Mitte sina pole paks, kleit on läinud peenemaks!

Silueti moeetendus Ammende villas. Foto: Kristi Pajusalu
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Ongi käes! Advendiaeg algas. Kuid ühes sellega aasta kõige pidudetihedam kuu, kus üks ball, vastuvõtt ja pidu hingab teisele kuklasse ja tundub, et mitte midagi selga panna ei ole! Tuleb tuttav ette? Silueti moeetendus Ammende Villas pakkus küllaga päästvaid ideid. 

Midagi ju on, aga...

Esimene häda, mis pidudeks valmistudes riietumise raskeks teeb, on kleitide kurikaval komme kapis seistes kokku tõmbuda. Aasta eest paras olnud litterkleit näeb selga sikutades välja nagu vorstinahk? No minu puhul on see küll nii! Ärge katsugegi vihjata neile veiniklaasidele, juustuvaagnatele ja sefiiridele, mis vahepealsel ajal mu hammaste taha kadusid. Võtan appi mõnusa moeka enesepettuse ja ütlen endale rahustavalt: «Mitte sina pole paks, kleit on läinud peenemaks!»

Loe ka: KEEGI POLE PAKS | Moelooja: «Kui hästi otsida, siis igal naisel on taljet!»

Silueti moeetendus Ammende villas.
Silueti moeetendus Ammende villas. Foto: Marko Tõll

Loe ka: Kirill Safonov: «Vahet ei ole, kui vana on naine! Loeb hoopis...»

Teine häda peitub selles, et – tunnistame seda või mitte – ka rõivastel on emotsionaalne väärtus. On küll ääretult keskkonnasõbralik sama kleiti sada korda kanda, aga mis siis, kui ta lihtsalt ei tekita enam seda mõnusat peoelevust ja glamuurset tunnet, mida üks hea peokleit tegema peaks? 

Loe ka: INTERVJUU | Tiina Talumees: just see on värv, milles eestlased head välja näevad

Kolmas häda on tume trendipalett. Heakene küll, lepid olukorraga, et kodusest kapist midagi selga pandavat ei leidu ja sead sammud moeoste tegema. Vaatad vasakule või paremale – igal pool must meri! Mõne värvi sekka ehk saab, aga needki kalduvad olema tumedamate killast. Kuidas see hämar nukrameelsus minu peotuju kergitada suudab?

Leia inspiratsiooni videost: AASTALÕPUMOOD | 50 kuldset varjundit

Silueti moeetendus Ammende villas.
Silueti moeetendus Ammende villas. Foto: Krista Zõhtsõk

Ebatäiuslikult jõulune moeetendus Silueti stiilis

Ammende Villas toimus 2. detsembril väga inspireeriv moeetendus, mis andis külluses ideid pühadeajal säramiseks. Teema oli «Ebatäiuslikult ilus».

Stilist Eleri Kaljurand soovitas kleidid ja pidulikud sätendavad jakid paari panna teksapükstega. Miks ka mitte, kui sündmus ülemäärast pidulikkust ei eelda? Huvitava aktsendi andsid karvased kingakesed ja Kirill Safonovi uhked peakatted.

«Ebatäiuslikult jõulune moesõu on kombinatsioon uuest ja vanast, glämmist ja teksadest,» kirjeldab moeetenduse stilist Eleri Kaljurand. Niisiis polegi vaja palehigis vaid uut kleiti taga ajada! Mänguruum on märksa avaram.

«Maailm on täis riideprügi ja selleks, et seda vähendada, tuleb arukalt riidekappi täiendada. Midagi disainerilt ja midagi taaskasutusest, see on minu põhimõte. Eesti disain on suurepärane ja seda on väga huvitav kombineerida juba olemasolevate riideesemetega. Tahame näidata, et just vana ja uut kombineerides saame kõige huvitavama rõivakomplekti. Igaks peoks ei ole vaja uut kleiti, vaid üht kleiti saab kanda mitut moodi. Kui näiteks sõbrannale jõulude ajal külla minna, saab vanade teksade peale visata glitter-jaki ja kokku tuleb glamuurne, aga samal ajal mugav riidekombinatsioon,» avab stilist oma mõttemaailma. Eleri teab, et kellegi vana on teise uus ja erilised disaineresemed võiksid kapis olla igavesti.

Pärast moeetendust kostitas Villa Ammende külalisi maitsva jõuluse õhtusöögiga. Õhtut juhtis Meisi Volt, kes vestles loovhing Leslie Laasneriga. Peo krooniks valis külalistele muusikat seesama multitalent, kes muusikuna kannab nime Leslie Da Bass. 

Pidulikk õhtusöök Ammende villas.
Pidulikk õhtusöök Ammende villas. Foto: Kristi Pajusalu

Lahendame loovalt!

Esimene lahendus on varuda ettenägelikult pidulikke rõivaid, mis poleks kehakuju suhtes nii meeletult kapriissed. Talje rõhutamine on kaunis, aga moesiluetil on palju alternatiive – avarama lõike puhul pole seda hirmu, et kapis oma aega ootavad kleidid väikseks jääksid. Samuti on hea mõte panustada elastsetele materjalidele ja rõivaste ringitegemisele. Mõni ülearu optimistliku meelelaadiga kaunitar korjab kappi ka kleite, «millesse ma kohe-kohe mahtuma hakkan». Need seisavad seal kogu elu. Kõige parem on omada garderoobi, mis sobib kandjaga ja austab sind just sellises kujus ja kaalus, nagu parasjagu oled. Eriti heale peokleidile on juba sisse õmmeldud arukas «maitsva õhtusöögi varuruum». Usu, neid tuleb!

Vaata, mida pakuvad kodumaised tippmoeloojad: SAA KÕIGEST OSA! | Tallinna moenädal näitas kõrget klassi ja julgeid paljastusi NB! Lugu ja galeriid on avatud kõigile!

Ka stiilne suur kampsik koos sädelevate pükstega on imetabane peoriietus! Just plaanides mõnd ahvatlevat õhtusööki... Nora Isle by Mariann Saar
Ka stiilne suur kampsik koos sädelevate pükstega on imetabane peoriietus! Just plaanides mõnd ahvatlevat õhtusööki... Nora Isle by Mariann Saar Foto: Rene Lutterus

Teine lahendus on kasutada nutikat ja mängulist stilistikat. Väga põnevaid võimalusi pakuvad pidulikud jakid, mida leiab Nora Isle ja Liina Steini valikust. Kanna teksastega, stilettodega või samast kangast läbipaistvate peopükstega. Fantaasiapiirid muudab märksa avaramaks pesukollektsiooni aarete kombineerimine päevarõivastega. Näiteks Kris Sooniku Laungerie pakub selleks põnevaid sulgedega komplekte ja läbipaistvast tüllist seelikuid-kleite. Alati kindel trump on tugev värv - sel talvel tingimata punane, nagu soovitab Kirill Safonov.

Seesama vana kleit saab uue näo, kui kanda seda teiste kingade, ehete, lisanditega. Proovi näiteks uljast moehitti, värvilisi sukki tavaliste mustade asemel! Kingad ei pea sugugi olema kleidi tooni. Miks mitte hoopis rõhutatult teist tooni? Või sootuks karvased? Ka saapad on suurepäranse valik. Ja vabalt võib mängu võtta ka suvised avatud stilettod – ballidele vägagi kohased. Või ajalooliste daamide peleriinid, boad ja pikad kindad – taas saab kleit hetkega uueks.

Siluett annab head stiilinõu:

  • Mängi kingadega – üks eriline, võimalikult uljas kingapaar annab ka vanale kleidile uue näo.
  • Kasuta peakatteid. Kõik daamid teadsid kübara võlujõudu, miskipärast enamik naisi neid enam ei kanna. See ongi suurepärane võimalust särada ja teistest glamuursemana mõjuda!
  • Teksad peole. Kui ilm on külm, sukad katki või lihtsalt ei taha oma jalgu näidata, siis võid südamerahus kleidi alla panna teksased või muidugi pükse.
  • Pesu peole. Pesu võib piiluda. Ja pesumaailmas on ka palju põnevaid läbipaistvaid loungerie-esemeid, millega kihilisi tervikuid moodustada – avasta, see on äge!
  • Litter päästab päeva.
  • Suusakampski on seksikas.
Piisaks juba ühest efektist, aga siin on kõik koos: erilised kingad, peakate ja pidulik jakk teksastega. Silueti moeetendus Ammende villas.
Piisaks juba ühest efektist, aga siin on kõik koos: erilised kingad, peakate ja pidulik jakk teksastega. Silueti moeetendus Ammende villas. Foto: Marko Tõll
Pesukollektsioonist pärinev läbipaistev kleit sobib suurepäraselt peole! Silueti moeetendus Ammende villas.
Pesukollektsioonist pärinev läbipaistev kleit sobib suurepäraselt peole! Silueti moeetendus Ammende villas. Foto: Marko Tõll
Tahad särada? Võta litrid appi, need töötavad alati! Silueti moeetendus Ammende villas.
Tahad särada? Võta litrid appi, need töötavad alati! Silueti moeetendus Ammende villas. Foto: Krista Zõhtsõk
Suusakamps sädeleva seeliku ja kontsaga – talvine ja lahe glamuuri tõlgendus. Silueti moeetendus Ammende villas.
Suusakamps sädeleva seeliku ja kontsaga – talvine ja lahe glamuuri tõlgendus. Silueti moeetendus Ammende villas. Foto: Kristi Pajusalu
Pane kleidi peale selline lummavalt kaunis roosidega peleriin ja mitte kellelgi ei jätku enam silmi kleidile, mida sa oled võib-olla juba mitmeid aastaid kandnud. Ja seda trikki saab veel mitme teisegi kleidiga korrata! Mammu Couture Tallinn Fashion Week 2023 sügis.
Pane kleidi peale selline lummavalt kaunis roosidega peleriin ja mitte kellelgi ei jätku enam silmi kleidile, mida sa oled võib-olla juba mitmeid aastaid kandnud. Ja seda trikki saab veel mitme teisegi kleidiga korrata! Mammu Couture Tallinn Fashion Week 2023 sügis. Foto: Erlend Štaub / TFW

Ehetele kehtib pidude hooajal soovitus – mida rohkem, seda uhkem! Kes siis tahaks kõigi nende ehitud ruumide, kaunistatud laudade ja jõulupuude kõrval kõvasti kahvatuma ja igavamana varju jääda? Ja ongi lahendus leitud – kui ehted domineerivad, saab kleidist foon. Ja ootused tema emotsionaalsele väärtusele on märksa leebemad.

Ehted on tähtsaim osa riietusest! Ei usu? Vaata inspireerivat hetke Julia Maria Künnapi ehtekollektsiooni esitlusest, mis tõi talendile Hõbenõela.
Ehted on tähtsaim osa riietusest! Ei usu? Vaata inspireerivat hetke Julia Maria Künnapi ehtekollektsiooni esitlusest, mis tõi talendile Hõbenõela. Foto: Erlend Štaub

Kolmas lahendus on ignoreerida teadlikult trendi ja kaubandust. Tark naine ei lähe peokleiti otsima kaubanduskeskusesse – tõenäosus oma kleiditeisikuga kohtuda on väikeses Eestis äraütlemata suur! Tark naine läheb disaineri ateljeesse. Esiteks saab ta midagi unikaalset ja ka valmis mudelite valik on aastalõpul suur – väga võimalik, et astud moemaja uksest sisse ja viis minutit hiljem sobiva kleidiga juba välja. Moeloojad ütlevad ausalt, kas sama mudelit või kangast on veel, nad ei varja seda infot, teades, kui oluline on inimestele ainulaadsus. Eesti moeloojad interpreteerivad trendi igaüks omal moel ja värvipuuduse üle päris kindlasti kurta ei tule. 

Kes ütles, et värve on vähe? Eesti moeloojate loomingus on neid küllaga! Riina Põldroosi kollektsioon Stardust, moemajast Embassy of Fashion.
Kes ütles, et värve on vähe? Eesti moeloojate loomingus on neid küllaga! Riina Põldroosi kollektsioon Stardust, moemajast Embassy of Fashion. Foto: Erlend Štaub

Moelooja juurde minekul on veel mitu salatrumpi, mida need, kes ateljeedes seni käinud ei ole, ei pruugi teada. Esiteks on disainer alati ka suurepärane stilist, need oskused käivad komplektis. Ja ta on isiklikult huvitatud, et tema loomingu kandja vapustavalt kaunis välja näeks. Nii soovitab ta sulle tõenäoliselt kohe ka lisandeid ja jumestust, millega peole minna. Ja need on professionaali perfektsed soovitused!

Kirill Safonov disainib iga rõiva kandja järgi nii, et see tunneb end kuningannana, laval võrratu Liina Orlova.
Kirill Safonov disainib iga rõiva kandja järgi nii, et see tunneb end kuningannana, laval võrratu Liina Orlova. Foto: Erlend Štaub / TFW

Teiseks saad sa disaineri käest rõiva, mis sobib perfektselt su figuuriga. Enamik naisi muide ei sobi standardsetesse suurustesse, ikka on all tiba üle või kusagil gramm vähem, selg pikk, talje liiga madalal. Moekunstnik kohendab rõiva täpselt sinu järgi. Ja kõige krooniks saad individuaalse elamuse Eestis kätte sama hinna eest, mida pakuvad poed. 

Stiilne, avar, põnev – kleit, mida kannad uhkuse ja rõõmuga mitu hooaega. Ja vaata kui intrigeeriv stilistika – sellestki tasub eeskuju võtta! Iris Janvier, vaata varrukaid!
Stiilne, avar, põnev – kleit, mida kannad uhkuse ja rõõmuga mitu hooaega. Ja vaata kui intrigeeriv stilistika – sellestki tasub eeskuju võtta! Iris Janvier, vaata varrukaid! Foto: Erlend Štaub / TFW
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles