohta varem teada.  

  1. Mõned naised tunnevad ovulatsiooni. See kestab tavaliselt üks kuni kaks päeva ja tähendab seda, et munarakk väljub munasarjast ja naine on valmis viljastuma. Kui enamik naisi ei tunne midagi sellel ajal, siis mõned tunnevad väga täpselt, mis nende kehaga juhtub. Isegi seda, kummalt poolt munarakk väljub, sest üks kuu käib see ühelt poolt ja teine kuu teiselt poolt.
  2. Tsükli pikkus sõltub naisest ja kuust. Kui keskmine tsükkel kestab 28 päeva, siis normaalne on kõik vahemikus 21 kuni 35 päeva. Asi on selles, et tsüklit mõjutavad ka näiteks stress ja toitumine, mistõttu võib tsükkel iga kord erineda. Pillidega on võimalik tsüklit reguleerida.
  3. Krambid või valud võivad tekkida ka teistes kohtades peale kõhu. Menstruatsiooniga kaasnev valu ei ole terav või torkav, sest emakas on silelihas. Valu ja krambid võivad esineda ka näiteks seljas, aga päevade valu on selline sügav, mitte lõikav.
  4. Seks ei leevenda tõenäoliselt krampe. Kui sa oled kunagi kuulnud, et seks peaks leevendama päevade ajal tekkivaid kõhukrampe, siis tea, et see on põhimõtteliselt müüt. Jah, mõne naise puhul see toimib, aga teiste jaoks on seks päevade ajal väga ebamugav.
  5. Ovulatsiooni ajal on naine meeste jaoks atraktiivsem. Teadlased tegid katse ja andsid meestele nuusutada naiste pluuse, kellest pooltel oli parajasti ovulatsiooni aeg. Selgus, et meeste testosteroon tõusis märgatavalt, kui nad nuusutasid nende naiste särke, kellel oli ovulatsioon. See on lihtsalt bioloogiline fakt, et naised on sellel ajal palju atraktiivsemad ja nad kipuvad isegi rohkem flirtima ovulatsiooni perioodil.   
  6. Pärast seda, kui sa lõpetad pillide kasutamise, võib minna isegi aasta aega enne, kui su päevad hakkavad jälle regulaarselt käima. Pillid reguleerivad päevi ja ajavad tegelikult naise keha normaalse rütmi sassi ja see tähendab et, kui sa pillid ära jätad, siis keha proovib oma tavapärast rütmi taastada ja see võib võtta kuni aasta aega.
  7. PMSi on võimalik leevendada. Valuvaigistid ja šokolaad ei ole ainukesed asjad, mis leevendavad valu ja halba tuju. Lisaks nendele on võimalik võtta ka vitamiini, näiteks D-vitamiin, kaltsium ja magneesium peaksid samuti sel ajal valu leevendama, aga täpsemalt küsi nõu oma arsti käest. Vahepeal aitab isegi taimetee.

Tekst on tõlgitud Women’s Dayst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles