Ühelt poolt on see psühholoogiline - tekib harjumus korraga vähem süüa - ning teiselt poolt füüsiline - magu ei veni ühe toidukorraga nii palju kui varem ja täiskõhutunne tekib kiiremini, kirjutab Greatist.
Gastroenteroloog Rebekah Gross ütleb, et magu võib võrrelda lihasega. Kui sinna pressitakse kolm korda päevas suur kogus toitu, muutub see elastsemaks. Samuti nagu biitseps kasvab, kui seda kolm korda päevas treenida. Kui nüüd toimida vastupidiselt ja süüa sagedamini, aga korraga vähem, siis väheneb ka mao venimisvõime. Niisiis tuleks umbes poolteist kuud järjepidevalt süüa ühe toidukorra ajal vähem sööki, et kõht saaks kiiremini täis ja ülesöömine ei oleks enam harjumuspärane.
Loomulikult tuleb arvestada, et söögiisu ja täiskõhutunnet mõjutavad ka teised tegurid nagu hormonaalsed muutused, psühholoogilised faktorid ja kõhus asuvate närvide tundlikkus, kuid kõigist neist on mao venivust endal kõige lihtsam mõjutada.
Kuidas seda tervislikult teha?
Väikeste portsjonite söömise kasuks räägib ka see, et nii on kergem hoida veresuhkrutaset ühtlasena ja hoida ära suuremat energia langust. Küsimusi tekitab aga kindlasti mõiste «väike portsjon», sest iga inimene kujutab seda ette omamoodi.
Söögi kogus oleneb iga inimese konkreetsetest vajadustest, sealhulgas ka sellest, mida sulle tegelikult süüa meeldib. Üldiselt võid aga aimu saada järgnevast plaanist: hommikusöögiks puuviljasmuuti või marjadega kaerahelbepuder ja kaks tundi hiljem vahepala puuviljast ja maapähklivõist. Lõunaks söö näiteks kana salati või riisiga ja paar tundi hiljem vahepalaks pähkleid või jogurtit. Õhtusöögiks sobib hästi kala aedviljadega.