SAA KÕIGEST OSA! Tallinna moenädal näitas kõrget klassi ja julgeid paljastusi (2)

Tallinn Fashion Week
Brand No.8 Foto: Erlend Štaub/TFW
Copy

Eesti suurim ja mõjuvõimsaim moesündmus Tallinn Fashion Week ujutas linna üle uute ideede ja tähesäraga. Kohale tuli publikut ärieliidist mõjuisikuteni, vahele ärksaid moekirglikke inimesi igalt elualalt. Moetaevasse tõsteti uued kroonitud pead ning uued tulijad üllatasid erakordselt hea maitse ja materjalitunnetusega.

Kuidas moelaval meelde jääda? Paugutada ja paljastada, et kollektsioonile tähelepanu kindlustada? Jah, seda võib vabalt teha, aga vaid siis kui asjal on tähendus. Kuid eesmärk on moel midagi hoopis muud. Ja meelde jääb see, mis tekitab tugeva tunde.

Kultuurikatla minimalistlikult mustad ja kõrgete lagedega ruumid loovad moevaatemängude eksponeerimiseks ideaalse fooni. Miski ei konkureeri, looming saab mängida esimest viiulit. Kuid Tallinn Fashion Weeki ajal tekib küll kohati soov, et need seinad võiksid kummist olla, mahutamaks veelgi enam moepublikut. Kuldnõela ja Hõbenõela galal oli tunne, et tõepoolest kõik on kohal!

Leia kõik Tallinn Fashion Weeki lood, suured galeriid, videod ja intervjuud siit lehelt!

Kuldnõela võitja Liisi Eesmaa kutsus publiku kaasa oma unikaalsesse liisiversumisse, kus pole ees ahistavaid piire ning mustrites korduvad hüpnootilised lood. Kas korraga saab luua pöörast energiat, kosmilist rahu ja troopilist kergemeelsust? Seda suudab tõesti kogu maailmas ainult Liisi Eesmaa.
Kuldnõela võitja Liisi Eesmaa kutsus publiku kaasa oma unikaalsesse liisiversumisse, kus pole ees ahistavaid piire ning mustrites korduvad hüpnootilised lood. Kas korraga saab luua pöörast energiat, kosmilist rahu ja troopilist kergemeelsust? Seda suudab tõesti kogu maailmas ainult Liisi Eesmaa. Foto: Eero Vabamägi

Ja vaatemängu kohta ütles ülivõrdes sõnu mitu moeprofessionaalist saalisolnut: «Nii kõrget taset näeb ikka harva! Igaüks oleks mõnel teisel aastal vähimagi vaevata võidu koju toonud.» Kuldnõela võitis moekunstnik Liisi Eesmaa, kes ilmselgelt kuulub Eesti eredaimate ja isikupäraseimate talentide hulka. Iga loomingukilluke, milles on Liisi puudutust, on sekundiga äratuntav – seda suudab ka maailma mastaabis vaid käputäis meistreid.

Loe Liisist pikemalt: «Noorena lõin kollektsioone läbi südamevalu, aga see viis mind ennast halba kohta»

Julia Maria Künnapi imeline ehtekollektsioon ühes kunstiliselt geniaalse vaatemänguga tõi talendile Hõbenõela võidu. Kogu saal ahhetas vaimustusest.
Julia Maria Künnapi imeline ehtekollektsioon ühes kunstiliselt geniaalse vaatemänguga tõi talendile Hõbenõela võidu. Kogu saal ahhetas vaimustusest. Foto: Erlend Štaub

Hõbenõelaga pärjati ehtekunstnik Julia Maria Künnap, keda imetleb kohalik erialaring ja muu maailm, nüüd ka laiem avalikkus. Tema signatuurtehnikas «sulavad kivid» on maailma tippgaleriides. Loovgeeniuse võimsust näitas ka viis, kuidas ta oma kollektsiooni esitles – lummava multikunstisündmuse vormis, kus ehted, graatsia ja muusika moodustasid haarava harmoonia.

Loe Julia Mariast pikemalt: Eesti talent alustas koduköögi kraanikausis. Nüüd tunneb teda pool maailma! 

Aldo Järvsoo kollektsioon Black Heart oli must kui öö. Disainer tunnistas, et pani teadlikult kokku provokatsiooni, seksikuse, depressiooni ja varjupoole ning üllatus ka ise, kui põnevana see kõik ellu ärkas. Kaunid vormid ja aldolik sümmeetria võlusid ka neid, kes musta tavaliselt kanda ei taha.
Aldo Järvsoo kollektsioon Black Heart oli must kui öö. Disainer tunnistas, et pani teadlikult kokku provokatsiooni, seksikuse, depressiooni ja varjupoole ning üllatus ka ise, kui põnevana see kõik ellu ärkas. Kaunid vormid ja aldolik sümmeetria võlusid ka neid, kes musta tavaliselt kanda ei taha. Foto: Erlend Štaub
Riina Põldroosi tähetolm matkab endiselt disaineri muinasjutulises galaktikas. Ainult Riina oskab säraga mängida moel, et see iialgi edevusse ei lasku. Mood modernsetele aristokraatidele, keda eestlaste hulgas on hinge poolest korralik kogukond.
Riina Põldroosi tähetolm matkab endiselt disaineri muinasjutulises galaktikas. Ainult Riina oskab säraga mängida moel, et see iialgi edevusse ei lasku. Mood modernsetele aristokraatidele, keda eestlaste hulgas on hinge poolest korralik kogukond. Foto: Erlend Štaub

Tallinn Fashion Week tõi nelja päeva jooksul lavale keskmiselt veerandsada kollektsiooni. Leidus nii meisterlikku käistööd kui ka mugavamaid tänavamoe tõlgendusi. Läbivaks jooneks oli energia ja värvivajadus, mida täiendas musta suurejooneline tagasitulek ning beežide-hallide toonide rafineeritud palett. Igaühel on vabadus valida, kas ta ootab oma riietelt täiendavat energiasüsti ja tujutõstvat efekti või eelistab end pakkida turvatunnet lisavasse värvivaesesse kookonisse.

Katrin Kuldma tõi Amanjeda märgi all laval palju heas mõttes oodatut – tema märksõnad on läbi aastate olnud minimalistlik laad ühes luksuskangastega.
Katrin Kuldma tõi Amanjeda märgi all laval palju heas mõttes oodatut – tema märksõnad on läbi aastate olnud minimalistlik laad ühes luksuskangastega. Foto: Erlend Štaub/tfw
Katrin Kuldma soovitab meestel taasleida tee ülikondadeni, sest need on mugavamad kui kunagi varem. Lisaks hallidele ja neutraaltoonidele võiks eksperimenteerida killukese värviga.
Katrin Kuldma soovitab meestel taasleida tee ülikondadeni, sest need on mugavamad kui kunagi varem. Lisaks hallidele ja neutraaltoonidele võiks eksperimenteerida killukese värviga. Foto: Erlend Štaub/tfw
Oksana Tanditi hõbeda ja halli skaalal mängiv kollektsioon võlus kehtestava konkreetsuse ja jõulise naiselikkusega. Enda maksma panemiseks pole vaja saltot visata ega tähelepanu kerjata, vaid teada oma trumpe.
Oksana Tanditi hõbeda ja halli skaalal mängiv kollektsioon võlus kehtestava konkreetsuse ja jõulise naiselikkusega. Enda maksma panemiseks pole vaja saltot visata ega tähelepanu kerjata, vaid teada oma trumpe. Foto: Erlend Štaub/tfw

Vaata siit kogu Oksana kollektsiooni täismahus:

Eesti moemeistrite kõrgliigast näitasid imelisi kollektsioone Aldo Järvsoo ja Riina Põldroos. Tavaliselt triona tegutsev ​ Embassy of Fashioni moemaja meeskond oli sel korral laval duona, kuna Ketlin Bachmann sai austava nominatsiooni Kuldnõelale.

Katrin Kuldma kuulub samuti Eesti moe kullafondi ning on moenädalal üles astunud algusaegadest saati, tema naasmine pealavale oli samuti oodatud uudis. Lisaks tõi professionaalselt väga küpse kollektsiooni lavale Oksana Tandit, kes samuti on mõnel viimasel aastal väiksemate lavadega piirdunud. Asjata – just Eesti moekunsti pealava on õige koht eredate annete jaoks!

Brand No.8 maaväline naiselikkus kõige puhtamal kujul võlus moepublikut ka sel sügisel. Särast ja sädelusest peente gammadeni, jätkuvad võrkkanga ja narmaste mängud ning naiselikult puhas siluett.
Brand No.8 maaväline naiselikkus kõige puhtamal kujul võlus moepublikut ka sel sügisel. Särast ja sädelusest peente gammadeni, jätkuvad võrkkanga ja narmaste mängud ning naiselikult puhas siluett. Foto: Erlend Štaub/tfw
Brand No.8 FOTO: Erlend Štaub/tfw
Brand No.8 FOTO: Erlend Štaub/tfw Foto: Erlend Štaub/tfw

Vaata siit kogu Brand No.8 kollektsiooni galeriid!

Brand No.8 kollektsioon on mitmel viimasel hooajal püsinud publiku lemmikute seas. Jätkusid kõik Svetlana Puzorjova varem alustatud moerännakud – kooskõla otsimine sisekosmose ja universumi vahel, võrgud, drapeeringud ning delikaatsed gammad. Milles on see kollektsioon ületamatu? Imeliselt kehakuju rõhutavad ja hästiistuvad lõiked, mis voolivad diskreetselt, samas tundlikult välja naiseliku silueti, muutumata iial pealetükkivaks.

Toivo Freeman Pilt paistab pinnapealsel pilgul šokikunstnikuna, kuid tegu on siiski kontseptualistiga, kes tähenduseta asju ei tee. Korraliku kärgatuse jagu virgutavat moe hulljulgust on kindlasti see, mis eestlastele tervistavalt mõjub.
Toivo Freeman Pilt paistab pinnapealsel pilgul šokikunstnikuna, kuid tegu on siiski kontseptualistiga, kes tähenduseta asju ei tee. Korraliku kärgatuse jagu virgutavat moe hulljulgust on kindlasti see, mis eestlastele tervistavalt mõjub. Foto: Erlend Štaub/tfw
Alexanderlingi etendus tõi lavale seksika raamatukogustiili liites asjalikku ja paljastavat, konservatiivset ja mängulist. Üks huvitavamaid etendusi ka lavastuslikust vaatest.
Alexanderlingi etendus tõi lavale seksika raamatukogustiili liites asjalikku ja paljastavat, konservatiivset ja mängulist. Üks huvitavamaid etendusi ka lavastuslikust vaatest. Foto: Erlend Štaub/tfw
Kui hea, et Eesti moepublik sai vahetult tuttavaks Londonis tegutseva eestlase Johanna Parvega! Täiesti uus mõõde funktsionaalsele stiilile, ühes kosmiliselt põnevate lahenduste ja maha keeramata fantaasialennuga – võimas!
Kui hea, et Eesti moepublik sai vahetult tuttavaks Londonis tegutseva eestlase Johanna Parvega! Täiesti uus mõõde funktsionaalsele stiilile, ühes kosmiliselt põnevate lahenduste ja maha keeramata fantaasialennuga – võimas! Foto: Erlend Štaub

Äsja moedebüüdi teinud Nora Isle ja Toivo Freeman Pilt olid laval veelgi uljamate ja kraadikese küpsemate etendustega, tuues kumbki moenädalale kaasa oma andunud fännide seltskonna. Selle sügise rosinaks oli aga Ärni Blum – pehmest siidmohäärist kallistavate kudumite kollektsioon, mis oli sõna otseses mõttes mood kõigile meeltele. Volüümikas, samas sulgkerge ja täiesti isikupärase pitseriga. Väga hästi valitud debütant väärikasse Eesti moeseltskonda!

Vaata videointervjuud disaineriga ja suurt galeriid etendusest: UUS TÄHT! | Andekas moelooja, kes peitub vanaisa nime varju

Ärni Blumi kollektsioon
Ärni Blumi kollektsioon Foto: Erlend Štaub

Reedel sai moepublik osa ka Riia ühe põnevama talendi Natalija Jansone moeideedest ning nautida alati kõige kõrgema energialaenguga etenduste hulka kuuluvat Iris Janvieri kosmopoliitset etendust.

Mairo Seire tõi lavale endale omase uljuse nii värvis kui vormis. Neid bravuurikaid Pipisid vaadates ei tajugi esmalt, et kogu kollektsioon tõukub ärevusest ja paanikahoogudest, kuid just niisugune on disaineri lugu.
Mairo Seire tõi lavale endale omase uljuse nii värvis kui vormis. Neid bravuurikaid Pipisid vaadates ei tajugi esmalt, et kogu kollektsioon tõukub ärevusest ja paanikahoogudest, kuid just niisugune on disaineri lugu. Foto: Eero Vabamägi
Marilin Sikkal pakkus mugavat, kallistavpehmet ja paitavat moepuhkust. Tema looming on kerge kanda ning tõstab fookusse kandja, soovimata ise domineerida. Erilisest soojustest kantud kollektsioon.
Marilin Sikkal pakkus mugavat, kallistavpehmet ja paitavat moepuhkust. Tema looming on kerge kanda ning tõstab fookusse kandja, soovimata ise domineerida. Erilisest soojustest kantud kollektsioon. Foto: Erlend Štaub/tfw
Mammu Couture’i disainer Maria Tammeorg tunnistas, et nii hullumeelselt suurt investeeringut, nagu vajas seekordne kollektsioon, ei olegi ta varem teinud. Miljonid käsitsi tikitud roosid ja ühekaupa peale õmmeldud rombid. Lummav!
Mammu Couture’i disainer Maria Tammeorg tunnistas, et nii hullumeelselt suurt investeeringut, nagu vajas seekordne kollektsioon, ei olegi ta varem teinud. Miljonid käsitsi tikitud roosid ja ühekaupa peale õmmeldud rombid. Lummav! Foto: Erlend Štaub/Tfw

Valisime kaleidoskoopi mõned säravamad hetked moelavalt ning nimed, mis tasub meelde jätta. On suur luksus kanda moekunsti, mis loodud just siin ja just meie inimestele mõeldes. Eriti veel teades, et tõelise unikaaldisaini hinnast tuleb Eestis välja käia napilt kolmandik, kui sedagi. Siinsed loojad töötavad paljuski sisemise põlemise toel ja loomise rõõmust, sest näha enda disaini kellegi seljas ellu ärkamas on päris eriline tunne.

Karolin Kuusiku kollektsioon Ülestähendused näitas autori erilist annet luua terviklikke lugusid ning neid ka lõpuni veenvalt välja mängida. Mahakeeratud värv aitas mõjuda siluetil, detailil ja tähendusel. Äärmiselt meisterlik ja kaunis moeelamus.
Karolin Kuusiku kollektsioon Ülestähendused näitas autori erilist annet luua terviklikke lugusid ning neid ka lõpuni veenvalt välja mängida. Mahakeeratud värv aitas mõjuda siluetil, detailil ja tähendusel. Äärmiselt meisterlik ja kaunis moeelamus. Foto: Erlend Štaub
Ketlin Bachmanni kollektsioon Libre comme l’art näitas Ketlini erilist oskust detailiga töötada ning igast killust terve maailm välja võluda. Raudrüü, mis oleks õhkõrn nagu tuuleiil? Enne Ketlini kollektsiooni sellist asja moemaailmas olemas ei olnud, nüüd on.
Ketlin Bachmanni kollektsioon Libre comme l’art näitas Ketlini erilist oskust detailiga töötada ning igast killust terve maailm välja võluda. Raudrüü, mis oleks õhkõrn nagu tuuleiil? Enne Ketlini kollektsiooni sellist asja moemaailmas olemas ei olnud, nüüd on. Foto: Erlend Štaub

Tuline moemelu Postimehest

  • Veel rohkem parimat Eesti moodi leiad leheküljelt tfw.postimees.ee
  • Vahetud muljed kohapealt, intervjuud disainerite ja seltskonnatähtedega, täismahus galeriid ja kogu tuline moemelu.
  • Saa kõigest osa, nagu oleksid ise esireas istunud!
TFW esifashionista Meisi Volt. Vaata kindlasti ka stiilse moepubliku galeriisid.
TFW esifashionista Meisi Volt. Vaata kindlasti ka stiilse moepubliku galeriisid. Foto: Erlend Štaub

Siit saad osa kõigi nelja moepäeva ülevaadetest:

Moenädala esimene päev: lava vallutasid tähetolm ja tõrksalt suureks kasvanud Pipid

Moenädala teine päev tõi lavale tükikese kosmost ja hiigeltreeningseaded

 Moenädala kolmas päev: näha sai pehmeid kudumeid ja ilmastikukindlaid heatujurõivaid

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles