«Palju ilusaid võimalusi, aga...» Epp Kärsin teab, milline roll on rahal paarisuhtes

Naine
Copy
Epp Käris jagas rahatarkust.
Epp Käris jagas rahatarkust. Foto: Scanpix/Postimees/Konstantin Sednev

Paarisuhted ja raha on naudingute koolitaja Epp Kärsini sõnul tugevalt seotud, sest kui paarisuhe on halb, siis ei ole võimalik ka tööl edukas olla. 

«Kogumispäeviku» taskuhäälingus tuli Epp Kärsiniga juttu raha rollist paarisuhtes, seksuaalharidusest ja sellest, kuidas sõltuvussuhe tekitas temas soovi olla edukas.

Räägi rahateemad enne kokkukolimist selgeks

«Mis on sinu ootused, mis on minu soovid, kuidas sa rahasse suhtud – need on sellised ebamugavad teemad, aga me peame ennast suhtes tundma nii turvaliselt, et saaksime rääkida ka ebamugavatest teemadest,» selgitas Epp.

Mehed tahavad tema sõnul olla edukad ja hästi raha teenida, kuid majanduslikult keerulistel aegadel kipuvad nad olema kidakeelsed. «Enesetappude protsent on Eestis päris suur, eriti meeste hulgas, sest mehed ei jaga oma muresid,» nentis ta. Seetõttu paneb Epp südamele, et kaaslasega tuleb rääkida ka kõige keerulisematest ja raskematest asjadest, sest muidu saadakse probleemidest teada alles siis, kui kõik on juba väga viimase piiri peal.

Hea paarisuhe aitab hoida ka meele ärksa. Tööl panustatakse siis palju rohkem ning inimesed on produktiivsemad ja lennukamate ideedega. «Mina näen seda, et kui õnnelikus paarisuhtes on inimesed nii vaimselt kui ka füüsiliselt palju tervemad ja tugevamad.»

Halba koosellu võib rahasuhte tõttu lõksu jääda

Inimesed, kel on halb paarisuhe, kannatavad mitmel moel. Näiteks ei suuda nad tööl keskenduda, sest pea on täis mõtteid, mis koduseinte vahel toimub. Halb suhe võibki kestma jääda, kui üks pool sõltub tugevalt teise rahakotist. Mitte ainult noored tüdrukud, aga ka täiskasvanud naised lasevad end tihti kaaslase rahal pimestada. «Kelle käes on raha, selle käes on võim. Olen kõrvalt näinud suhteid, kus mehe rikkus on pannud naise kuldsesse puuri. Palju ilusaid võimalusi, aga selle kõrval mõrumaiguga armukeste paraad. On mehi, kes arvavad, et jõukus ja suur raha annab neile rohkem õigusi ja tihti seda teiste hingerahu arvelt,» leidis Epp.

Taskuhäälingus tuli välja, et ka Epp on olnud sellises sõltuvussuhtes. «Suhe, kus raha tuli pangaautomaadist. Peale seda lahkuminekut lubasin endale, et ei sõltu enam kunagi mitte ühestki mehest ega tema rahakotist,» ütles Epp. Sellest suhtest läks ta välja kaks kätt taskus ega teadnud, mis temast edasi saab. Praegu on ta edukas ettevõtte omanik ning ei pea kellestki teisest sõltuma. Pärast mitme ettevõttega majandamist ja läbipõlemist on ta lõpuks leidnud elukutse, mille abil on saavutanud eesmärgi ise hakkama saada ja võimaluse nautida vabadust.

Lihtsad nõuanded, kuidas naised saavad oma finantsolukorda tugevdada:

Tee oma rahaasjades inventuur: pane kirja tulud ja kulud ning varad ja kohustused. Nendele andmetele otsa vaadates mõistad, kas liigud soovitud suunas või võiksid muudatusi teha, näiteks õppida juurde, otsida lisasissetulekuid või vähendada tarbimist. Vaata samal moel läbi ka pere tulud-kulud ning varad ja kohustused.

Aruta rahaasjad kaaslasega läbi ning jõudke ühiselt kokkuleppele, millega teie mõlema huvid on võrdselt kaetud. Tihti ei teagi elukaaslased teineteise sissetulekuid ja kulusid ning elavad elustiili, mis käib ühele üle jõu või tekitab suurt stressi. Rääkige läbi ka see, kuidas valmistute ootamatuteks sündmusteks, näiteks kui kaob sissetulek või üks teist ootamatult sureb.

Isegi kui tulud on väikesed ning kogu raha kulub toidu, kohustuste ja laste peale, pane igast sissetulekust kohe natuke raha kõrvale või investeeri ehk maksa kõigepealt iseendale.

Hari end rahatarkuse vallas. Alusta väikeste sammudega, näiteks kuula nädalas üks taskuhäälingu osa või loe üks artikkel. 

Ümbritse end inimestega, kes sind inspireerivad ja kellega soovid liikuda sarnases suunas. Kui sina püüad kokku hoida, et liiguksid kiiremini oma unistuste suunas, aga su sõbrad on pigem tarbimisele suunatud, on keeruline muutusi teha. Sotsiaalmeedias vaata samuti kriitiliselt üle, keda sa jälgid, ning võib-olla tasub mõneks ajaks üldse sotsiaalmeediast eemal olla, et hoida oma vaimset tervist.

Jälgi oma tundeid ja mõtteid seoses rahaga ning vajaduse korral tegele korduvate muremõtetega teadlikult. Rahaärevus mõjutab igapäevategemisi, tervist ning suhteid tööl ja kodus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles