Neli üllatavat terviseprobleemi, mis võivad olla tingitud stressist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tundub, et viimasel ajal on stressist saanud moehaigus. Ilmselt oled sinagi kuulnud paljude sõprade-tuttavate suust, et nad on stressis. Aga kas nad ka tegelikult kogevad stressi või nimetavad stressiks suurt väsimust?

Stressiga kaasnevad tegelikult mitmed terviseprobleemid. Esialgu ei pruugi inimene mõista, et teatud asi on stressist tingitud, seega tasuks olla teadlik, millised vaevused võivad sind tõelise stressi korral tabada, kirjutab Women's Health Magazine.

Psühhiaatriaprofessor Nancy Molitor ütles, et tema näeb oma igapäevatöös palju naisi, kes pöörduvad tema poole ja kel esineb ilmselgeid stressisümptomeid. Ka uuringud on näidanud, et stress ja negatiivsed emotsioonid on seotud nõrga tervise ja tõsiste terviseprobleemidega. 

«Emotsionaalne stress paneb keha tootma stressikemikaale, mis hakkavad immuunsüsteemi lõhkuma ning häirivad seedeelundkonna ja närvisüsteemi tööd,» selgitas Molitor. Kui inimene pole võimeline stressi küüsist pääsema, siis võivad tulemuseks olla ülekaalulisus, depressioon ja südamehaigused.

Jälgi oma keha ja tervist, kui sul esineb järgmiseid sümptomeid, siis võib-olla peaksid oma arstiga ühendust võtma.

Kõhuvalu

Aju närvisüsteem on kõhuga seotud, seega võib vaimne stress kergesti tekitada seedeprobleeme. Kuni arst pole sulle ravimeid välja kirjutanud, siis on stressist tingitud kõhukinnisust, kõhulahtisust, iiveldust või oksendamist kõige parem ravida treeninguga. Võib tunduda, et trenn on küll viimane asi, mida sa hetkel teha tahaksid, kuid aktiivne liikumine soodustab endorfiinide vallandumist ja see tekitab nii kõhus kui ajus parema tunde.

Juuste väljalangemine

Umbes 3-6 kuud pärast väga stressirohket sündmust (töökaotus, lahkuminek) võid märgata, et juukseharja külge jääb tavapärasest rohkem juuksekarvu. Pole olemas spetsiaalset toidulisandit või sööki, mis aitaks su juuste seisukorda taastada, kuid tasakaalustatud toitumine võib rakkude kasvule hästi mõjuda ja juukseid parandada.

Akne

Nagu juuksed, on ka meie nahk tundlik erinevate muutuste suhtes. Kui sul on tekkinud akne või on see muutunud hullemaks kui varem, konsulteeri nahaarstiga. Kui akne jääb ravimata, siis võivad sellest näole jääda püsivad armid. 

Seljavalu

Stress võib tõsta vererõhku ja kiirendada südametööd, samuti võib see põhjustada lihaspinget. Kui stress tekitab pidevalt lihaspingeid, siis lõpuks võivad sul tekkida kroonilised seljavalud. Parim ravi on liikumine, seega kui tunned valu seljas, tõuse püsti ja liigu ringi või venita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles