Dietoloogi Jess Cordingi sõnul on kõige tervislikum leida tasakaal eri tüüpi kalade vahel, mida sööte (nt rasvasem kala vs valge kala; väike kala vs suur kala). «Kui keegi sööb tuunikala pikka aega iga päev, on võimalik tarbida ohutust enam elavhõbedat, kuna suuremad kalad sisaldavad tavaliselt rohkem elavhõbedat,» selgitas ta.
Allpool on kirjas viis kala, mis loodetavasti annavad nädalamenüü koostamisel sulle inspiratsiooni.
Üks mitmekülgsemaid ja populaarsemaid kalu on maitsev ja toitainetest pakatav lõhe. Sealt saab oomega-3-rasvhappeid, D3-vitamiini, valku ja B12-vitamiini.
Oomega-3-rasvhapped: 2209 mg
See väike kala sisaldab seleeni (mis toetab kilpnäärme tervist) ja oomega-3-rasvhappeid. Cording soovitab alustada õlis anšoovistest. Võid neid oliividega püreestada ja röstsaiale määrida või kasutada seda maitseaktsentina salatites, salati- või pastakastmes.
100 grammi õlis anšoovised
Oomega-3-rasvhapped: 2094 mg
Teine suurepärane oomega-3-rasvhapete, B12- ja D-vitamiini allikas on makrell. See on rasvasem kui tuunikala, kuid mahedama maitsega kui sardiinid või anšoovised. Makrellikonservi võid määrida näiteks röstsaiale.
100 grammi küpsetatud makrelli
Oomega-3-rasvhapped: 1309 mg
Sarnaselt anšoovistega (kuigi suuremad ja mahedamad), on ka sardiinides palju oomega-3-rasvhappeid, B12-vitamiini, mineraale ja kaltsiumi – kui sööd luudega. Sardiine võib püreestada ja serveerida röstsaial, visata salatisse või keerata vrapi sisse.
Oomega-3-rasvhapped: 982 mg
Tuunikala on hea oomega-3-rasvhapete, B12- ja D-vitamiinide, joodi ja seleeni allikas. Kuna tegemist on suurema kalaga, tuleb seda süüa vähe, et organismi ei satuks liiga palju elavhõbedat. Lisa tuunikala näiteks salatisse või pastaroogadele.
100g küpsetatud tuunikala
Oomega-3-rasvhapped: 345 mg