Usume, et sigaret, tass kohvi, klaas veini või tükk šokolaadi rahustab meid maha. Tegelikult on täpselt vastupidi!
Võid ehk arvata, et muutud erksaks, muidugi muutudki … hetkeks, siis saabuvad kõrvalmõjud ja oled veelgi väsinum, murelikum ja kärsitum ning vajad uut doosi. Ja nii jätkub. Kui päev läheneb lõpule, mõistad ka ise, et su keha ei tunne end ergutite tõttu kuigi hästi. Lisaks sellele oled saanud juurde veel ühe negatiivse emotsiooni – süütunde.
Kui sööme suhkrut, tõuseb vere glükoosisisaldus ja keha hakkab tootma insuliini, et seda vähendada. Liigse insuliini tõttu väheneb vere glükoosisisaldus liiga palju. Normaalsele tasemele tagasi jõudmiseks hakkab keha tootma adrenaliini. Adrenaliini kõrvalmõjud on närvilisus, murelikkus ja ärevus.
Viimastel aastatel on meie toidu sisse ilmunud hulganisti erinevaid suhkruid ja magusaineid. Fruktoosisiirup, maltodekstriin, viinamarjasuhkur, maisisiirup, aspartaam ja paraguai suhkruleht. Liigsel aspartaamil võib olla kõhtu lahtistav toime. Uutel suhkrusortidel on kehale täpselt sama negatiivne mõju kui tavalisel suhkrul.
Mõned võivad olla isegi ohtlikumad, sest keha ja aju ei suuda neid vastu võtta ega energiaks kasutada, selle asemel jõuavad need maksa, mis muudab need rasvaks.
Mul on aeg-ajalt suur himu magusa järele. Katsed magusat vältida on olnud tohutult vaevarikkad, sest suhkrut leidub kõikjal. Näen selgelt, kuidas mu magusahimu kasvab, kui olen lõpetanud õhtusöögi ja tahaksin midagi magusat. Eriti tugevat himu tunnen pärast süsivesikuterikka toidu, näiteks makaronide söömist. Aga alati ka pärast rämpstoidu söömist. Aitab see, kui kodus pole ebatervislikke suhkrutooteid, sest on kohutavalt raske neile vastu panna ja neid mitte süüa. Ehkki teadus ütleb, et suhkur ei tekita sõltuvust, tunnetan mina seda küll nii. Kui ma sel hetkel suhkrut ei saa, võin hirmsasti ärrituda, kuid asi on paljuski harjumuses. Vahel võtan selle asemel puuvilja, kaneeliga kohupiima ja mõne banaaniviilu. Kui olen eriti tubli, lähen hambaid pesema, see muide aitab tõesti.