Kirill Safonov: «Vahet ei ole, kui vana on naine! Loeb hoopis...» (1)

Video ja galerii
Lummav Liina Orlova modellina laval veenab kõiki: vanus ei vähenda naise sarmi mitte grammigi! Foto: Erlend Štaub/TFW
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Lõpuks ometi üks positiivne moemuutus: vanus ei ole enam tabu! Ilu ei tähenda noorust. «Vahet ei ole, kui vana on naine. Loeb hoopis see, et tal oleks särts sees,» ütleb tunnustatud moelooja Kirill Safonov. Nii et lõpeta vanuse pärast põdemine. Vaata videot!

Eesti moemaastikul eristub Kirill Safonov täiesti unikaalse käekirjaga. Tema vormid, julged triibumustrid, koloriit ja põnevad detailid on nagu stiilne signatuur. Kuid lisaks moelooja meisterlikkusele on Kirill ka väga otsekohene soovitaja ja moe mõtestaja. Kuna oleme moemaastikul aastaid koostööd teinud, ütleme teineteisele sina. 

Mitte ühtegi moeetendust ei oodata nii palju kui seda kõige magusamat rosinat, mis jäetakse moenädala finaali – magustoiduks – ja Tallinn Fashion Weekil oli see Kirill Safonovi kollektsioon.

Moekunstnik Kirill Safonov oma ateljees. Vaata ka videointervjuud!
Moekunstnik Kirill Safonov oma ateljees. Vaata ka videointervjuud! Foto: Konstantin Sednev

Mida sel korral näitasid?

Tõin lavale hästi ilusa naiseliku kollektsiooni, mis meeldis päris paljudele, ja ma ise disainerina olin väga rahul. Kõik õnnestus. Ootused on ka päris kõrged. Ja iga kord suudan omaenda seatud latist üle hüpata.

Ja see kübar! Kuidas suudad panna tohutu suure peakatte niimoodi paika, et see tundub maailma kõige loomulikum asi?

Ma arvan, et see on kunst. Ma ei tea ise kunagi lõpuni, mis tulemus on. Kui ma töötan, konstrueerin kübarat, katsetan ja vaatan, kas läheb või ei lähe. Tihti tulevad mu peakatted ühes eksemplaris. Ma olen rõivakunstnik, ma ei ole selline kübarakunstnik. Aga nüüd katsetasin, ja tundub, et need aksessuaarid tulid välja.

Diiva punases kulub pimedasse aega ära kui vitamiin.
Diiva punases kulub pimedasse aega ära kui vitamiin. Foto: Erlend Štaub/tfw
Detailide meistriklass – kui seda kimonot lähedalt uurida, võidab tundlik mustrite ja diagonaalide mäng sõna otseses mõttes südame.
Detailide meistriklass – kui seda kimonot lähedalt uurida, võidab tundlik mustrite ja diagonaalide mäng sõna otseses mõttes südame. Foto: Erlend Štaub/tfw

Kas see kübar osteti kohe ära?

Tead, need kübarad ma jätsin praegu endale. Need on sellised üksikud, ainulaadsed eksemplarid. Ja võib-olla ma mingi aja pärast tahaks oma mõtet värskendada.

Tead, mis oli hästi lahe? See, et muutsid ühte halba arusaama: et ilus naine võrdub ülinoor, ülipeenike ja ilma karakterita naine. Sina ei pane mitte kunagi lavale ilma karakterita modelle. Milline siis sinu silmis ilus naine on?

Ma alustan sellest, et lava-show on minu jaoks alati väike etendus. Ja inimesed, kes tulevad seda vaatama, ootavad elamust. Nad ei taha lihtsalt niisama vaadata, kuidas modellid kõnnivad. Ma arvan, et kui inimesed saalis istuvad, siis nad ikka omavahel räägivad: «Issand, kui pikk ja ilus see naine on.» Ja arutavad, kuidas miski neile meeldib.

Minu jaoks on tõesti tähtis, et modellil oleks karakter. Me kõik oleme erinevad. Õnneks lööb ka maailmas laineid hästi moodne trend – kehapositiivsus ja kõik need ilusad väljendid. Tundub, et ma lähen sellega kaasa ja see istub väga hästi minu loomingus.

Pimedate Ööde filmifestivali pidulik ava­tseremoonia Alexela kontserdimajas. Tiina Lokk. FOTO:
Pimedate Ööde filmifestivali pidulik ava­tseremoonia Alexela kontserdimajas. Tiina Lokk. FOTO: Foto: Mihkel Maripuu

Kirillil on stiili ja sära!

Tiina Lokk

PÖFFi asutaja ja direktor

Kirilli ateljeesse jõudsin seitse aastat tagasi. Enne seda ma ei teadnudki temast disainerina midagi. Mul pole kunagi olnud ülearust aega, et moemaailma süveneda. Nüüd olen süvenenud ja targem. Tean täpselt, mida või keda ma valin ja miks.

Ma ütlen otsekoheselt, nagu mul kombeks on: kui keegi Eesti moes väärib esiletõstmist, siis kõige huvitavam, eristuvam, säravam ja terviklikum looja on Kirill Safonov. Tal on stiil ja tal on sära!

Kirillil on olemas julgus ja karakter, mis mulle tohutult meeldib! Väga paljud meie disainerid ei julge teha midagi, mis oleks päriselt originaalne. Neil on turvalised lahendused. Aga plass ja tavaline stiil ei ole kohe kuidagi mina. Ma armastan värve! Just seetõttu hindan väga Kirilli julgust kasutada värvi ja vormi ning tema oskust kandja karakterist aru saada. Kirilli loomingus tajud kohe stiilset jõulisust ja naiselikku elegantsust. Kõike seda, mida mina moeloomingus hindan.

Me sobisime Kirilliga kohe. No olgem ausad, minul ei ole maailma kõige kergem figuur, mida riietada. Selleks et teha minule midagi sellist, mis tõesti sobiks ja ei muudaks mind mingiks heinasaoks, peab olema ideaalne klapp. Iga naine ju tunneb oma keha ja teab, kuidas end esile tuua. Disainer peab ka mind kuulama, et asi õnnestuks. Ja mina kuulan teda.

Olen ka seda kogenud, et disainer hakkab realiseerima omaenda mõtet ja teda isegi ei huvita, kas see mõte sobib ka inimesele endale – tema kehale ja tema karakterile. Aga Kirilliga ma olen dialoogis. Minu meelest on Kirill minu karakteri ja minu olemuse niivõrd hästi lahti hammustanud!

See on kaugele näha, et inimene on disaini õppinud meister, detailid, proportsioonid, kõik on paigas. Ja ta ise ka õmbleb. Tihtipeale on moeloojal küll lennukad mõtted, aga õmbleja neid ei realiseeri ja tahab ikka asja tavaliseks teha. Aga Kirill on õudselt loov, väga tundlik ja hästi kihvt inimene. Ükskord, see oli kolm päeva enne PÖFFi avagala, ütles ta mulle: «Appi, Tiina, mis ma teen, mul pole inspiratsiooni!» Aga ega mina ei muretsenud, teadsin, et küll see kuidagi laheneb. Ja lahenes ka, sealjuures suurepäraselt ja õigel ajal. Mina usaldan Kirilli sada protsenti.

PÖFF toimub 3.-19.11.2023, leia enda jaoks põnev film siit!

Sinu etenduse pärl ja kõrghetk oli siis, kui lavale astus särav Liina Orlova sinu loodud kimonos ja kaabus.

Minu jaoks oli suur au, et nii väärtuslik inimene oli nõus laval minu riideid näitama. Ütlen ausalt, et muretsesin lõpuni – kuidas ta ennast tunneb, kuidas ta ikka lavale läheb. See on väga suur vastutus.

Lummav Liina Orlova modellina laval veenab kõiki: vanus ei vähenda naise sarmi mitte grammigi!
Lummav Liina Orlova modellina laval veenab kõiki: vanus ei vähenda naise sarmi mitte grammigi! Foto: Erlend Štaub/tfw
Nii vitaalseid kontraste ei näe mõni inimene isegi unes mitte. Siis aitab moeteraapia.
Nii vitaalseid kontraste ei näe mõni inimene isegi unes mitte. Siis aitab moeteraapia. Foto: Erlend Štaub/tfw

Ta oli kuninganna, kes võttis kogu saali sekundiga enda lummusse!

Ma arvan, et ka see on kunst. Kui inimene oskab seda teha – suurepärane. Ma arvan, et vahet ei ole, kui vana sa oled, tähtsam on inimese sisu ja see, kuidas sa ennast tunned. Sa võid noorema tunda ennast ka halvasti.

Naised kardavad vananeda. Mida sina moeloojana ütled – kas meil on põhjust muretseda või ei ole?

Ma pigem ütlen nagu mees, mitte nagu moelooja. Meeste jaoks pole mingit vahet, kui vana on naine. Loeb hoopis see, et tal oleks särts sees. Ja kui särts on, siis vahet ei ole, kui vana sa oled!

2.11.2023, Tallinn. Moekunstnik Kirill Safonov.
2.11.2023, Tallinn. Moekunstnik Kirill Safonov. Foto: Konstantin Sednev

Tõeline moedessert

Tõeline moedessert

Kirill Safonovi etendus valiti Tallinn Fashion Weeki finaaletenduseks, mis pani kogu moemaratonile suure ja särava punkti. Sellisel austaval positsioonil oma loomingu publiku ette toomine ei ole loomulikult juhus, vaid väga kaalutud otsus.

Ainult üllatusi tulvil kollektsioon, mille väärtus ja unikaalsus on kõrge nii moe kui kunsti aspektist, väärib sellist au. Kirill Sa­fonovi etendus oli erakordne.

FOTO: Erlend Štaub/tfw
FOTO: Erlend Štaub/tfw Foto: Erlend Štaub/tfw
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles