Ekspert õpetab: «Loomulik kõnnak on sujuv edasiliikumine, mitte nurgeline trampimine.»

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Isegi selline lihtne asi nagu kõndimine võib viltu minna. Füsioterapeut Jaana Mäkelä, kes teeb kõndimis- ja jooksuanalüüse, ütleb, et põhimõtteliselt igaüks võib kõndida just endale sobival viisil.

«Üht õiget kõndimisviisi ei ole olemas ja hea kõnd võib olla väga erinev. Keha proportsioonid ja kehaehitus mõjutavad seda, kuidas iga inimese kehahoiak ja kõnnak välja näeb,» ütleb Mäkelä. Hea kõnni kohta öeldakse sageli, et ülekeha peaks vasakule-paremale kõikuma, käed peaksid õõtsuma ning põlved ja varbad olema ühes suunas. Sellisel juhul on kõndimine lõdvestunud, tõhus ja mugav. Reeglitel on siiski erandid. Mõnel võivad põlved individuaalse kehaehituse tõttu olla varvastega eri joones – ja kõndimine on tema puhul ikkagi lõdvestunud ja loomulik.

Tänaval on pidevalt näha, kui lihtne on loomulikku kõndimist rikkuda: telefoni vahtides või kotti õlal kandes. Mõlemad viisid takistavad keha pöördumist, kus vaagen pöördub astuva jala suunas ja rindkere vastupidises suunas. See ringikujuline liikumine masseerib selgroogu. Telefoni vaatamine või koti õlal hoidmine vähendab vaagna ja rindkere pöördumist ning see omakorda põhjustab blokeeringuid kogu kehas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles