Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

INTERVJUU Südameid liigutanud tuhkatriinulugu: «Meie maailm on praegu hästi võlts! Aga mul ei ole sellist maski»

Foto: Arturs Briedis

Moemaailm armastab südamesse minevaid lugusid. Sibille Maask on disainer, kes tuli Tallinna vaesest perest pärit tüdrukuna, pliiatsid taskus ja suured unistused peas. Kõik ei läinud sugugi kergelt, kuid Sibille võitis inimeste südamed. See õrn ja tugev moelooja on väärt seda, et temaga lähemalt tuttavaks saada!

«Ma olen tugev naine,» ütleb moelooja Sibille Maask. Vaata intervjuud selle erilise moeloojaga, kes sel sügisel teeb astub esimest korda üksi Tallinn Fashion Weeki lavale!

Sibille, sa oled öelnud, et see unistus tulla oma kollektsiooniga lavale oli sul juba mõnda aega, aga julgust jäi puudu. Kust sa leidsid selle julguse?

Julgus on tegelikult selline asi, mis vajab settimist. Mulle tundub, et ma olen nüüd lõpuks disainerina settinud ja valmis saanud nagu hea vein. Mõtlesin väga pikalt, mida ma tahaksin üldse näidata. Ja kes ma olen.

Sibille Maask
Sibille Maask Foto: Madis Veltman

Aga kes sa oled siis?

Ma arvan, et ma olen tugev naine, kes on elus palju näinud. Ja kes lõpuks ometi on valmis pea püsti ajama ja näitama, milleks ma olen võimeline. Kes ma olen – seda on ise väga raske vastata, seda peaks ilmselt küsima inimestelt, kes on minu lähedal.

Sibille Maask ja Kristina Herodes kannavad mõlemad Sibille loomingut.
Sibille Maask ja Kristina Herodes kannavad mõlemad Sibille loomingut. Foto: Madis Veltman

Eesti oodatuim moesündmus Tallinn Fashion Week toob 22.–25. oktoobril Kultuurikatlas publiku ette Eesti disainerite kõige uuemad kodumaised kollektsioonid. Sõel on tihe, lavale pääsevad vaid parimad tegijad! Lisaks selgub, kes võidavad Eesti mainekaimad moeauhinnad Kuldnõela ja Hõbenõela. Otsusta, kes väärib publiku lemmiku tiitlit ja võida tõeliselt uhkeid auhindu! Hääletada saab siin

Anna ise hääl ning jaga linki ka oma sõpradele – parim peab saama pärjatud!

Kõik moenädala kuumad uudised leiad erirubriigist Tallinn Fashion Week.
Siin saad osa Sibille liigutavast tuhaktriinuloost – see andekas moelooja alustas sõna osteses mõttes nullist.

Sibille Maask naiselikkusega liialdamist ei armasta. Ja õnneks leidub Eestis päris palju naisi, kes tema konkreetse, efektse ja iseteadliku joonega samastuvad.
Sibille Maask naiselikkusega liialdamist ei armasta. Ja õnneks leidub Eestis päris palju naisi, kes tema konkreetse, efektse ja iseteadliku joonega samastuvad. Foto: Madis Veltman

Mida see tugev naine siis disainerikeelega teeb? Ma näen, et uues kollektsioonis on palju pitse, kaunistusi, kette. Kas tugevus tähendab seda, et sa ei karda olla naiselik?

Jaa. Aga väga naiselik mulle ka ei meeldi. Mulle kuidagi meeldib, kui asjad on tasakaalus. Et on sellist tugevust ja pehmust.

Sibille toob oma moekunsti lavale koos Kirill Safonoviga, loe ka temast:

Sibille Maaski moelooming süstib oma loominguga naistesse julgust. MUA Jana Boberg, modell Vanessa Ber
Sibille Maaski moelooming süstib oma loominguga naistesse julgust. MUA Jana Boberg, modell Vanessa Ber Foto: Arturs Briedis

Meie maailm on praegu hästi võlts! Igal pool on seda sotsiaalmeediast, Instagrami, inimeste valelikkust, manipulatsiooni... Ei tulda välja sellisena, nagu me tegelikult oleme. Ma tahtsingi näidata, et me võime kõik olla erinevad. Julge erineda!

Kuidas sina selle võltsi vastu astud ja seda siirust ja ausust võimendad?

Mina ise olen kogu aeg selline, nagu ma päriselt olen. Mul ei ole sellist katet, mingit maski, mille ma siis panen peale, kui ma lähen välja.

Sibille soovitus sügiseks on: kanna sama rõivast sajal erineval viisil. Nutikas disian kohaneb nii argise tööpäeva kui peoga, kõik asjad võiks omavahel sobida.
Sibille soovitus sügiseks on: kanna sama rõivast sajal erineval viisil. Nutikas disian kohaneb nii argise tööpäeva kui peoga, kõik asjad võiks omavahel sobida. Foto: Madis Veltman

Anna üks hea disaineri soovitus selleks sügiseks.

Mina loon riideid niimoodi, et neid saaks omavahel kombineerida. Nagu see pitsjakk, mille sinule selga sobitasime – see sobib mitmes olukorras. Panen sinna alla pulloveri ja lähen tööle. Õhtul võtan pulloveri ära ja lähen peole, sõbraga või sõbrannaga kokku saama. Minu disainitud rõivad on hästi multifunktsionaalsed. Ei peagi olema selline uhke peokleit, võib kombineerida. Võib-olla see ongi minu soovitus.

Kui minu tuttavad ja kliendid minult riideid ostavad, siis need kõik omavahel sobituvad, kõik lähevad üksteise peale – see on mul hästi läbi mõeldud.

Sibille Maaski moelooming süstib oma loominguga naistesse julgust. MUA Jana Boberg, modell Vanessa Ber
Sibille Maaski moelooming süstib oma loominguga naistesse julgust. MUA Jana Boberg, modell Vanessa Ber Foto: Arturs Briedis

Oled väga leidlikult suutnud ühendada efektsuse ja praktilisuse, mida teed teistmoodi?

Jupp aega on hästi moes suled ja inimesed ka soovivad neid. Aga mina disainerina mõtlesin kohe – kuidas sa sellist rõivast pesed? Paned kõigi sulgedega pesumasinasse, millise näoga need sealt välja tulevad? Võib ju mõelda, et lind ka jääb vihma kätte, mis see teeb, aga leidsin siiski mugavama lahenduse – kõik minu ketid, narmad, suled ja kaunistused on trukipaelaga eemaldatavad. Võtad ära ja paned peale pesu tagasi ning kaunistused säilitavad oma ilu pikkadeks aastateks. Ja saad võimaluse oma asju ka lihtsamas versioonis kanda – alati ei tahagi ju end ehtida!

Milline stiil toob inimesele edu?

Tuleb kanda ikkagi seda, milles sa ennast hästi tunned!

Sibille Maask usub, et kanda tuleb seda, milles ennast hästi tunned.
Sibille Maask usub, et kanda tuleb seda, milles ennast hästi tunned. Foto: Madis Veltman

Sibille Maaski autorikollektsiooni saab vaadata reedel, 25.oktoobril kell 19. Samas etenduses tuleb lavale ka Kirill Safonovi looming. Piletid saad siit.

Sibille Maask: pea meeles, SINA oled oluline, SINA loed

Maask Design looja Sibille Maask astub reedel, 25. oktoobril Tallinn Fashion Weekil esimest korda lavale oma autoriloominguga, esitledes kollektsiooni nimega The Era.

Kollektsiooni märksõnaks on naine suure algustähega. «Naine, kes on tulnud läbi pimedusest. Naine, kes on sensuaalne ja kirglik. Naine, kelles on midagi müstilist. Naine, kes on täna parim versioon endast. Naine, kes teab, et ta on haruldane,» ütleb Sibille Maask enne moenädalat.

Kollektsioonis paistab silma klassika, millele lisatud näpuotsaga vürtsi, andes aimu eesootavast, jättes maitsemeele kahjustamata. «The Era iseloomustab disainerit kui tuha all hõõguvat sütt, kes teisi kauniks riietades ise alati varjus püsinud. Saades julgust suure algustähega Naisest, kes on tulnud läbi tule ja vee, on kätte jõudnud aeg (The Era), et unustada hirm läbikukkumise ees, ajada püsti pea, kanda oma krooni uhkelt ning särada!» sõnab moelooja.

Oma kollektsiooniga julgustab disainer ka teisi, et peale äikest järgneb alati päike. Tema sõnul ei pea must olema igav ning natuke vürtsi, kas siis kibedat või teravat, käib elu juurde. «Julge olla Naine, aja ennast püsti ja pea meeles, SINA oled oluline, SINA loed!» innustab Sibille.

Foto: TFW

Sügisene Tallinn Fashion Week on Eesti suurim moesündmus. Viie päeva jooksul saab  nautida parimate kodumaiste disainerite autorikollektsioonide esmaesitlusi. 

Sügisene programm on sel korral tavapärasest erinev – Kuldnõela gala eel avatakse moenäitus «Odi et Amo», kus esitlevad oma loomingut Ketlin Bacmnann ja Riina Põldroos. Programmis on mitmeid debüütkollektsioone. Kuid ka tipptegijaid, kes pole Eestis mõnda oma moeloomingut esitlenud. 

Sügise 2024 esitlevad oma loomingut palavalt armastatud Mammu Couture, Liina Stein, Vilve Unt, Brand NO.8 ning äsja New Yorgis oma loomingut näidanud Nora Isle. Amanjeda by Katrin Kuldma näitab eraldi kollektsioone meestele ja naistele.

Moenädalale paneb punkti Aldo Järvsoo suurejooneline moevaatemäng Nigulistes.

Kes vaatavad terava pilguga debüütetenduste osa, võiksid kalendrisse märkida Katta Grüner II, Karl-Christoph Rebase, Hertta ja Mai Niemi etendused. Ja moepubliku südame võitnud Sibille Maask astub sel sügisel lavale täiesti omaette etendusega!

Kuldnõela nominendid on Oksana Tandit, Arina Baranovskaja (Iris Janvier), Tiina Talumees.

Hõbenõela nominendid on Karl Joonas Alamaa ja Lisette Sivard (Mania Grandiosa), Karl-Christoph Rebane, Johanna Paiste (Ärni Blum).

Soeta Tallinn Fashion Weekile pilet SIIT ning Aldo Järvsoo laupäevasele moeetendusele pilet SIIT.

Kristina Viirpalu Couture, Tallinn Fashion Week 2024.
Kristina Viirpalu Couture, Tallinn Fashion Week 2024. Foto: Erlend Štaub
Tagasi üles