Seitse selgitust, miks võid tunda end jõuetult

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hommikul silmad avades mõtled eelseisvale päevale ja tuju läheb ära. Jaksu lihtsalt pole, et kõik ühe päevaga korda ajada. Nii need kohustused kuhjuvad ja energiat jääb puudu. Miks see nii on?

Fitnea pakub välja seitse levinud põhjust, mille tagajärjel võib tekkida kurnatus ja tahtejõupuudus.

Süsivesikud. Friikartulid ja saiakesed võivad ju hästi maitseda, aga kahjuks võib nende söömine sind ka väsitada. Süsivesikute töötlemiseks kulub kehal palju energiat, mistõttu võid mõne aja möödudes tunda kurnatust. Ilmselt oled seda isegi märganud pärast väga suure toiduportsjoni söömist. Kas tekib tahtmine pisut tukastada? Kui jah, siis seetõttu, et keha on parasjagu ametis süsivesikute töötlemisega, et neist energiat toota.

Treening. Kui su keha ei ole trenniga harjunud, siis võid tunda väsimust isegi pärast lühiajalist pingutust. Kui sa aga teed trenni juba regulaarselt, saad sellest pigem energiat juurde. Sagedamini treenides vallanduvad kehas endorfiinid ja lihased hakkavad kasvama. Nii jaksad rohkem ja ei tunne end trepist üles minnes kurnatult.  

Uni. Uni annab energiat, see on siililegi selge. Sageli kipuvad inimesed oma unevajadust ülehindama ja rahulduvad vähesega, endale aru andmata, et kehv ööuni mõjutab enesetunnet kogu päeva jooksul. Kui sa ei anna kehale piisavalt puhkust, ei jõua sa päevaks energiavarusid taastada. Võib olla, et tegelikult peaksid õhtuti voodisse minema palju varem kui oled siiani harjunud. Isegi pooletunnine vahe võib anda märgatavaid tulemusi. Naised vajavad öösel und 7-9 tundi, mehed umbes sama palju või pisut vähem. Kui see pole võimalik, proovi tekitada omale võimalus kergeks lõunauinakuks, kas või 10-20 minutiks.

Hommikusöök. Kui sa sööd hommikusöögiks kausitäie magusaid krõbinaid, peaksid sellest kombest end kohe võõrutama. Hetkeliselt võid ju tunda, et saad sellest toidust palju energiat, kuid see tunne kaob kiiresti. Selle tagajärjel oled aga eriti kurnatud just siis, kui energiat oleks kõige rohkem vaja. Söö hommikusööki mõistlikult, eelista täisteravilju või mune, et kõht püsiks pikemalt täis.

Kohv. Hommikune kofeiinidoos stimuleerib kortiosooli ja adrenaliini eritust, mis teeb ärksaks, kuid kohvi ületarbimine mõjub jällegi väsitavalt. Kui jood kohvi kogu päev, siis need hormoonid ammenduvad ja tulemuseks on kurnatus. Piirdu hommikul ühe kohvitassiga ja ülejäänud päeva ajal joo kindlasti piisavalt palju vett.

Toitainete defitsiit. Ega asjata ei soovitata süüa päevas vähemalt viit erinevat puu- ja aedvilja. Esiteks püsid nii kergemini tervena ja teiseks kindlustad, et keha saab toidust piisavalt energiat. Näiteks võib unisust põhjustada magneesiumipuudus. Seda on lihtne vältida, kui sööd piisavalt tumedaid lehtköögivilju ja aedube.

Stress. Igaüks peab vähemal või rohkemal määral stressiga kokku puutuma. Liigse stressi puhul pole aga ime, kui tunned, et jõudu pole. Stressiseisundis kulub ajul tavapärasest rohkem energiat. Võimalusel eemalda oma elust suurimad stressiallikad. Väärt leevendust pakuvad stressiga võitlemisel meditatsioon ja teadlik hingamine, mis aitavad hästi ka energiat taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles