Sirli Taniloo jättis kontorilaua maha ja hakkas hoopis Nia tantsutreeneriks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirli Taniloo, Kristina Herodes, Reet Härmat
Sirli Taniloo, Kristina Herodes, Reet Härmat Foto: Erakogu

Paljud inimesed otsivad oma elus mingit erilist treeningumoodust või tehnikat, mille abil saavutada suurepärane kehaline treenitus ning samas leida sellest hingelist turgutust ja tasakaalu. Niani on esialgu jõudnud vähesed, kuid see tantsust, võitluskunstidest ja kehateraapiast koosnev komplekstreening võidab üha enam südameid. Nia tehnikast räägib täpsemalt Spordikeskuse Teras treener Sirli Taniloo.

Mida Nia endast kujutab — sellisest treeningust pole enamik meist midagi kuulnudki?

Nia (lühend ingliskeelsest väljendist neuromuscular integrative action - lihaste ja närvide koostöö treening) on tantsuline keha ja meele treening, mis hõlmab endas üheksat erinevat treeningstiili, mis kokku moodustavad tervikliku ja hoogsa treeningtunni mõnusa maailmamuusika saatel. Kui tavaliselt seostatakse keha ja meele treeninguid rahuliku ja pigem staatilisena, nagu jooga või pilates, siis Nia on füüsiliselt päris intensiivne ja tantsuline, mistõttu meeldib see tantsu ja liikumist armastavatele inimestele, kes siiski soovivad saada treeningult ka meelte tasakaalustamist, mida üks keha ja meele treening peaks andma. Nia treenib nii füüsilist keha kui mõjutab ka energeetikat ja närvisüsteemi, muutes meeled rahulikuks ja tasakaalukaks läbi spetsiaalsete hingamis- ja hääletehnikate, mis tähendabki, et ta on treening nii kehale kui meelele.

Mil määral on selles tantsu, mil määral võitluskunste ja millised on selles keha ravivad tehnikad? 

Nia koosneb kolmest tantsulisest stiilist (moodne tants, jazztants ja Isadora Duncani tants), kolmest idamaade võitluskunstide tehnikast (taekwondo, aikido ja taiji) ning kolmest kehatervendavast teraapiast (jooga, Feldenkraisi tehnika ja Alexanderi tehnika). Liikumine ühest tehnikast teise toimub toetava muusika saatel sujuvalt ja märkamatult, programm on üles ehitatud tunniajaseks treeninguks professionaalsete kogenud Nia õpetajate poolt, kus iga samm on täpselt määratletud olema kehasõbralik ja vigastusi vältiv. Nia on oma loomult mittepõrutav aeroobne treening (ingl k non-impact aerobics), kus liigutakse paljajalu ja põlvest veidi kõverdatud jalal, et hoida keha põrutuste eest ja hästi pingevaba. Eriliseks teeb Nia treeningu ka aspekt, et kogu hoogne liikumine treeningu jooksul on tegelikult lõõgastav, mitte pingutav ja keha treenitus ja tasakaalustatud meel tulevad vastupidiselt tavamõtlemisele mitte pingutamisest, vaid keha teadlikust lõõgastamisest. Treeningu võtmesõnaks on sügav joogalik hingamine, mis tagabki nii treenituse kui ka rahuliku ja tasakaalus meeled.

Kellele Nia treening sobib?

Nia treeningut soovitan igas eas ja igasuguse füüsilise ettevalmistusega naistele ja tantsulist liikumist hindavatele meestele (jõulised võitluskunstide elemendid teevad sellest treeningust ka meeste jaoks sobiva; üks Nia loojatest on samuti meesterahvas). Nia treeningu koormus ja mõju tuleb mitte hoogsast liikumisest, vaid hingamisest ja treeningul osaleja ise reguleerib oma treeningu intensiivsust ja tempot vastavalt oma võimetele, mõju on kõigile ikkagi sama ehk hingamise abil lõõgastuda ja saavutada ühtlasi ka treenitus.

Kuidas Sa ise Niani jõudsid?

Leidsin Nia 4 aastat tagasi juhuslikult erinevaid trenne proovides. Olen terve elu käinud nii lasteaia, kooli kui töö kõrvalt erinevates trennides, küll iluvõimlemises, bailatinos ja joogas, aga miski polnud nagu päris see «minu oma», kuni jõudsin Niani. Nias võlus mind kõigepealt see trennis kasutatav mõnus maailmamuusika, kus on nii aafrika, india kui moodsaid rütme, kõik mõnusas segus koos ja mis on täiesti erinev tavatrennide muusikavalikust. Seejärel võlus mind Nia juures see sügav ja põhjalik õpetus, millele kogu Nia liikumistehnika baseerub — keha lõõgastamine läbi tantsulise liikumise ja õige hingamise, liigutades pidevalt kõiki põhiliigeseid kehas, see, et iga liigutus ja samm Nias on eesmärgistatud ja tegemist on intelligentse fitnessiga, mitte tühikargamisega. Nia terviklikkus oli järgmine minu jaoks intrigeeriv märksõna, et seal on rõõmsat tantsu, võitluskunstide tasakaalukust kui ka kehateraapiaid, nagu Alexanderi tehnika, mis õpetab keha automaatseid liigutusi märkama ja hoidma rühti ja kogu keha pingevabalt. Nia võlus mind niivõrd, et tegin elus paar aastat tagasi lausa kannapöörde, tulin ära kontorilaua tagant ja hakkasin hoopis tantsutreeneriks. Leidsin Nias oma kutsumuse ja kire.

Kus saab trenni minna kui on tekkinud huvi?

Nia treeninguid saab hetkel Eestis harrastada ainult Tallinnas ja Harjumaa väikelinnades, aga loodame väga, et treenereid tuleb juurde ja viime selle tõeliselt revolutsioonilise liikumistehnika sama tuntuks, kui tänapäeval on saanud jooga ja pilates, mis alustades olid samuti Eestis tundmatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles