Kümme asja, mida iga naine tasakaalustatud eluks vajab

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lase end vabaks!
Lase end vabaks! Foto: SCANPIX

Kuigi tänapäeval võib erinevatest allikatest leida väga palju infot selle kohta, kuidas peaks naine oma tervist hoidma, on kogu seda infotulva siiski raske haarata. Pealegi vajab nii mõnigi asi mõnikord ka meeldetuletamist, et elu oleks õiges tasakaalus ja rahuldustpakkuv.

1. Seks

Teaduslikult on tõestatud, et aktiivne seksuaalelu vähendab depressiooni ja ärevust, kirjutab yourtango.com. Lisaks turgutab seks enesekindlust, vähendab stressi, tõstab unekvaliteeti ja turgutab üldist immuunsüsteemi. Veelgi enam – orgasmiga vallanduval oksütotsiinil on valuvaigistav mõju, mis kestab kuni viis tundi. Pole paha!

2. Uni

Kogu naise heaolu (ja ka suhted) sõltuvad sellest. Unepuudus on omakorda suisa ohtlik. Näiteks on pideva unepuuduse all kannatavad inimesed aeglase reaktsiooniga. Teadlased on seda võrrelnud lausa pilves olekuga.

3. Trenn

Südametöö kiirendamine ja higistamine mõjuvad ajule imehästi. Regulaarne, aeroobne treening turgutab aju, sest vähendab stressi, tõstab tuju ja teritab taipu. Treeningu hea mõju inimesele on väga mitmekülgne.

4. Lähedased suhted

Inimesed on sotsiaalsed olendid ja me vajame positiivseid, lähedasi suhteid. Terve suhe aitab tõsta enesehinnangut ning aitab kasvada vastupidavamaks isikuks. Kui oled leidnud kellegi, kellega suhe on terve, armastav ja stabiilne, siis muudab see kogemus kogu mõtlemist.

5. Vaimne stimulatsioon

Peale korraliku une ja füüsilise pingutuse mõjutab aju suuresti ka vaimne stimulatsioon. Hoia end nutikana kas töötamise või loominguliste hobidega, seades endale spetsiifilisi eesmärke. Nõnda arendad end vaimselt ja tunned ka suurt rahulolu, kui oled millegagi hakkama saanud.

6. Mänguaeg

Lapsed pole ainsad, kes tahavad mängida. Millal lasid end viimati täiesti vabaks ja läksid hetkega kaasa, hoolimata millestki muust? Loovus, spontaansus ning uued, erilised kogemused on inimhingele hädavajalikud, tagades tasakaalustatud elutunnetuse.

7. Füüsiline puudutus

Oluline pole kõigest seks, vaid ka kallistused, käest hoidmine, sõbralik pats õlale. Vajadus puudutuste järele tuleb inimesele sünniga kaasa. Kui last ei hoita ja hellitata piisavalt, siis ta närbub. Soe ja hooliv puudutus vähendab stressihormooni taset ja keha tõlgendab seda kui kinnitust, et teda armastatakse.

8. Kogukond

Inimene vajab tunnet, et ta kuulub kuhugi. Sotsiaalsete vajaduste tõttu suureneb eneseväärtus meeskonna, küla või mingi muu grupi toetusel. Enamikule toob mingisse gruppi kuulumine elulise väärtuse.

9. Laadimise aeg

Nii nagu patarei, vajab ka naine sellist aega, mil miski teda ei stimuleeri. Mõttevaba puhkeaeg on sama oluline kui miski muu. Oluline on aga seejuures mõõdukus.

10. Enda analüüsimine

Mõnikord peab suutma end veidi kõrvalt vaadata, et endast aru saada. Tunded, füüsis ja vaim peavad omavahel seotud olema. Muul juhul ei ole võimalik elada rahuldustpakkuvat elu. Kuidas mõista enda vajadusi, kui sa ei ole päris kindel, kes sa oled? Õpi end jälgima, et ennast tundma õppida – see on kõige väärtuslikum kingitus, mida saad endale teha.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles