Kõnni end saledaks

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmad lähevad taas ilusamaks ja saabub aeg, mil toas püsimine on suisa raske. Kui jooksmine käib sul üle jõu, siis võiksid oma tervise nimel rohkem kõndida.

Veidi kõndida viitsivad ka kõige laisemad, kirjutab Zest. Kõndimine tõstab vöökoha, istmiku ja jalgade toonust ning vähendab oluliselt südamehaiguste tekkeriski.

Õige tehnika

Kui soovid kõndida treeningu nimel, siis on selleks pisut teine tehnika kui näiteks poodides jalutamisel. Kui õpid õigel viisil käima, siis teed seda kauem ja kiiremini ning tulemused on paremad.

  • Kõnni kiirete ja lühikeste sammudena, toetudes esiteks kannale ja seejärel surudes edasi varvasteni.
  • Tõmba kõht sisse – kui kaasad oma kõhulihased ja puusad tõusevad üles, siis tugevneb piht ja ka tuharad. Hoia puusad ja vaagen stabiilsena ning proovi neid liikudes mitte keerata, et rõhk jääks istmikulihastele ja torsole.
  • Liiguta käsi – suru käed kergelt rusikasse ja kiiguta oma neid 90-kraadise nurga all keha keskele, et saaksid aeroobset treeningut.

Sea endale eesmärk

Et kõmpimine tasuks ära, võiksid oma edusamme numbrites mõõta. Võiksid kõndida vähemalt 7500 sammu päevas. Kanna esialgu sammulugejat, et vaadata, kui palju sa tavaliselt kõnnid. Võta see endale alguspunktiks ja tee plaan, et kõndida iga päev järjest rohkem.

Tõsta tempot

Selleks, et lonkimisest saaks rasvapõletussessioon, pead leidma oma keskmise kiiruse. Liiguta oma käsi kiiremini ja tõsta tempot kuni tunned, et kõnnist saab sörk – see kiirus võrdub 10. pingutustasemega. Kui oled vormis, siis on sinu parimaks kiiruseks 7 kuni 8, kuid kui oled alles alustanud, siis võiks su kõnnikiirus olla vähemalt 5 või 6.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles