Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Ekspert hoiatab: see on kõige hullem asi, mida unehäirega inimene teha saab

Copy
Foto: Shutterstock

Sageli juhtub see kell kolm-neli öösel – uni on kadunud kui tina tuhka. Seejärel teevad inimesed ühe suure vea. Võtavad telefoni ja vaatavad, mis kell on.

Uneterapeut Susan Pihl on und uurinud ja unetuid nõustanud üle 30 aasta. Tema sõnul on kella vaatamine suur viga, sest see peletab viimsegi uneraasu minema. Inimene pelgab, et ta ei jää uuesti magama ja arvutab, mitu tundi tal und veel jäänud on. Stress aga tõuseb ja uinumisest ei tule midagi välja.

Mis aga üldse ajab nii jumalavallatul tunnil nagu kell kolm üles?

Stress

Pihli sõnul on tööstress üks suurimaid põhjuseid, miks naised öösel üles ärkavad. Stressis keha ei suuda lõdvestuda ja end korralikult välja puhata. Pihl kirjeldab stressi mõju unele kui nõiaringi. «Paljud inimesed arvavad, et kui magad ühel ööl halvasti, jääd järgmisel ööl kiiresti magama. Kuid pärast kehva und on päev pingeline ja ka järgmisel ööl ei maga hästi, sest stressihormoonid pole langenud,» selgitas ta.

Uneapnoe

Unetust ja öist ärkamist võivad mõnikord põhjustada valu või unehäired, näiteks uneapnoe. «Uneapnoe on naistel üsna sageli märkamatu. Seda seostatakse õhupuudusega, aga see ei pruugi tähendada norskamist. Ülekaalulisus võib näiteks soodustada uneapnoe tekkimist. Kui pead öösel korduvalt tualetis käima, võib seegi olla uneapnoe tunnuseks. Nimelt võib uneapnoe suurendada uriini hulka,» rääkis Pihl.

Vajadus tualetti minna

Pihli sõnul on öine tualetis käimine tavaline, eriti kui jõid õhtul palju vedelikku. Mõnikord võib halva une põhjuseks olla aga see, et pead korduvalt vetsu lausa tormama. «Naistel on sageli närviline või üliaktiivne põis,» ütles Pihl. «See võib sind äratada, kui enne uinumist on palju asju meeles ja stressitase kõrge. Unetusega seotud ärevus suurendab põie üliaktiivsust.»

Rahutud jalad

See on sündroom, mis esineb kõige sagedamini üle 50-aastastel inimestel, kuid ka noorematel. Rahutute jalgade käes kannatajatel on sageli raske uinuda, aga ka ärgata. Sümptomid on ebameeldivad aistingud ja valud jalgades, kipitus, ülekuumenenud või külmad jalad, vajadus jalgu liigutada. Probleem on sageli pärilik, kuid selle taga võivad olla ka muud tegurid, näiteks rasedus või rauapuudus.

Elustiil

Paljud inimesed panevad öisele unele põntsu süües ebaregulaarselt. Kui samas voodis magavad näiteks lapsed või koer, ei pruugi sa samuti korralikult magada. Ent kõige olulisem on leida rütm ja sellest kinni pidada, ka puhkepäevadel.

Telefoni ja arvuti kasutamine

Kui loed õhtuti meile või sirvid sotsiaalmeediat, siis on aeg sellest harjumusest vabaneda. Telefon enne magamaminekut raskendab uinumist, aga põhjustab ka liigvarajast ärkamist, ütles Pihl väljaandele MeNaiset.

Tagasi üles